Laddar annons
Vin till Asiatisk sallad
6 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till Asiatisk sallad

ASIATISK SALLAD. I denna sallad använder du pomelo och om frukten är svår att hitta, grape. Tänk på att den syrliga grapefrukten kan behöva lite extra sötma med flytande honung. Vinet är vitt, ett lite lyxigare det andra i budgetklass.

Pomelosalladen med smak av kokos och citrongräs är en fantastisk rätt som Alla Hjärtans-middag. Lika bra för hjärtat som läckert uppiggande. Ingen hjärtevän lämnas oberörd av salladens många, härliga asiatiska smaker.

Vinet

Vouvray Vieilles Vignes la Coulée d’Argent Sec 2014 (88981), Loiredalen Frankrike, 140 kr

Halvtorrt vin för alla som är känsliga för sötma, men vinet är torrt med mogen frukt som ger en skjuts ‘söthet’ till helhetsintrycket. Balanserat smaka av mogna äpplen och päron,av örter och bivax. Fin längd.
Detta vin måste beställas!

Budgetval -
Pol Rémy Brut (76100), Frankrike, 58 kr

Halvtorrt vin (10 g/l socker) med fruktig smak av mogna äpplen och päron. Mogen citrus i eftersmaken. Lättsamt, enkel och trevlig.

Det här är en fräsch och lite söt sallad med smaker av Asien. Crunchet kommer av cashewnötterna

Recept | Asiatisk sallad | 4 portioner

en näve kokosflingor
en näve naturella cashewnötter
1 pomelo eller 2 grapefrukt
1 citrongrässtjälk, mycket fint hackad
0,5 rödlök, mycket fint hackad
en näve koriander

Recept | Limedressing |

saften från 2 limefrukter
2 msk flytande honung (helst ouppvärmd) eller lönnsirap
4 msk kallpressad oliv- eller rapsolja

Gör så här

  • Rosta kokosflingorna och cashewnötterna i en torr stekpanna på låg värme. Rör om då och då. Låt flingor och nötter bli gyllenbruna men inte brända, stjälp sedan upp dem på ett fat.

  • Skär av ändarna på pomelon och skär sedan bort skalet uppifrån och ner runtom. Dra loss skalbitarna. Dela frukten i klyfotrna och ta bort det vita. Dela klyftorna i mindre bitar.

  • Lägg klyftorna i en stor bunke, tillsätt resterande ingredienser, kokos och nötter och blanda allt. Rör ihop dressingen och häll den över salladen. Blanda allt ordentligt och servera genast.