Laddar annons
25 Nov, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Amarone äger årstiden och dess mat

Mustiga grytor, stekar, vilt eller härliga hårdostar är oberoende av varandra alla härliga mat-följeslagare till Valpolicellavinet amarone. Veckans vintips rekommenderar det riktigt, riktigt stora vinet som amarone är vilken får sägas vara mer än "vardag"...nåja, jämfört med den förra vill säga.

Valpolicella ligger i norra Italien, i regionen Veneto närmare bestämt. Andra kvalitetsvin-beteckningar i Veneto är exemplevis Soave och Bardolino, för att nämna några.

Ett vin från Valpolicella ska huvudsakligen göras av druvorna corvina veronese, rondinella och molinara.  15 procent kan vara rossignola, negrara, trentina, barbera och sangiovese tillsammans med max. 5 procent av de för området, andra godkända druvsorterna,

Amarone della Valpolicella har en utmärkande torr smak. Inte att förväxla med Reccioto della Valpolicella som är ett sötare vin. Minimialkoholhalt ligger på 14 volymprocent och vinet ska ha lagrats minst två år.
Är vinet av druvor från de äldsta tegarna i området, får vinet ha tillägg "Classico" som att vin av druvor från dalen "Valpantena" får bära eget namn.

Bussola Amarone della Valpolicella Classico (94614), Italien, 739 kronor
Betyg: 5
Amaronevin är vanligtvis en blandning olika druvsorter, så även här. Huvudparten i detta vin består av corvinadruvan. Druvorna skördas med stor noggrannhet, urvalet kompromisslöst. För att få Amaronevinets kraft och smakrikedom inleder vinproducenten processen med att torka druvorna, det tar cirka tre månader. Koncentrationen ökar när vatten i druvan dunstar och efter pressningen är musten generöst  sockersöt. Därför tar jäsningen lång tid och notera vinets galet höga alkoholhalt, 17 volymprocent. Jäsningen avslutas i 12 och 25 hectoliters fat på vilka vinet lagras vidare i cirka 30 månader. Smaken är komplex, stor och raffinerad med drag av körsbär, apelsin, choklad, kryddor och fat. Det smakar  förvisso eldigt men inte som av ren alkohol, det är balanserat. Fascinerande!

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2006 (22350), Italien, 269 kronor
Kärnig, ren körsbärssmak, söta inslag av gul frukt och med en apelsinkanderad avrundning. Trevlig!
Betyg:  4
Provad: 2010-11-24