Laddar annons
3 november Systembolagets nyheter - hela provningen
2 Nov, 2020

3 november Systembolagets nyheter - hela provningen

Den tredje november lanserar Systembolaget nyheter i det tillfälliga sortimentet. Ett bra släpp med några riktiga godsaker.

3 november Systembolagets nyheter. Från Italien kommer en Gattinara som är svårt att vara utan. Dessutom är Montefalco Rosso från Arnaldo Caprai ett fynd. Dominio de Aguila är ett vitt mycket imponerande vin från Ribera del Duero. Men det finns fortfarande mer att hämta för vinälskare - ett kul släpp helt enkelt. Välkomna till TS-släppet, 3 november Systembolagets nyheter.

Snabbval

CHAMPAGNE i TS-släppet 3 november

1. Billecart-Salmon Bland de Blanc Grand Cru (90609), 699 kronor

Från pålitliga Billecart Salmon kommer lanseringens enda champagne. Ett underbart, elegant och snyggt ”bubbel” med stora gräddiga toner, citrusskal, kalk, lite sälta, bra fokus och snygg balans i smaken. Prova att servera årets nyskördade löjröm (bra pris i år har vi hört!) på lättsaltat lantchips med en liten klick gräddfil. NV står för, utan årgång.

3 november Systembolagets nyheter - VITA VINER

Frankrike

2. G Château de Guiraud 2019 (90588), Bordeaux, 189 kronor

Stor, välbalanserad smak med persika, nässlor, krusbär, vita vinbär, fläder, citrustoner och lite grapefrukt med en lång, fin eftersmak. En bra, vit Bordeaux från klassiska Sauternes som normalt är mer känt för sina söta viner. Här ett vin i torr tappning som passar utmärkt till stekt eller grillad fisk.

3. Mâcon Uchizy Les Maranges 2018 (95380), Comte Lafon, 269 kronor

En stor och välbalanserat mogen, varm chardonnay med smak av gula äpplen, mandlar, fint integrerad ek, bra extrakt, bra längd med mineral och lätt sälta. Lafon var tidigt ute med att etablera sig i Mâcon. Det här är en klassisk, snygg Bourgogne väl värd sitt pris.

Tyskland

4. Haardt Riesling 2019 (91250), Pfalz Müller-Catoir, 189 kronor

En ung, varm, bussig Riesling med aprikos, äpple, päron, grapefrukt, och lite ananas. Bra, komplex smak med djup och längd, mycket mineraler och en bra syra i eftersmaken. Passar som aperitif men minst lika bra till fisk och skaldjur

Spanien

5. Dominio del Aguila Albillo 2016 (92001), Ribera del Duero, 599 kronor

Ett rikt, kraftigt vin. Smakar av persika, gula äpplen, mineraler och massor med extrakt, fin sälta och lång balanserad smak. Häftigt!

Detta stora maffiga vin beter sig som en fet Meursault. Lanseringens bästa vita vin!  Allt är på rätt plats. Ska någon strimma kritik framföras är det lite för mycket perfektion i vinkällaren, där ek möjligen överskuggar druvans karaktär något. Men när det är så här bra lever vi gärna med det. Gjort på druvan albillo från 100 år gamla vinrankor.

Australien och Sydafrika

6. Giant Steps Applejack Chardonnay 2019 (95265), Yarra Valley, 259 kronor

En stor, bussig “lätt att tycka om chardonnay” som smakar av persika, gula äpplen, grapefrukt mandarin, pomerans och en lång varm längd där man noterar lite mineral och sälta.

7. Mullineux Old Vines White 2019 (96135), Sydafrika, 199 kronor

Börjar stort och bussigt men drar sedan raskt ihop sig. Mer struktur kommer med lite luft. Välbalanserad smak av äpple, persika, pomerans och granit. Bra längd, med fin syra och sälta. Chenin Blanc från Sydafrika när som bäst! Servera till grillad lax med pestoslungade småpotatis (först kokta sedan lätt brynta i smör).

3 november Systembolagets nyheter - RÖDA VINER

Nyheter från Italien

8. Montefalco Rosso 2017 (92319), Arnaldo Caprai 149 kronor

Ett djupt, rikt och kraftigt vin med drag av violer, mörka körsbär, choklad, lakrits och en lång rustik eftersmak. Det här vinet vinner ingen tävling i pimpinett elegans men det vinner pluspoäng för att det är så snyggt gjort och passar till så mycket. Välj en rustik, lantlig Italiensk rätt som pasta med svamp, pizza eller ett alternativ med kött. Arnaldo Caprai är en av de mest tongivande producenterna i Umbrien.

9. Gattinara 2015 (90089), Mauro Franchino, 295 kronor

I detta röda Piemontevin möts man av en komplext mogen, varm frukt. Det är körsbär, balsamvinäger, mineral, vanilj, ceder- och tobakstoner. Underbart lång, extraktrik eftersmak.

Denna nebbiolojuvel hör hemma i en stor, generös bourgognekupa och passar lysande till papparedelle med oxfilé med en rejäl dos hyvlad parmesan. Franchino producerar futtiga 12 000 flaskor av ett enda vin. Av dessa har 2 400 tagit sig till Sverige. Det får vi tacka för!

10. Barolo Ravera di Monforte 2016 (93555), Piero Benevelli, 449 kronor

Dova aromer av, körsbär, blodapelsin, läder, kaffe och balsamvinäger. Bra extrakt och bra djup. En klassisk Barolo i traditionellt stuk. Bra men möjligen lite grinig för närvarande ett par års tålamod ger belöning.

Fantastiska röda från Spanien

11. Roda 2016 (95211), Rioja, 289 kronor

Ett rikt, komplext vin av mörka körsbär, vanilj, plommon, tobak och läder. Lång, djup eftersmak med tydliga toner av rostade fat.

Årgången 2016 klassad som ”mycket bra” i Rioja. Bodegas Roda ligger alltid i framkant och lyckas prestera viner med tydlig ursprungskaraktär men ändå med modernt tilltal.

12. Roda I 2015 (91122), Rioja, 459 kronor

Ett eller kanske ett par steg upp på kvalitetstrappan är Roda I. Frukten är mörkare och mer koncentrerad med drag av choklad, mörka körsbär, kaffe, tobak, eukalyptus och en lååång, koncentrerad eftersmak med väl integrerade fat. Servera till rätter av vilt eller mörkt kött.

13. Gago 2016 (90005), Telmo Rodriguez, 189 kronor

Smaken är stor av mörk frukt med björnbär, choklad, tobak, kaffe, örter och lång, balanserad längd med massor av bra extrakt.

Telmo Rodriguez hör till Spaniens mest kända vinmakare och gör idag viner från flera ställen på Iberiska halvön. Gago är ett av vinerna från Toro och hör till de mest prisvärda.

14. Hombre Bala 2017 (92714), Uvas Felices, 199 kronor

Varma aromer av körsbär, mandlar, plommon, te kaffe, tobak, hallon, välgjort och balanserat. Kultproducenten Dani Landi är en av hjärnorna bakom detta vin gjort på garnachdruvor från gamla stockar.

3 november Systembolagets nyheter - USA och Australien

15. Seven Springs Pinot Noir 2017 (90322), Evening land Vineyards, 339 kronor

Trevliga, eleganta aromer med röda körsbär, jordgubbar, lite rökta charktoner, mandlar, vinteräpplen och varma örter. Snygg, komplex och balanserad eftersmak. Detta är en elegant, välgjord pinot noir från Oregon. Signerad av tidigare kändissommelieren (numera ”kändisvinmakaren”) Rajat Parr. Passar bra till en höstig gryta med fläskfilé och ris.

16. 10 X Pinot Noir 2019 (91239),Ten Minutes by Tractor, 289 kronor

Ung, frisk pinot poir från “Down Under” med körsbär, plommon vingummin och mynta.

Från Argentina och Mendoza

17. Hey Malbec 2019 (92597),  Matias Riccitelli, 145 kronor

Ett ungt, friskt vin med svarta vinbär, viol, lakrits, björnbär, kaffe, mörka körsbär och fat.
Här finner vi mycket smak per krona i en bra men fortfarande ung Malbec. Antingen sätter man på grillen redan till helgen och lägger på en stor köttbit eller så väntar man till i vår då de pigga syrorna lugnat sig lite men grillat, rött kött vill detta vin ha.

Tabell

[drinklist id="89949"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar