Skaldjursplatå

Skaldjursplatå med havskräftor och två olika aioli

Favoritmarkera

Häromdagen blev jag väldigt sugen på skaldjur, och vad passar då inte bättre än en liten skaldjursplatå med mina favoriter på. Till mina skaldjur serverar jag två olika sorters aioli, en smaksatt med örter och en med saffran.

Det finns få rätter som är lika symboliska för en svensk sommar på kusten som en klassisk skaldjursplatå. Om man bara är några få så räcker det med en mindre skaldjursplatå, och det är exakt det vi satsar på den här veckan.

@adriancederlund Lite goda skaldjur för att fira denna härliga sommar ☀️ #fypシ #fyp #foryoupage #fördig #foryou #viral #skaldjur ♬ Det Går En Vind

Skaldjursplatå med havskräftor och två olika aioli

För 4 personer

Ingredienser

Skaldjur

1 hummer
1 kg räkor
8 havskräftor
2 citroner

Örtolja

1 kruka persilja
25 g gräslök
8 blad basilika
2 dl neutral rapsolja
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Majonnäs

3 äggulor
1 tsk dijon
1 tsk vinäger
3 dl rapsolja

Saffransaioli

1/2 majonnäsen
1/2 paket saffran
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Örtaioli

1/2 majonnäsen
3 msk ört olja
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Servering

Bröd

Så här gör du:

1. Börja med att vispa ihop äggulor, dijon och vinäger. Tillsätt sedan droppvis rapsolja samtidigt som di vispar tills du fått en tjock majonnäs.
2. Mixa gräslök, persilja, basilika, vitlök tillsammans med rapsolja. Ställ åt sidan.
3. I hälften av majonnäsen blandar du ner lite av örtoljan samt en extra vitlöksklyfta. Smaka av med salt, svartpeppar och lite citron. I den andra halvan blandar du i blötlagd saffran och en vitlöksklyfta. Smaka även av denna med salt, svartpeppar och citron.
4. Ta av klorna på havskräftorna. Dela kräftan rakt av och ringla över lite ört olja. Stek snabbt på hög värme. Servera på ett fat tillsammans med citron.
5. Dela hummern på mitten och lägg på ett fat fullt av is. Lägg även räkorna bredvid och några klyftor citron. Servera allt tillsammans med bröd och ett gott glas bubbel, smaklig måltid!

Vin till skaldjursplatå

Blanc de blancs

Palmer, Blanc de Blancs, 2017 (7553) 409:-

En frisk och pigg blanc de blancs med superfräscha inslag som kommer passa otroligt bra med skaldjuren, aiolin och alla tillbehören. I vinet får du toner av gröna, syrliga äpplen, vit persika, nougat, ljust bröd och solmogen citron. En perfekt komponerad blanc de blancs som med sin knivskarpa och eleganta syra kommer skapa en kombination ihop med maten som du sent kommer glömma. I ärlighetens namn så finns det få saker som slår kombinationen av skaldjur och champagne, och då i synnerhet en blanc de blancs som verkligen får anses vara champagnen man alltid ska välja när det vankas skaldjursfest.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar