
APTITRETARE. Fruktiga drinkar och viner passar utmärkt till studentmottagning. Aptitretarna kittlar tungan med en fruktig sötma.
Sötman, som kommer av den generöst fruktiga smakupplevelsen, ska i detta fall inte vara för låg. Den är viktigt för kombinationen. Sötma i dryck möter sötma i mat, som här i de aptitretande tilltuggen.
Tequila Sunrise
Nice Bite
Splash
Sommardrinkar
Inspiration ur: Drinkar och tilltugg - en guide.
Foto: Gunnar Magnusson
Sötman, som kommer av den generöst fruktiga smakupplevelsen, ska i detta fall inte vara för låg. Den är viktigt för kombinationen. Sötma i dryck möter sötma i mat, som här i de aptitretande tilltuggen.
Gör så härRecept | Citrusmarinerade laxstänger med sesamdip | 6-8 portioner/10 stycken
350 g skinn- och benfri lax (putsad mittbit)
Citrusmarinad
1 apelsin
1 citron
2 tsk salt
1 tsk honung
1 msk citronvodka
1 krm sambal oelek
2 msk sesamfrön
Sesamdip
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
1 msk sesamolja
salt och peppar
- Dag 1: Frys in laxen
- Dag 4: Efter minst tre dygn i frysen tinar du fisken.
- Tvätta apelsinen och citronen noga. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn. Pressa ut saften ur frukterna och blanda med de övriga ingredienserna till marinaden.
- Skär den upptinade laxen i 2 cm tjocka stavar. Lägg dem i en form och slå citrusblandningen över. Se till att marinaden kommer åt överallt. Ställ kallt i cirka 5 minuter.
- Rör ihop ingredienser till sesamdippen. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd runt laxbitarna i marinaden och trä upp dem på serveringsspett. Servera i ett glas med dippen i botten.
Gör så härRecept Rökt makrillmousse i gurka | 6-8 portioner
med gräslök och tunnbröd
Makrillmousse
2 rökta pepparmakrillar
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk tabasco
1 gurka
2 msk finskuren gräslök
5 tunt skivade rädisor
hårt vetetunnbröd
- Ta bort skinnet från makrillen och rensa den noga. Dela den i mindre bitar och mixa med majonnäs, crème fraiche och tabasco till en lite grov crème. Lägg över i en spritpåse eller plastpåse och klipp ett hål i ena hörnet.
- Skala och skär gurkan i cirka 2 cm tjocka skivor, ta ut innanmätet i gurkan med till exempel en sked.
- Spritsa makrillröran i gurkbitarna.
- Bryt varje tunnbröd i cirka 5 cm stora bitar och lägg ut dem på ett fat. Placera gurkan på brödet. Garnera med gräslök och rädisskivor.
Gör så härRecept | Croque Caprese | 6 prtioner
våfflad toast med mozzarellaost, skinka, basilika och soltorkad tomat
12 skivor vitt formbröd av lite tjockare typ
1 msk olivolja
12 skivor rökt skinka
4 msk hackade, soltorkade tomater
3 mozzarellaostar (à 125 g)
1 kruka färsk basilika
salt
grovmalen svartpeppar
- Droppa lite av olivoljan på 6 av brödkivorna. Fördela skinkan på bröden och strö över soltorkade tomater. Skiva och lägg på mozarellaosten. Krydda med salt, peppar och olivolja. Fördela basilikablad på osten. Lägg på resterande 6 brödskivor.
- Grilla toasten i smörgåsgrill eller våffeljärn, Servera dem skurna i trekanter.
Fruktiga drinkar, förslag
Ruby Dreamer, alkoholfriTequila Sunrise
Nice Bite
Splash
Sommardrinkar
Inspiration ur: Drinkar och tilltugg - en guide.
Foto: Gunnar Magnusson