Laddar annons
24 Nov, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vrakchampagnen i hamn och provad av Richard Juhlin och Bengt Frithiofsson

I somras fann dykare ett vrak på havsbotten i Östersjön. Ombord fanns 168 champagneflaskor. De har identifierts som champagne från husen Veuve Cliquot och som det heter idag, Jacquesson . Den 17 november 2010 var det dags för provning av den idag 180 år gamla skumpan och på plats i Mariehamn, Åland fanns champagneexperten Richard Juhlin och TV4´s Bengt Frithiofsson. Deras kommentarer om smaken på champagnen som husens pressmeddelanden kan du läsa mer om här..

Pressmeddelande från Veuve Clicquot
Vi stolta över att bekräfta att den champagne som hittades på ett vrak på botten av Östersjön utanför Åland i juli i år innehöll flaskor från Veuve Clicquot. När fyndet gjordes i juli och det blev känt att man förmodligen hade hittat de äldsta flaskorna av drickbar champagne var Veuve Clicquot självklart mycket intresserade. En nära analys av den första
flaskan som räddades gjorde att man kunde datera den till den första tredjedelen av 1800‐talet.

Om champagnefyndet i sig var exceptionellt så var det än mer spännande att champagnen kom från Juglar, ett numera nedlagt champagnehus.
Under omkorkningen som ägde rum igår kunde François Hautekeur, en av Veuve Clicquots vinmakare och Fabienne Moreau, Veuve Clicquot's historiker, med all säkerhet identifiera Veuve Clicquots branding på insidan av korken. Detta är det enda sättet att identifiera champagnen eftersom flaskorna inte har några etiketter. Hittills har man fastslagit att tre av de funna flaskorna är Veuve Clicquot, tre är med största sannolikhet det och fler kommer identifieras de kommande veckorna.

Operationen ägde rum i närvaro av champagneexperten Richard Juhlin som dessutom fick möjlighet att smaka på vinet i flaskorna.
"The Clicquot is a bit drier, more rieslinglike. Colour with hints of green that also is shown by the refined and elegant notes of lime peel and white flowers and linden blooming. Underneath the slightly spicy and toasty layer and a bouquet close to brie de Meaux. Incredible freshness and almost like a very old Rheingau Auslese". François Hautekeur describes the drinkable aged Veuve Clicquot : " a toasted, zesty nose with hints of coffee, and a very agreeable taste with accents of flowers and lime‐tree."

Upptäckten kommer inte som någon överraskning för det tvåhundra år gamla champagnehuset, då vägen över Östersjön ofta användes av Madame Clicquot för leverans till det ryska hovet något som ledde till en tidig kommersiell succé för den unga änkan och utveckling av affärsveksamheten hos champagnehuset som grundades 1772.

Pressmeddelande från Champagne Jacquesson
Most of the wine retrieved carried the name Juglar, which at that time belonged to the House of Jacquesson. Francois Félix Juglar was the first cousin of Memmie Jacquesson, the founder of the House, and had come to work in Champagne to help this growing business. Some of the production thus bore the name of Juglar.

A 200 year old champagne
This extraordinary discovery confirms other records of Memmie Jacquesson’s business strategy at that time: having decided that the competition in the English market at that time was too fierce, he preferred to concentrate his efforts on Scandinavia, Poland and Russia. This decision, fatal for at least one of his shipments via the Baltic, has afforded us an unforgettable experience, the chance to taste a Champagne which is nearly 200 years old. The shape of the bottles and our records allow us to date these wines towards the end of the 1820’s. The very recent discovery of some bottles of Veuve Clicquot in the find alongside the bottles of Juglar has meant that we are able to confirm the provenance of the find, the Clicquot bottles dating from the early 1830’s.

Powerful aromas
“The wine from the Juglar bottle has an orange tint, its aromas are incredibly powerful: leather, tobacco, but also very ripe dried fruits. In the mouth one immediately notes the very high dosage, somewhere in the region of 70 grammes a litre, corresponding to the tastes of that time. But the most striking thing is the astonishing freshness of the wine, which has conserved all its acidity, and the enormous length in the mouth.”

This was a wine which was obviously of very high quality when it was shipped, allowing it to survive for two centuries, and giving us the opportunity to pay homage to our founder and predecessor.

Bengt Frithiofsson´s kommentarer:
Juglar: Bärnstensfärgad. Överraskande koncentrerad doft av nyplockad svamp – svart trumpet, kantareller, Karl Johan och lövtäckt jord innan snön faller. Rostiga järnankare, knäckig, mörkt bröd. Epoisses-ost. Massiv sötma, inga bubblor. (Inte ens en viskning då korken drogs. )
Veuve Clicquot: Något ljusare bärnsten. Samma massiva sirapssötma – mätt till 70 g per liter. Mörkt bröd, ängsblommor, Pont l´Evêque. Och som när solen går ur moln: en friskt uppdykande limefrisk syra! En vacker flicka i högklackat dansar över mina smaklökar. Vilken häpnadsväckande spänstig 180-åring!

Richard Juhlin om Juglar, Veuve Clicquot refererad ovan i pressmeddelandet:
Juglar 87 (nov-2010) 87
Den första av de två champagner som bärgades från det åländska vraket sommaren 2010. En i dag utdöd firma som då det begav sig var ett andramärke hos Jacquesson. Precis som med flaskorna från Clicquot väntar jag på det perfekta exemplaret med riklig mousse. De sex flaskor jag hittills smakat delar samma Brie de Meauxdoft som finns i Clicquot och är faktiskt ännu något sötare. Jag vill karaktärisera Juglar som något kraftigare, mer rustik och där den andra champagnen drar åt vita blommor och lime tenderar Juglar att andas persika, mandarin och apelsinlikör. Även denna tingest är en fröjd för alla sinnen och med tanke på att det handlar om världens kanske äldsta champagne är drickvänligheten och livfullheten en gåva till mänskligheten.

Avslutningsvis:
Britt Lundberg, kulturminister i Ålands Landskapsregering, har planer på att locka Christie's eller Sotheby’s till Mariehamn för att hålla auktion på en del av buteljerna. Eller att använda en del skvättar som dosage till en speciell champagneserie med rötterna i 1800-talet.