Få höjdare men ett skyhögt genomsnitt utmärker vinerna i Systembolagets TS-lansering 9 februari.
Recension lansering TS viner 9 feb. Mousserande från Spanien, lägg till champagne och ett urval viner från hela världen. Här är ett intressant släpp vars lägstanivå när det kommer till kvalitet är hög. En österrikisk riesling från Bründlmayer och röda viner med Barolo från Azelia och Montebrunas Barbera imponerar allra mest.
Snabbval
Recension lansering TS viner 9 feb.
Vitt mousserande vin från Spanien
1. Serral dell Vell 2013 (93216), Spanien, 399 kr
Bubblande vin med stor och komplex med grapefrukt, citrus, melon, persika, kalk och mineraler. Lång, absolut snustorr eftersmak med rustika, krispiga, mineralspäckade toner. Ett riktigt häftigt mousserande vin i en egen, komplex stil som är värd att få maten anpassad till vinet. Till detta tror jag på en fantastisk, krämig skaldjurspaella gjord på riktigt calasparra ris.
Vita viner Frankrike
2. Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2019 (96139), 289 kr
Stor och rik chardonnay med gula äpplen, päron, vita persikor, bra längd, kalk och en fin syra. Ett riktigt bra vin som dock på grund av värmen i frukten drar mer mot vit Bourgogne än traditionell Chablis, från en av distriktets stora producenter Brocard.
3. Château Fuissé Saint-Véran 2019 (93412), Mâconnais, Saint-Véran, 189 kr
Stor och djup men ändå med elegans, snygg citrus, grapefrukt, pomerans, vita persikor, kalk och mineral. Lång eftersmak med bra syra. En imponerande Saint-Verán som kommit till en nivå där den med marginal klarar av att stå bredvid flera ”kärnbourgogner” med montra-något i namnet men till halva priset.
4. Pouilly-Fuissé Tournant de Pouilly 2018 (92048), Mâconnais, Pouilly-Fuissé, 499 kr
Ren, högklassig chardonnay med citrus, gula äpplen, gråpäron och elegant ekstruktur. Fin, lång eftersmak med bra syra och mineralig sälta. Ett riktigt bra vin där man lyckats balansera årgångens värme med syra och mineraler. Prestigetillverkaren Domaine Ferret ägs av vinhuset Louis Jadot.
Österrike för vita viner
5. Proidl Ried Pellingen Grüner Veltliner 2019 (90165), Kremstal, 229 kr
Stor doft med varm, mogen frukt, päron, apelsin, mandarin, kalk och citrus. Alkohol och värme balanseras av citruszest, mineral och sälta.
6. Bründlmayer Riesling Heiligenstein Alte Reben 2018 (91305), Kamptal, 599 kr
Stram doft med mogen frukt och toner av gula äpplen, pomerans, kol, begynnande petroleumdoft, fantastisk struktur och balans och underbara mineraltoner. WOW! Ett vin som bara växer och blir mer av allt, men mest imponerande är den perfekta strukturen.
Chardonnayvin från USA
7. Matanzas Creek Sonoma County Chardonnay 2019 (90175), Kalifornien, 239 kr
Stor, snygg, ren och aromatisk chardonnay med pomerans, päron, persika, fat, extrakt och brynt smör. Svulstig ek och tropiska toner till trots har vinet en elegans och är rent och välbalanserat. I min värld serveras detta kylskåpskallt (inte 10-12 grader som det står i Systembolagets presentation av vinet). Urpsrunget är North Coast och Sonoma County.
Recension lansering TS viner - Röda
Röda viner från Rhonedalen
8. Reflets de l’Âme Vacqueyras 2018 (90057), 159 kr
I Vacqueyras i Rhonedalen ligger egendomen Domaine Fontaine Du Clos. Medelfyllig, varm mogen frukt med viol, syltigt mogna grenachetoner, kaffe, choklad och örter. Bra, djup eftersmak med rustik, jordig struktur.
9. Xavier Gérard Côte-Rôtie 2017 (93276), 499 kr
Stor, fyllig och snygg med ren, mogen, ung frukt, väl integrerad ek, mörka plommon, viol, svartpeppar och bra balans. Allt är bra i detta vin men vi lägger ändå till: här får ni en riktigt bra Côte-Rotie ni kan njuta av i massor med år till ett överkomligt pris.
Recension lansering TS viner - Röd Bourgogne och Beaujolais
10. Marsannay Clos du Roy 2018 (93307), 379 kr
Djup och mogen pinot noir med jordgubbar, mörka körsbär, balsamvinäger, tydliga fat och en lätt rökighet. Bra, lång eftersmak med ek och körsbärssyrlighet. Låt vila något år så kommer syrorna vara tämjda, eken integrerad och vi som köpt det nöjda. Domaine Fourniers röner alltid stort intresse!
11. Thillardon Chénas Les Blémonts 2019 (93311), Beaujolais Chénas, 279 kr
Medelfyllig, ung, frisk och fruktig Beaujolais med en imponerande koncentration av jordgubbar, hallon och smultron. Till detta kommer en bra balans och en intensiv citrus- och körsbärsinspirerad syra. Låt vila i två år för att syrorna ska lugna sig.
Spanskt rött vin
12. Pesquera Crianza 2017 (95181), Ribera del Duero, 159 kr
En lätt dillton luftas snabbt bort och lämnar plats för fylligt mogen, varm frukt med björnbär, plommon, bigarråer, kaffe och mörk choklad. Lång fin eftersmak med väl integrerad ek. Ett av de mest klassiska vinerna - husen som finns.
Röda Italien
13. Montebruna Barbera d'Asti Braida 2018 (95502), Piemonte, 199 kr
Djup,fyllig struktur med, lite rökiga fat, björnbär, kaffe, choklad och bra mogen frukt. Fyllig, tät eftersmak med mörka körsbär, snyggt integrerad ek och riktigt bra koncentration. Mer koncentration och mindre syra än vad vi är vana vid med en barbera. Detta till trots är det ändå ett klockrent pizza- eller pastavin.
14. Barolo Azelia 2016 (93240), Piemonte, 339 kr
Medelfyllig, klassisk Barolo från välrenommerade Azelia med djup och komplexitet. Salvia, mynta, lagerblad och mörka körsbär följs av en lång intensiv eftersmak med tanniner som ger vinet ett snyggt grepp och en i det närmaste perfekt balans. Ursnyggt! Servera till krämig tagliatelle ai funghi porcini med riven pecorino.
15. Capo di Terra Valtellina Superiore 2012 (90301), Lombardiet, 189 kr
Medelfylligt med djup, kryddig frukt med nypon, körsbär, te och stalliga toner. Påfallande mognad i eftersmaken som klingar av med lite fat och hasselnötter. Kul att smaka Valtellinavin med ålder. Fortfarande vital men i min smak gav detta vin mer för 3-4 år sedan. Tillverkaren är Conti Sertoli.
Rött av pinot noir från Tyskland
16. Ziereisen Rhini Pinot Noir 2017 (90423), Baden, 419 kr
Mogen och varm frukt med mörka körsbär, jordgubbar, plommon och fat. Bra balanserad eftersmak med värme, längd och fin syra. En riktigt bra pinot från Baden som imponerar men jämför man med Weingut Ziereisens Schulen och Schuppen som lanserades förra året får man betala mycket för marginellt bättre kvalitet. Distrikt Baden har seglat upp som Tysklands ursprungs-tummelplats för pinot noirviner.
Rött vin från Kalifornien och Australien
17. Seghesio Old Vine Zinfandel 2018 (95337), 329 kr
Fyllig, stor och öppen zinfandel med plommon, mörka körsbär, blommor, te, choklad och kryddor. Lång, koncentrerad eftersmak med djup och koncentration. Ett skolboksexempel på maffigt zinfandelvin från producenten Seghesio och ursprunget Sonoma County (North Coast).
18. Logan Weemala Pinot Noir 2019 (92856), Orange, 145 kr
Friskt medelfylligt vin med rund och trevligt mogen frukt med körsbär, jordgubbar, balsamvinäger, rosor, te och fat. Det här vinet har sitt ursprung i New South Wales, som hör till Central Ranges, specifikt Orange. Logan är en välrenommerad vinproducent.
19. March Hare of the Barossa Mataro 2018 (94234), Barossa, 179 kr
Producenten är Dandelion Vineyards. Smaken är syltigt varm av mogen frukt med björnbär, plommon, svarta vinbär, kaffe, lakrits, rostade fat och te. Lång, kraftig eftersmak som klingar av med en rejäl dos rostade fat. Extrakt, djup och koncentration men saknar lite komplexitet och balans men till en rejäl barbecue med alla tillbehör blir det här ändå en hit! Kul att veta: matarodruvan i Australien heter monastrell i Spanien och mourvedre i Frankrike.
Rött vin från Kina
20. Château Changyu Moser XV Family Cabernet Sauvignon 2017 (90106), Ningxia, 259 kr
Svarta vinbär, plommon och mörka körsbär följs av kaffe, rostad ek och mörk choklad och en bra eftersmak. Vill man vara kritisk finns det även lite brända toner och lite teiga syror som jag hade kunnat vara utan men det är ett anständigt prisvärt vin.
När jag besöker vinproducenter försöker jag tänka hur hela anläggningen ser ut och hur man resonerar kring hållbarhet, etik och framtid. En alltför flashig anläggning ska ändå finansieras och de är vi som konsumenter som betalar detta. När jag googlade lite om denna producent dök det upp några foton på anläggningen i Changyu som gör att jag ställer mig frågande till varför man har byggt ett jättebordeauxslott i Changyu som ger ett bordeauxigare intryck än något annat bordeauxslott i Bordeaux?
Läs gärna Vinbankens intervju med Lenz M. Moser (Portugal juni 2019) eller se filmen på YouTube.
Tabell
[drinklist id="92185"]