Huvudbild för artikel Batzella i Castagneto Carducci
12 Feb, 2017

Batzella i Castagneto Carducci

BATZELLA. Här är paret som gjorde det många vinälskare drömmer om. Khan Nguyen och Franco Batzella bröt upp från toppjobb inom finanssektorn i Washington, USA och flyttade till Italien för att göra vin. Året var 1999.

Khan Nguyen berättar att hon tidigt lärde sig uppskatta vin.

- Under min uppväxt började jag inse att vin är en dryck med många nyanser. Min far talade ofta om smak och vi diskuterade livligt hur det ena vinet passade till maten men inte det andra. Denna nyfikenhet har sedan följt mig genom livet. Jag gillar vin!

Att finansparet som arbetat på Världsbanken fastnade för Bolgheri i Toskana kanske är möjligen en slump, och ändå inte. Under många år närdes en dröm om att hitta den perfekta platsen. Men efter lång tids letande kunde de konstatera att de faktiskt inte hittade vad de sökte. Således tog de ett beslut om att anlitade en mäklare som helt enligt plan kunde presentera egendomen som skulle bli Batzella Estate.

Den romantiska byn Castagneto Carducci ligger vackert några kilometer upp från Medelhavet. Härifrån sluttar det lite lagom ner mot havet för at stiga på samma behagliga sätt vidare upp mot bergen. Distriktet är verkligen toppen för semesterfirare eller helgcyklister. I direkt nordlig riktning från Castagneto Carducci går Strada Provenciale Bolgheresi

Längs denna berömda väg hittar man vinhus som Poggio Al Tesoro (Marilisa Alleginis egendom), Grattamacco, Ornellaia och slutligen där den vackra vägen som nu kantas av ståtliga cypresser viker av i skarp vänsterväng (om man kommer från söder) och fortsätter ner mot havet till Antinoris egendom, ligger Tenuta San Guido (Sassicaia). Området är verkligen som ett jetsetets egna vin-Falsterbo.

L´Azienda Batzella

Egendomen är på 7,5 ha och odlar mest cabernet sauvignon, sedan i fallande ordning syrah, cabernet franc och de gröna druvorna vermentino och viognier. Jorden är sandig med inblandning av lera. Klimatet är Medelhavslimat men de så utmärkande för Bolgheri svala vindarna som går som en vindtunnel längs kusten. Bolgheris mikroklimat är vida känt. Läs gärna mer i  Bolgheri, vinproducenternas välbevarade hemlighet

Khan Nguyen ansvarar för vinproduktionen och, utan att kunna någon som helst italienska, tog en master i vineyard/winery management i Milano. Nu gör hon, tillsammans med maken vita, rosé och röda viner.

Efter 17 år i jobbet och med italienskan som enda språk i det dagliga livet säger hon att hennes medarbetarna klagar över att hon talar för snabbt, och mycket!

Lägg märke till "tårarna" på insidan av glaset!

Senast, på Vinets Dag den 22 januari 2017, arrangerade Munskänkar och Vinakademien en öppen provning för föreningen Munskänkarnas medlemmar. På plats var Khan Nguyen och Franco Batzella för att visa upp det enda vin i husets portfölj som är tillgängligt i Sverige.

Batzella Tâm Bolgheri Superiore 2012 (4635), 350 kr
Druvor: 65% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc
Färgen är mörk, tät blåröd. Doften, dito tät. Vinet är fylligt, mörkfruktigt och smakrikt med inslag av rostad fat, körsbär, mörka bär, svarta vinbär, ceder, örter och mörk choklad. Ungt vin.
Betyg: 4

Batzella är ett spännande producent att följa. Jag konstaterar att de är i fas av finlirslärande, på kvaliteten tummas inte och man har gått från "hur gör man" till att producera stora viner. Ge detta vin mer tid i källaren eller lufta ordentligt innan servering.

Khan Nguyen berättade att hon kommer dra ned på faten från och med kommande årgång (2017). Beskedet är såklart en "smaksak", för mig var det en positiv nyhet.