Laddar annons
10 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin från Alsace | vinköplistan #6

VIN FRÅN ALSACE. I början av veckan gästade vinproducenter från Alsace Stockholm. Sverige är en av regionens största marknader och det är inte konstigt, få andra viner passar lika bra till det svenska, klassiska köket.

Därför var det lite förvånande att se betydligt färre utställare, jämfört med tidigare år. En förklaring som nämndes var att vissa producenter valt att delta vart annat år. En annan slutsats vi själva drog är att antalet mässor och provningar för konsumenter ökat, inte bara i Sverige utan också över världen. Producenterna måste helt enkelt välja.

I Alsace är det vanligt att skriva ut druvan i namnet, vilket förenklar för konsumenter. Det var också mycket intressant att se att många producenter startat produktion av mousserande vin.

Producenten Earl Lissner, med vinmakaren Bruno Schloegel, var i Stockholm för att söka importör. Bland alla utställare stack Lissner ut lite extra med sina viner som naturvinsmakare. Med detta startade han redan 2001 och han berättade att om cirka 20 år räknar han med att vingården (och vinerna) kommer visa vad de går för. Allt ifrån motståndskraft mot sjukdomar som att volymer stabilserats, blan mycket annat. Spännande!

VINTIPS FRÅN ALSACE

BETYG FYRA MYNT


Gentil 2015 (2108), Hugel, Alsace Frankrike, 115 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig, lätt fruktsötma, äpplen, kryddor. Gula inslag, bra eftersmak.
Mer: Gentil betyder att vinet är gjort på en blandning av tillåtna druvor i Alsace.

Riesling 2014 (2639), Trimbach, Alsace Frankrike, 140 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig, gröna äpplen, tydlig citrus, lätt örtig, uttalad syrlig eftersmak som rundas av med en liten honungston. Lägg undan detta vin några månader, ge det tid att "landa".

Pinot Blanc 2015 (83414), Domaine Paul Blanck, 140 kr
Torrt, äppel-, och päronfruktigt, medelfylligt vin med den där täta texturen som utmärker många av Alsacevinerna. I smaken finns en liten örtig krydda, som gör sig perfekt till mat. Ett husvin som passar till många rätter.

Pinot Noir 2014 (73679), Léon Beyer, 180 kr
Färgen är röd, transparent. Doft av mogna bär och örter. Medelfyllig smak, mogen av röd frukt och bär, lätt krydda och örtig ton. Lång eftersmak. Stram helhet med balanserande tanniner. Perfekt till kallskuret, fågel eller fläskrätter.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!