Laddar annons
26 Nov, 2010

Veckans mat och vin, vitt till fisk

Percys vintips ger en försmak av det fantastiska vinĂ„ret 2009 i Europa. Nu var just Rheingau, som detta vin kommer ifrĂ„n, inte det bĂ€sta distriktet i Tyskland 2009. Inte bĂ€st men gott nog Ă€ndĂ„ och odlaren Ă€r en riktig höjdare sĂ„ hĂ€r fĂ„r ni en aning om vad som vĂ€ntar nĂ€r 09:orna börjar komma frĂ„n Mosel, Nahe, Hessen med flera.

Leitz RĂŒdesheimer Berg Rottland Riesling trocken 2009 (94861), Tyskland, 149 kronor
Friskt och fruktigt, ungt med rejĂ€l syra. Äpplen, mineral och en liten lĂ€tt honungston. LĂ€ckert sĂ„ det förslĂ„r men absolut matkrĂ€vande.
Varför inte testa till halstrad eller ugnstekt fisk (chiliglazad lax t.ex.) och en couscous med mycket stekta grönsaker i, borde passa finfint.

Vill lÀgga till mina egna anteckningar om vinet, till Percys text ovan:
Torr, lÀtt/medelfyllig. Uttalad grön frukt, frisk, citrus och Àpple, inslag av mineral. BÀttre vin. Trevlig, stram och örtaromatisk. GÀrna till mat.
Matförslag: Asiatisk nudelsoppa, sydfransk fisksoppa.
Betyg: 3+
Provad: 2010-09-16

Och fisken, den köper i alla fall jag av Fiskbilen. Dit kan ni ocksÄ gÄ för mer mat och recept inspiration.