Laddar annons
Recension röda viner | Lansering 5e november
3 Nov, 2021

Recension röda viner | Lansering 5e november

Spännande lansering med flera fynd från Frankrike och Spanien. Lägg till högpoängarna från Ridge Vineyards och fantastiska Tenuta Ornellaia.

Nyheter på Systembolaget 5 november bland röda viner kan sammanfattas som: en liten lansering med flera fynd för vinälskare.

Snabbval

Rött vin tillfälliga 5 nov. - recension

1) Gigondas Domaine Raspail-Ay 2018 (94209), 279 kr

Ung och varmt mogen extraktrik Gigondas med björnbär, svarta oliver, svartpeppar, kaffe, djup, längd och balans med en charmigt rustik tanninstruktur. Raspail-Ay är en av favoriterna i Gigondas. Stilmässigt är det en av de mest traditionella producenterna i området.

I nuläget är vinet lite avigt och behöver något år för att öppna upp. Helt klart är att Raspail-Ay klarar att mäta sig med bra viner från mer kända och närliggande Châteaunuef du-Pape men till ett betydligt lägre pris.

2) Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Villages 2019 (90345), 169 kr

Varmt mogen, ung syltig frukt med röda bär som röda vinbär, smultron, hallon, jordgubbar, viol, slån, och mandlar. Koncentrerad eftersmak med extraktrikedom, varm jord, mineral, balans och bra längd.

3) Grangeneuve Domaine Saint Amant 2017 (90270), 189 kr

Varmt solmogen frukt med björnbär, bigarråer, plommon, blommor, kaffe, varm jord, kryddor, choklad och fat. Ett imponerande välgjort och smakrikt vin från Beaumes de Venise som annars är mer känt för sina söta viner. Druvblandningen består av grenache, syrah, carignan och viogner.

Italien och Spanien

4) Ornellaia Bolgheri Superiore 2018 (93244), 1899 kr

Koncentrerad ungt mogen frukt med plommon, vinbär, salvia, mocka, choklad, mörka körsbär, rökiga mineraler, kryddor och bra längd. En Ornellaia i en elegantare mer polerad stil än vi är vana vid. Efter en stund i glaset lägger den på vikt, blir mörkare och tätare men den polerade elegansen ligger kvar. Högklassigt!

5) Pago de Carraovejas 2018 (93939), Ribera del Duero, 367 kr

Djup och varmt solmogen frukt med björnbär, viol, svarta vinbär, blåbär, choklad, salvia mineral och en ordentlig dos rökig ek. Ett fylligt, komplext och karaktärsladdat ungt vin från Riber del Duero.

Rött vin tillfälliga 5 nov. från USA

6) Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2018 (95155), Santa Cruz Mountains 615 kr

Ett fylligt och rikt koncentrerat vin med varmt mogen frukt av björnbär, svarta vinbär, kaffe, tobak, choklad, svartpeppar, lakrits, rökta charkuterier och rostade amerikanska fat. Vilken bredd av högklassiga viner Ridge har visat upp från årgången 2018!

Vinerna bär på ett tydligt släktskap som signalerar en vald stil och lyckade vägval. Det är svårt att inte imponeras. Flaggskeppet Monte Bello har blivit både kostsamt och svårtillgängligt men denna fullträff kompenserar till stor del. Servera till ugnsrostade lammracks med klyftpotatis och rosmarinsky.

Starkvin

7) Jalifa Amontillado (91333), Jerez, Williams & Humbert, 319 kr

Elegant, ren doft av nötter, mandlar, te, torkade aprikoser, söt ek, te, knäck, bra balans mycket extrakt, valnötter och energi. Servera till paella med kyckling eller en tallrik med fint skuren ibericoskinka.

TABELL - rött vin tillfälliga 5 nov

[drinklist id="96883"]

» DIREKT TILL RECENSIONEN - tillfälliga vita viner och mousserande 5 nov.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar