Laddar annons
8 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Amarone i lyxförpackning | Lillördag

VIN I BS. Där BS står som förkortningen för vin i Systembolagets beställningssortiment. Triss i vinförslag med ursprung i Europa. Ett användbart vitt vin, en röd Portugis för att lagra och en amarone i lyxförpackning.

Vinerna provades för ungefär tre veckor sedan, i slutet av januari 2017. Söker du inspiration till vilken mat som passar ett speciellt vin eller vinstil, surfa in på fliken Mat & Middag

VINTIPS I BS

BETYG FYRA MYNT

Vit Côtes du Rhône till middag

Parallèle 45 Blanc Côtes du Rhône 2014 (70005), Paul Jaboulet Ainé, 100 kr
Druvor: 50% grenache blanc, 20% marsanne, 20% viognier, 10% bourboulen
Torrt vitt medelfylligt vin med gulfruktig smak och en god portion örter, som leder tankarna till Medelhavet. Eftersmaken är trevlig, balanserad med fin syra. De vita Rhônevinerna gör sig verkligen alldeles extra bra till mat då vinernas textur är tät, inte detsamma som fet och smörig, och för den örtiga smakens skull. Veckans mest användbara vin?

Läcker röd portugis med smak för lagring

Esporão Reserva Tinto 2013 (74012), Herdade do Esporao, 170 kr
Druvor: 40% aragonêz, 40% trincadeira, 10% cabernet sauvignon, 10% alicante bouschet
Smakrikt rött vin som är fylligt, mörkfruktigt med hintar av torkade inslag som av fikon och aprikos vilket snarer är ledtråd till ursprung än status av mognad. Vinet är ungt och tål att sparas några år. Spännande blandning druvor med dito modern vinifikation i franska och amerikanska fat och där varje enskild sort behandlas separat fram till att slutlig blandningen sätts. I dag är faten tydliga, utgår från att tid slipar nyanser och kanter. Kul och spännande, traditionell i kombo med modern.

Toppval amarone, för att spara, dricka nu eller exklusiv present

Calcarole Amarone della Valpolicella Classico 2006 (76427), Guerrieri Rizzardi, 551 kr
Druvor:  70% corvina, 20% rondinella, 10% barbera
Den anrika och väl ansedda producenten Guerrieri Rizzardis absoluta toppvin är amarone Calcarole som görs av druvor från en 5 ha stor vingård. Calcarole står för kalksten. Att barbera ingår i amaroneblandningen tillhör inte det vanliga men är möjligen anledning till varför "spänsten" är utmärkande. Smakar utmärkt idag av mörk frukt, balanserad och läcker och trots den redan utvecklade stilen finns utrymme för att växa smakmässigt. Producenten menar att vinet kan sparas ytterligare 3-5 år, om förutsättningarna är goda och jag håller med, verkar rimligt.

Huvudbild: i källaren hos Guerrieri Rizzardi

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Då tipsar vi om vin ur beställningssortimentet. Du kan hinna få hem vinet till - lördag men räkna för säkerhets skull med upp till 10 dagar.