22 Jun, 2010

Antioxidanter i rött vin och mörk choklad, hur goda är de?

Australiensiska studier genomförda av landets hjärtstiftelse har visat att varken choklad eller vin har den positiva effekt i motverkande av hjärt-kärlsjukdomar som man tidigare trott.

VD för nationella vikt och hjärstiftelsen i Australien, Susan Anderson,
- många choklad och vinälskare bör inse att hälsoaspekten är ett önsketänkande. Om du tidgare sagt dig själv att du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar när du äter mörk choklad och dricker vin bör du tänka om. Eller lägg till att: mörk choklad, rött vin och kaffe är okej i en balanserad kosthållning.
Så tvärtemot tidigare rapporter som menat att vi får vårt antioxidantbehov tillfredsställt med konsumtion av choklad och vin visar studierna att det snarare är så att man bör koncentrera sig på helt andra livsmedel. Dagligt intag av grönsaker, fullkornsmjöl, frukt och nötter ger bästa effekt enligt Susan Anderson som menar att man två gånger per dag ska unna sig frukt och minst fem gånger dagligen grönsaker. Inbitna te- och kaffedrickare som använder mjölk ska ur hälsosynpunkt använda lightprodukter om alls. Studierna visade även på skiftande resultat angående de positiva hälsoeffekterna med mjölkdrickande, äta choklad eller ett extraintag av vitaminer som C och E. Som det ser ut verkar det inte göra skillnad. Resultaten av våra studier ska skickas till experter och läkare avslutar Susan Anderson.

Uppgifterna är hämtade från en artikel publicerad i Delwin, India's First Wine & Food eNewsletter.

Liknande artiklar