Laddar annons
16 Jun, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Årets sommarflopp - rosé-öl!

Roséölet från Hoegaarden är en stark kandidat till sommaren 2009-års största flopp! Årets nyhet sägs det och visst, Hoegaarden Rosée är verkligen en nyhet och mycket långt ifrån andra öl.

Belgiska bryggeri Hoegaarden gör annars öl som är riktigt bra och 1563 Hoegaarden Witbier 14,90 kr för 330 ml är ett av dem som funnits länge på den svenska marknaden. Unikt är att det bryggs på lika delar vete (som råfrukt) och mältat korn. Ursprungligen tillsattes en liten mängd havre, något som dock inte förkommer idag. Och den speciella smaken kommer av kryddorna korianderfrön och torkade promeransskal som mals innan de tillsätts brygden. Kännare kan även tycka sig känna smak av kummin..Det är inte ett välhumlat öl varför smaken är snäll.

Men rosé öl ställer jag mig frågande till som fenomen. Är inte öl en öl och hur kan man ens komma på tanken att tillsätta hallon, om essence eller råfrukt har jag ingen uppgift om, till ett öl för att ge ölet en söt smak? Sammataget med Hoegaardens husstil där den lätta beskan är framträdande och inslag av koriander smakar Rosée så uselt illa som det bara är möjligt. Sorry!

1689 Hoegaarden Rosée, Belgien, 14,90 kr för 250 ml burk. Betyg:2-
1563 Hoegaarden Witbier, Belgien, 14,90 kr för 330 ml flaska. Betyg:4