Laddar annons
Vinnyheter 16 feb på Systembolaget, recension & tabell
15 Feb, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinnyheter 16 feb på Systembolaget, recension & tabell

Lanseringen den 16 februari innebär en liten återhämtning för plånboken. Tre fynd, ett vitt, rött och ett portvin, vill jag uppmärksamma alla på.

Vinnyheter 16 feb. kommer med en högklassig riesling från Domäne Wachau som är svår att vara utan. Bland röda vinerna är det Antoniolos Gattinara (nebbiolovin) som sätter mina tårkanaler på prov.

Sist ut, ett lysande portvin som Taylor´s Vintage (osannolikt bra) 2018 Port.

Snabbval

Vinnyheter 16 feb. - recension TS lansering

Champagne

. Pierre Gimonnet & Fils Special Club 2014 (93277), Champagne, 619 kr

Ganska stram doft med gröna äpplen, citrusskal, kalk och salta mandlar. Torr, stram eftersmak med elegans, bra längd, fin syra och mineral.

. Valentin Leflaive Verzenay Grand Cru Extra Brut 15-40 (90489), Champagne, 599 kr

Krispigt ren och stram Champagne med äpplen, kalk, vita blommor och rustika citrustoner. Bra eftersmak med mineraltoner, gröna äppelskal och saltvattenstänkta stenar. Ett stramt, välgjort och lite återhållet vin som kräver att serveras till mat för att komma till sin rätt. En välmarinerad, grillad, citronstänkt marulksfilé med saffransaioli, sallad och ugnsbakad potatis blir mitt förslag.

Kuriosa: Siffrorna 15-40 på etiketten syftar på basårgång 2015 (huvuddelen av vinet kommer från 2015) och 40 syftar på 4 gr dosage (mängden socker man tillsätter när man fyller upp flaskan efter att ha avlägsnat jästfällningen). 4 gr innebär att vinet är helt torrt.

Frankrike, vitt vin

. Château de Tracy Pouilly Fumé 2019 (95501), Loire, 248 kr

Aromatisk och elegant med blommor, krusbär, vita vinbär, citrus nässlor och vitpeppar. Lång, krispigt elegant eftersmak med grapefrukt, mineral och klingande syror. SNYGGT! Servera till sötpotatissoppa med limeslungade räkor.

Tyskland och Österrike vita viner

. Am Lumpen 1655 Riesling Grosses Gewächs 2018 (93174), Franken, Weingut Horst Sauer 349 kr

Varmt mogen doft med gula äpplen, blommor, citrus, pomerans och melon. Överraskande frisk, lång eftersmak med bra balans och klingande ren syra. (CS) Drick 21-28

. Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten 2019 (92980), Wachau, 299 kr

Ungt, rent och friskt med gula äpplen, mandarin, citrusskal, mandarin och persika. Välbalanserad eftersmak med mineral och en ren, elegant syra. Supersnyggt från högpresterande kooperativet Domän Wachau.

Både 2018 och 2019 var varma årgångar i Tyskland och Österrike. Hos många producenter märks detta i att vinerna visar mer tropiska toner än vanligt. En skillnad mellan årgångarna är att flera producenter har lyckats bevara mer syra och friskhet i smaken i vinerna från 2019. I de flesta fall skulle jag välja 2019 framför 2018 men båda de ovanstående vinerna levererar fantastisk smakrikedom kombinerat med bra syra.

Spanien och Grekland, vita viner

. Marko Gure Arbasoak 2019 (93176), 199 kr

Ung, frisk och stram doft med gröna äpplen, päron, nötter och mandlar. Stram eftersmak med markant syra, mineral och sälta. Ett välgjort vin från Baskien, närmare bestämt Chacolí de Vizcaya eller Bizkaiko Txakolina, norr om Rioja. Producenten Oxer Wines, med fullständiga namnet Oxer Bastegieta Zenigaonaindia, ligger även bakom det lysande vinet Artillero från de Baskiska delarna av Rioja. Båda torde ha vinnyheter 16 feb. mest svåruttalade namn. Vill ni få till uttalet av de ungvrickande namnen finns google translate.

. Argyros Cuvée Monsignori 2017 (93183), Grekland, Santorini, 325 kr

Aromatisk med mogna toner av gula äpplen, plommon, päron och ny ek. Lång elegant smak med mineral, sälta och bra syra. Ett utomordentligt välgjort vin i en snygg, egen stil. Ska jag välja en liknelse blir det ”välgjord Bourgogne från Grekland” men varför jämföra när vinet pulserar egen historia och är gjort på vinstockar där flera av dem är över 200 år gamla?

Vitt vin från Kanada

. Pearl Morisette Metis Blanc Proprietary Blend 2017 (93226), Niagara Peninsula, 349 kr

Ungt, fruktigt, elegant och rent med gula äpplen, päron, persika och rostade fat. Bra eftersmak med nötter, citrusskal och fin sälta men för 349 kronor skulle jag vilja att det som börjar så bra låg kvar lite längre. Servera till ugnsbakad kyckling med rotsaker och örtmajonnäs.

Vinnyheter 16 feb. röda viner

Frankrike, röda viner

. Château la Brande Tradition Cabernet Franc 2018 ( 92572), Fronsac, 169 kr

Fylligt, stor doft med mogen frukt av körsbär, svarta vinbär, plommon, örter, fat och kaffe och en bra, lång eftersmak. En riktigt bra årgång som 2018 då kan Bordeaux leverera så här bra vin för förhållandevis lite pengar. EKO-certifierat vin.

. Mas du Notaire Maître 2018 (93223), Costières de Nîmes, 189 kr

Ren, fyllig och kryddig, mogen frukt med viol, svarta vinbär, mörk choklad och extrakt. Ett kompakt, ungt och laddat vin med balans och lång eftersmak som behöver luft för att öppna sig.

Röda viner Italien

. Dolcetto d'Alba Falletto 2019 (93219), 289 kr

Varm, mogen frukt med mörka körsbär, viol, mandlar, lakrits, fat och kaffe. Bra eftersmak med fina körsbärssyror och mörk choklad. Bakom namnet Falletto gömmer sig den mer kände Bruno Giacosa. Vedugnsbakad pizza med charkuterier och svarta oliver blir en superkombo!

. Dogliani Base 5 Basecinque, SCA 2019 (95499), 139 kr

Ganska lätt struktur med mogen körsbärsfrukt, drottningsylt, plommon och blodapelsin. Trevlig, lätt eftersmak med lingonsyror. Namnet kommer av att fem kända producenter blandar doglianoklassificerad dolcetto de har fått över och buteljerar under ett gemensamt namn, ”Base 5”.

. Nebbiolo d'Alba Bruno Giacosa 2018 (93222), 399 kr

Mogen frukt körsbär, röda äpplen, rosor, kaffe och fat ger en medelfyllig, elegant Nebbiolo d´Alba. Bra eftersmak med lakrits, mörka körsbärssyror och längd. Bra är det men lite väl dyrt.

. Gattinara Riserva Osso San Grato 2015 (91281), Antoniolo, 625 kr

Rödfruktigt moget med smultron, jordgubbar och körsbär som övergår i komplexa aromer av läder, tobak och ceder. Snyggt balanserad eftersmak med vibrerande längd. Det här vinet börjar blygt och behöver en stund i glaset för att visa sig men sen sätter det ursprunget Gattinara på kartan med besked! Druvan är nebbiolo självfallet.

Spanien, Tyskland, Slovakien och Libanon

. R López de Heredia Vina Bosconia Reserva 2008 (91313), Rioja, 259 kr

Djup, mogen, traditionell Rioja med alla sina attribut av rustik, jordig struktur, balsamvinäger, svampskog, körsbär och te. En djup, lång och elegant eftersmak men saknar lite frukt.

. Wöhrle Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2018 (93229), Baden, 219 kr

Ung, ren pinot noir/spätburgunder (som druvan heter i Tyskland) med varmt mogen, medelfyllig frukt med körsbär, plommon, jordgubbar, bra balans, bra längd och fina lingonsyror. Ytterligare en pinot från Baden som vill vara med och sätta områdets pinotpotential på kartan.

. Strekov 1075 Little Fred #6 (93171), Slovakien, 134 kr

Mörka, djupa körsbärstoner, plommon, balsamvinäger och röda äpplen. Eftersmaken ger en rejäl kick med lingonsyror, mineraler, sälta och supertorra, knastriga tanniner. Ett vin som bjuder på sin egen stil men 134 kronor för en halvflaska känns för mycket.

. Château Kefraya 2016 (93013), Libanon Bekaa, 199 kr

Stor doft med varmt mogen frukt, röda körsbär, plommon, hallon, kryddor och örter. Bra, medelfyllig eftersmak med mineral och extrakt. En Kefraya ibland vinnyheter 16 feb i en djupare och mer koncentrerad tappning än vi är vana vid

Röda viner Argentina, USA, Kanada och Nya Zeeland

. Trapiche Finca Coletto Malbec 2017 (92003), Uco Valley, 249 kr

Fyllig, mörk frukt med svarta vinbär, plommon, kaffe och varma, kryddiga örter. Smaken är koncentrerad med extrakt och mörk choklad och lite slånbär men det lyfter inte riktigt i eftersmaken och blir lite kort, men fortfarande bra och lever upp till devisen ”mycket smak per krona”.

. Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2018 (93242), 429 kr

Ung, fruktig och tillgänglig pinot noir i lättare stil med jordgubbar, vildhallon, körsbär och örter. Eftersmaken är elegant med mineraler och lingonsyror och bra längd. Servera till ugnsbakad lax med klyftpotatis och ratatouille.

. Racines du Ciel Cabernet Franc 2018 (95536), Ontario, Pearl Morissette Estate Winery, 469 kr

Varmt mogen, koncentrerad frukt med björnbär, plommon, svarta vinbär, örter, kaffe och fat. Medelfyllig eftersmak med mörk choklad. Ett vin i en egen kompromisslös stil som på många sätt påminner om det vita vinet från samma producent med samma lanseringsdatum.

. Craggy Range Te Muna Single Vinyard 2018 (92192), Marlborough, 269 kr

Tillgänglig, medelfyllig pinot med jordgubbar, hallon, mörka körsbär, rökiga fat och örter. Bra eftersmak med trevliga körsbärssyror och bra längd.

Portvin!

. Taylor's Vintage Port 2018 (95539), Porto, 899 kr

Packad med mörk, mogen frukt som domineras av viol, björnbär, dadlar, paranötter och espresso. Eftersmaken är kraftig med osannolik längd och komplexitet. På sätt och vis är detta ett historiskt vin: det är nämligen första gången Taylor deklarerar tre årgångar efter varandra.

Att i detta läge kora någon av årgångarna 18, 17 eller 16 som vinnare är knappast möjligt när vinerna är så unga men att 18, liksom de andra två, är värda att stå högst på kvalitetsskalan är tveklöst. Det här är en Vintage Port i absolut toppklass.

Min spaning är att om 20 år kommer vi fortfarande debattera vilken årgång som är bäst. Kuriosa: alla tre finns att tillgå i Sverige den 16/2. Kanske är det läge att förbereda en liten vertikalprovning?

Det var allt från rapporten om vinnyheter 16 feb!

Tabell

[drinklist id="92371"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar