
2025 års mest prisvärda viner på Systembolaget har utsetts
Vinordic Wine Challenge är en av de mest ansedda och prestigefulla tävlingarna inom den svenska vinscenen. Nu har 2025 års mest prisvärda viner på Systembolaget utsetts.
För 27:e året i rad har Vinordic Wine Challenge gått av stapeln. Totalt fanns det i år drygt 900 viner på listan, och dessa viner provades helt blint av några av de mest erfarna och rutinerade vinexperterna i landet. När resultatet sedan skulle sammanställas så stod det klart att 188 medaljer delades ut i totalt 56 olika kategorier. Enligt Bengt-Göran Kronstam, som är juryns ordförande, så har vinerna blivit allt bättre och bättre om man jämför med den första upplagan av Vinordic Wine Challenge.
– Som helhet har kvalitén stigit avsevärt sedan den första upplagan 1998. Det visar hur den svenska vinkulturen mognat, säger Bengt-Göran Kronstam i förordet till årets folder av Vinordic Wine Challenge.
Vinerna måste säljas på Systembolaget
Vad kan man då ta med sig av vinnarna i Vinordic Wine Challenge? Jo, att det finns en imponerande bredd bland viner som fått medaljer. Den stora vinnaren i år stavas Brocard. Den välrenommerade Chablis-producenten kammade hem hela fem medaljer i olika kategorier.
Kriterierna för att delta i tävlingen är att vinerna ska säljas på Systembolaget. En trend i årets upplaga är att det är allt fler ekologiska och alkoholfria alternativ, samt att fler viner kommer i innovativa förpackningar.
Årets jury bestod av följande personer:
- Bengt-Göran Kronstam, tävlingens ordförande och provningsledare
- Magnus Waern, skribent och ordförande i Sveriges vinskribenters förening
- Susanne Berglund Krantz, vinskribent och vinbloggare
- Ulf Engelhardt, sommelier
- Claes Löfgren, vinskribent och en av världens bästa vinfotografer
- Fredrik Schelin, vinskribent och champagnekännare
- Gunilla Hultgren Karell, vinskribent för Expressen, Allt om vin, Matmagasinet med flera
- Anders Melldén, vinjournalist och föreläsare på Vinkällan Dryckesutbildningar
- Sofia Ander, vinskribent
- Jan Rosborn, vinkonsult och föreläsare på Restaurangakademien