Laddar annons
2 feb. Systembolagets vinnyheter - hela listan
1 Feb, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

2 feb. Systembolagets vinnyheter - hela listan

Tjusiga vita tyska viner, kultviner från Sydafrika, trendiga röda från Italiens just nu mest hypade distrikt Piemonte. Stora viner är på ingång!

Vinnyheter 2 feb. Vin-höjdpunkterna till trots finns andra uppstickare, från många andra ursprung att upptäcka. Som Taurasi i Kampanien, Brunello di Montalcino Toskana och superintressanta och svala röda vinet (från klon av nebbiolo som här heter chiavennasca) från Valtellina i Lombardiet.

Snabbval

Grattis till alla med några sparade vinkällarkronor kvar efter julen. Den 2a februari smäller det till med riktiga vinhöjdare. Mitt enkla råd är: står det 2018 på flaskan och vinet är från Frankrike: KÖP! Men det slutar inte där: två klockrena Barbaresco kommer skänka obeskrivlig smakglädje. Se alla omdömen i text och mer ingående i tabellen.

Vinnyheter 2 feb VITA VINER

Vita viner från blandade ursprung

1. Escherndorf Lump Silvaner S. Trocken 2019 (92703), Tyskland, 199 kr

Ett ungt friskt vin med gula äpplen, päron, citrusskal, pomerans, mandarin och en läskande, vibrerande syra med mineral och sälta.

2. Loimer Loiserberg 2019 (93275), Österrike, 199 kr

Friskt, ungt och rent med varm, lite tropisk frukt med gula äpplen, mandarin, pomerans och mineral med bra syra, bra sälta och längd. Snyggt!

3. Etna Bianco 2019 (92433), Italien, 199 kr

Aromatisk, rent och snyggt med gula äpplen, skaltoner, citrus och mandel. Bra, lång eftersmak med nötter, ek fat och bra syra.

4. Palladius 2018 (91231), Sydafrika, 679 kr

Stor doft med gula äpplen, tropisk frukt, mandarin, citrusskal, persika och nötter. Eftersmaken bjuder på ett smörgåsbord av smaker och för tankarna till vitt Rhônevin. Bra balans, bra syra och sälta. För mycket för många men tveklöst ett häftigt vin.

5. Skurfberg 2019 (93212), Sydafrika, 379 kr

Ren, snygg, koncentrerad frukt med gula äpplen, päron, persika och viss ek skiner igenom den stadiga frukten. Lång och kraftig men ändå elegant eftersmak med mineraler, bra syror och perfekt sälta. Wow! Så här bra kan Sydafrikansk chenin blanc bli. Kanske lite för mycket av det mesta för vissa, men då stoppar man in den i kylen och låter den bli kallare (kanske till och med en stund i frysen). Servera till en ugnsbakad anka med ugnsrostade rotsaker.

Vinnyheter 2 feb. RÖDA VINER 2

Röda viner Frankrike

6. Aloxe Corton 1er Cru Les Fournières 2018 (95608), Bourgogne, 499 kr

Djup, mogen frukt med mörka körsbär, plommon, choklad och varma örter. Bra, lång eftersmak med imponerande kraft och ryggrad. Riktigt snygg Bourgogne som går bra att dricka idag men ger man det två år kommer alla smakerna snyggt ha glidit in och landat.

7. Chambolle Musigny Les Cras 2018 (95454), Bourgogne, 599 kr

Mörka, mogna bär med körsbär, plommon, lätt rökta aromer, choklad och kaffe. Lång, lite stram eftersmak med körsbärssyror, bra balans och lingonsyror. Håll fingrarna i styr i ett par år sedan kommer ni undra vem som planterat en blomsterrabatt i ert glas.

Bra Bourgogne är inte billigt. Men ibland är tillfället rätt och det är det NU. De röda Bourgognerna från 2018 börjar komma hit och de är riktigt bra. Jag börjar luta mot att 2018 är en sådan där årgång då det nästan inte gick att göra fel.

8. Cornas Les Vieilles Vignes 2018 (90615), Rhône, 599 kr

Här händer det saker! Snyggt, stort och fylligt! Mogen, mörk violfrukt som spelar en symfoni med blåbär, kaffe, choklad och massor med extrakt. Underbar eftersmak som fyller på med lite nymald svartpeppar, lagerblad och drostechoklad. Superbra och MUMS!

Storstilade röda Italien

9. Albino Rocca Barbaresco 2017 (93181), Barbaraesco, 299 kr

Snygg och elegant Barbaresco med körsbär, kaffe, lätt rökta aromer och te. Lång eftersmak med riktigt bra balans, bra djup, barrskog och slån. BRA!

Glädje 1: du fick tag i dem och de ligger där och väntar, 2: du korkar upp och blir betagen, 3: du har flera flaskor kvar. En sorg: du dricker den sista

10. Albino Rocca Barbaresco Ronchi 2017 (93210), Piemonte, 489 kr

Rena och eleganta men ändå kraftiga, polerade aromer med rosor, tobak och läder med en underbar eftersmak som bjuder på fint integrerade ek, superbalans och en bra slånbärston som knyter ihop det redan vansinnigt snygga paketet. Oemotståndligt!

11. Valtellina Superiore Grumello Garof 2017 (92359), Lombardiet, 199 kr

Ett medelfylligt, friskt vin som trots sin ungdom ändå visar ganska mycket mognad med körsbär, örter, granatäpplen lingon och skogshallon. Eftersmaken har en imponerande och finstämd längd. BRA!

12. Pietroso Rosso di Montalcino 2018 (93166), Toscana, 199 kr

Bra, mogen och medelfyllig frukt, med elegans och balans. Rosor, körsbär, balsamvinäger, och granatäpplen dominerar och följs upp av en lång, bra eftersmak med ungfruktig koncentration.

13. Pietroso Brunello di Montalcino 2015 (93268), Toscana, 499 kr

Ett kvalitetsmässigt skutt upp från lillasyskonet. Här finns djup mogen frukt med fyllig elegans, lätt rökta aromer och tydliga fattoner. På detta landar körsbär, jordgubbar, balsamvinäger och läder. Allt i en väl avvägd balans. Servera till en viltgryta med pressad potatis.

14. Radici Taurasi Mastroberardino 2016 (92377), Kampanien, 349 kr

Här finns varm mogen frukt som torkade körsbär, viol, kaffe och choklad. Lång eftersmak med bra intensitet, läder, nymald peppar och engelsk lakrits.

Rött vin från Spanien och Argentina

15. Vell Mari Can Xanet, 2018 (93169), Mallorca, 159 kr

Djup, varm frukt med lite marmeladigt mogna hallon, smultron, viol och örter. Ett lätt till medelfylligt, ungt och elegant vin med tydliga körsbärssyror i eftersmaken. Prova att servera det här lätt kylt till en bra pizza med kallskuren spansk eller italiensk lufttorkad skinka.

16. Alegre Valgañon 2018 (92723), Rioja, 169 kr

Mogen, varm frukt med plommon, körsbär, kaffe och choklad. Medelfylligt i en elegant stil med integrerad ek och bra längd. En ny och trevlig bekantskap från Rioja som blir rolig att följa. Det här kommer sitta som en pälsmössa på Putin till en bredd av blandade tapas: ost, chark, champiñones, empanadas, chorizo mm.

17. Concreto Familia Zuccardi 2019 (92289), Argentina, 269 kr

Ett ungt, fylligt vin med djupt koncentrerad frukt, mörka körsbär, björnbär, vildhallon, kaffe, örter och mineraler. Lång bra eftersmak med snygg balans och bra syra och fat. BRA!!

Sedan jag för ett drygt år sedan drack min första Zuccardi har jag provat flera olika viner. Jag har provat blint och öppet och jag kommer alltid fram till samma imponerande resultat. Den här producenten gör toppviner i alla kategorier och hör till de absolut bästa producenterna i ett Argentina där konkurrensen numera är stenhård.

Röda kultviner från Sydafrika

18. Columella 2018 (93182), 879 kr

Ett ungt, mörk och koncentrerad vin med plommon, blåbärspuré, björnbär och det osar av väl avvägd ek. Lång, fyllig men ändå elegant eftersmak med bra balans och en imponerande struktur och häftiga mineraltoner. Jag är lite kluven – tveklöst ett häftigt vin men priset skapar frågetecken.

19. Treinspoor 2019 (93141), 379 kr

Mörkt rökig frukt med choklad, kaffe, nypon, körsbär, plommon, kryddor och örter. Lång eftersmak med tranbär, nougat och rika mineraltoner. Ett vin i en egen stil som det tar en stund att vänja sig vid. Definitivt bra men det är speciellt och faller inte alla som betalar 379 kronor i smaken.

20. Pofadder 2019 (93165), 379 kr

Ett ungt, friskt och lätt vin med viol, körsbär, kaffe, jord och nougat. I eftersmaken finns tranbär, örter och lingon och en bra längd med krispiga, lite gröna tanniner. Återigen ett svårbedömt vin som inte faller alla i smaken.

Dessa tre viner är signerade av ultrakultvinmakaren Eben Sadie. Vinerna har alltid varit bra och de är häftiga. Tyvärr har priserna har nästan fördubblats på några år och det haglar skyhöga poäng över dem. Jag är lite avvaktande. De är bra och speciella i en helt egen stil men det blir för dyrt och jag tycker inte det händer tillräckligt mycket i mina glas. Det mest prisvärda för mig är det vita Skurfberg.

Röda viner från Kalifornien, 2 feb.

21. La Neblina Sonoma Coast Pinot Noir 2017 (92177), Kaliforninen, 499 kr

Djup, varmt mogen frukt med mörka körsbär, vildhallon, rönnbär, granatäpplen och lätt rökta fat. Bra längd och lena men tydliga tanniner. Finess, balans och struktur blir min sammanfattning. Låt gärna vinet vila något år.

22. Black Stallion Gaspare Vineyard 2015 (93172), Kalifornien, 399 kr

Mörk, mogen frukt med plommon, björnbär, tydlig ek, ceder, vanilj, choklad, eukalyptus och mycket annat präglar denna traditionella amerikanska cabernet. Elegans och komplexitet är inte ledord utan snarare extra allt.

Tabell

[drinklist id="92093"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar