Laddar annons
18 Jun, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Volvo Ocean Race, Ericsson 3 och 4 och Nya Zeeland

Nya Zeeländska ambassadören, Barbara Bridge bjöd in press och näringsliv på en två timmars båtresa i strålande kvällsol för att uppmärksamma ankomsten av Volvo Ocean Race till Stockholm.
Besättningsmännen Tony Mutter, David Endean och Richard Manson från Ericsson 4 och 3 skojade friskt om släktskapet mellan Nya Zeeland och Sverige,
-If we are the green kiwis you guys would be the frozen ones, skrattade Richard Manson från
Ericsson 3.

Att Sverige och Nya Zeeland har mycket gemensamt förutom segling fick vi alla som var församlade på båten insikt i. Miljöfrågor och vatten är ett exempel där länderna samarbetar. Och som ni förstår vara anledningen till varför Vinbanken var på plats, Sveriges intresse för de Nya Zeelandska vinerna.
David Endean berättade att Ericsson 4 arbetat på ett vattenprojekt under hela resan. Varje vecka har vattenprover samlats in från den plats båten befunnit sig på varpå dessa prover analyseras av uppdragsgivaren som kan dra slutsatser om status, kvalitet och skick på vattnet i våra världshav. Som vinvän är nyheter som detta - jolly, good news. För utan vatten, inget vin.

Några av vinerna som serverades under kvällen:
82632 Jackson Estate Sauvignon Blanc 2006, 155 kr
75620 Montana Reserve Pinot Noir 2006, 109 kr

Sveriges förbindelser med Nya Zeeland - hämtad från Regeringskansliets hemsida
Sverige och Nya Zeeland har ett nära samarbete i internationella fora på grund av de gemensamma värderingar som bland annat finns inom icke-spridningsområdet, miljöområdet, och för att värna frihandel och de mänskliga rättigheterna. I frågor om icke-spridning av kärnvapen samarbetar Sverige och Nya Zeeland tillsammans med fem andra länder sedan 1998 i koalitionen för en ny dagordning, "Coalition for a New Agenda". Gruppen agerar tillsammans i arbetet för kärnvapennedrustning i FN:s generalförsamling.

Sverige är inte någon dominerande handelspartner för Nya Zeeland men finns ändå bland Nya Zeelands 15 största importländer. Handelsutbytet har en kraftig slagsida för svensk export. Den svenska exporten till New Zeeland 2006 uppgick till 1 153 miljoner SEK och importen från New Zeeland till 343 miljoner SEK. Det industriella samarbetet är relativt omfattande genom svenska dotterbolag i Nya Zeeland - Alfa Laval, Ericsson, Atlas Copco, Esselte, Cool Carriers med flera.