Laddar annons
Recension vita & mousserande viner | Lansering 26e oktober
24 Oct, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension vita & mousserande viner | Lansering 26e oktober

Lanseringen av mousserande och vita viner 26 oktober är en liten skara vita viner. Mousserande viner i topp.

26 okt. tillfällig lansering vita och mousserande viner. Två, för priset, riktigt bra mousserande viner som båda imponerar: den ena från Champagne, den andra från Penedès.

En Bourgogne som bjuder på klass och kvalitet till bra pris och en chardonnaykollega från Sydafrika med namnet Crystallum på etiketten. Men den tveklösa höjdpunkten för mig är Arinto dos Azores. Läs mer i text och tabell.

Snabbval

26 okt. mousserande - Champagne och Spanien

1) Serge Horiot Blanc de Noirs Extra Brut (94085), Champange, EKO 369 kr

Frisk ung Champagne med päron, vinteräpplen, persika, blommor, kalk, mineral, bra balans, lätt sälta och längd. Ett välgjort vin med rund inbjudande charmig pinotfrukt som mår toppen till halstrade pilgrimsmusslor med lite svart olivkräm.

2) Gramona III Lustros 2013 (93137), Katalonien, 349 kr

Komplex doft med äpplen, melon, päron, nötter, mocka och vit choklad. Bra balans, bra syra och en lätt rustik eftersmak med inslag av nötter som skvallrar om begynnande mognad. Gramona hör till en av de verkliga kvalitetsproducenterna av mousserande viner i Katalonien.

2017 lämnade Gramona områdesorganisationen DO Cava och var med om att skapa den nya organisationen Corpinnat som idag har 11 medlemmar som tillsammans driver stenhårt fokus på kvalitet.

26 oktober lansering av vita nyheter Systembolaget Frankrike

3) Pernand-Vergelesses Les Combottes 2019 (94086), Vincent Rapet, 299 kr

Ett friskt och ännu lite stramt ungt vin med persika, päron, citrus, grapefrukt, kalk, eleganta fat, mineraler och lätt sälta. Pernand-Vergelesses är en liten by i centrala Bourgogne som trots att det ligger runt Corton ”kullen” och med omedelbar närhet till Corton-Charlemagne ofta blir lite bortglömt och därför fortfarande ett ursprung, som i detta fall, kan leverera hög prisvärdhet.

26 okt. tillfällig lansering Portugal / Azorerna

4) Arinto dos Açores Sur Lies 2019 (92351), 269 kr

Ett friskt och piggt ungt vin från ön Pico i Azorerna. Här hittar vi äpplen, melon, päron, mango, lime och busiga rökiga mineraler som följs av friskt pinglande ståligt rena syror med lite sälta. Ett häftigt vin med en intressant historia som gör det ännu mer spännande och roligt att dricka tillsammans med lördagsgästerna samtidigt som ni berättar en anekdot om vinets fascinerande tillkomst.

Gå in på Elkes artikel och läs mer om vin från Azorerna och odlingslotterna currais och Azores Wine Company (där har ni er anekdot). Det här är inte lanseringens mest lättillgängliga vin men här finns kvalitet och historia i överflöd – ge det lite tid och kontemplation! Marinerade grillade skaldjur är en klockren kombo till detta.

26 okt. tillfällig lansering Sydafrika

5) Crystallum The Agnes Chardonnay 2020 (93145), 249 kr

Ett friskt vin med solmogen ung frukt med äpplen, päron, persika, vita blommor, citrus, diskreta fat, bra balans och fina syror med lite sälta. En stilren och välgjord chardonnay från Western Cape i Sydafrika.

TABELL - 26 okt. tillfälliga lansering vita & mouss.

[drinklist id="96735"]

» DIREKT TILL RECENSIONEN Tillfälliga röda viner 26 okt.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar