Laddar annons
7 pinsamma misstag i vinbaren
12 Mar, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

7 pinsamma misstag i vinbaren

KOLL I VINBAREN. Det är dags för en sväng med polarna och ni har bestämt träff på en vinbar. Men se upp, dina vinkunskaper kan komma att granskas och det minsta du vill är att tappa ansiktet.

Här är 7 anledningar till att läsa vidare för ingen vill stå i vinbaren med en känsla av att vara kusinen från landet eller stå vid disken med ’skägget i brevlådan’. Men gör du som proffsen kan du slappna av och bara ha en riktigt kul kväll.

7 misstag i vinbaren och hur du undviker pinsamma situationer

1. Du frågar inte om du får provsmaka vinet innan ni beställer.

En vinbar av bra kaliber kan och vill gärna låta dig provsmaka det ni är intresserade av att beställa. Du är osäker, känner inte till druvan, distrikt eller producenten, därför tvekar du. Men lugn, vin är inte kärnfysik och alla kan inte veta och känna till alla viner. Att prova är ett första steg till nya upptäckter. Du visar seriöst intresse.

2. Du beställer ett glas vin till dig.

Dina vänner gör detsamma, av samma vin. Men, hallå – ta in hela flaskan! Det är garanterat ett bättre köp, och billigare. Är ni så många att en flaska inte räcker till hela glas (alternativt med överläggning tillsammans med personalen, en annan bra deal) – grattis – du är på en vinbar. Det är ju själva grejen att prova olika viner!

3. Inget att äta.

Ni har supertrevligt, njuter av vin och av att umgås men ni har inte beställt in något att äta. Att kombinera vin med mat är också en del av provandet, det är ju då 1+1 faktiskt kan bli 3. Varför missa ett bra tillfälle att upptäcka något nytt i smakväg? En vinbar har absolut någon form av smårätter. Smaka mer!

4. Du väljer safe.

Välkända viner, druvor eller producenter. Anledningarna, de känner du själv, men det skulle kunna vara att du vet ’att det är bra’ eller att du kan rabbla alla fakta om vinet som har månaders fatlagring, vilken eken är och hur stor del av faten som används en, eller andra alternativt tredje gång. Och? Ärligt, få bryr sig och du kan vara nästan säker på att uppgiften är gammal, det gällde i går. I dag är en ny dag. Nej, det enda rätta är att välja det okända eller nya. Söker ni fakta – Googla.

5. Du lyssnar inte in personalen

Låt dem snacka och nörda hej vilt. De är där för dig och de har garanterat provat ’allt och lite till’ som finns på listan. De älskar sitt jobb och vill inget hellre än att få berätta. Nu har du chansen att få höra personliga anekdoter om knasiga händelser, fantastiska människor, platser och mycket mer. Det som man sedan minns!

6. Du vågar inte säga ifrån.

Det kan vara så enkelt som att bara svara på frågan om man gillade vinet. Och visst, det är inte lätt att tycka motvalls när någon, kanske personalen eller alla i hela kompisgänget, höjt ett vin till skyarna. Men du har din smak och du ska lita på den. Var stolt.

7. Ni gick till vinbaren fast merparten av gänget inte ens gillar vin.

Vännerna ville hellre dricka öl. Vinpersoner har en inbyggd pondus, som om de tyckte sig ha en högre ranking jämfört med ölpersoner, vilket innebär att de ofta får sin vilja igenom. Det är såklart inte ett bra utgångsläge. Backa lite, vin tar inte slut – okej. Det kommer fler tillfällen att besöka vinbaren. Välj rätt ställe efter tillfälle och låt allas smak få blomma ut!

Avslutningsvis, glöm inte att dricka vatten, då håller du hela kvällen!

Gillar du artikeln och vill fortsätt följa oss kan du anmäla dig här: Vinbanken Mitt Konto

Foto av RF._.studio från Pexels

Fler artiklar

https://vinbanken.se/2016/03/20/sju-satt-att-upptacka-om-ditt-vin-gatt-ut/