Laddar annons
2 Jun, 2015

Aventino 200 Barrels – prisvärd Ribera del Duero på Systembolaget

Ribera del Duero, Spanien
Sedan 1990-talet har Ribera del Duero ansetts tillhöra toppskiktet av spanska rödvins-regioner. Ökat anseende ledde till höga priser, därför är det kul att Aventino 200 Barrels nu finns på Systembolaget till anständigt pris.

Aventino görs av Hammeken Cellars

Det är inte ovanligt att vinföretag drivs av passionerade vinentusiaster som danskfödde Nicholas Hammeken. Vad som kännetecknar de mest framgångsrika är dock att de även har sinne för affärer, något som Nicholas bevisligen har. Hammeken Cellars är ett modernt spanskt vinföretag vars försäljning ökar stadigt sedan starten år 1996. Mycket pågrund av att de inte begränsar sig till en specifik region.

Bröderna David och Jonas Tofterup

Hammeken Cellars gör vin över hela Spanien

Hammeken Cellars är inte som andra vinproducenter vilka oftast är bundna till en viss region eller vingård. Istället håller de hela Spanien under blickfånget och äger numera vingårdar i 14 spanska vinregioner. Det ställer högra krav på vinmakarna som måste kunna tillverka allt från firmans lätta vita viner till de kraftiga rödviner jag rekommenderar nedan.

Vinmakare från Danmark

Den danske vinmakaren David Tofterup är ansvarig för vinerna och fick för några år sedan assistans av brorsan Jonas. Tillsammans ansvarar dom för kvalitén på de över 18 miljoner flaskor vin Hammeken Cellars lyckades sälja under 2014. Båda är välutbildade och beresta, Jonas pluggar faktiskt till Master of Wine, den högsta utbildningen inom den världsledande WSET.

Jonas Tofterup har tidigare arbetat på bland annat Georg Breuer i tyska Rheingau

Vinprovning med Jonas Tofterup på Hammeken Cellars

Cruz Liljegren mötte Jonas Tofterup på plats i Ribera del Duero. Fokus på vinprovningen var den Systembolags-aktuella vinserien Aventino.

Aventino Old Vine 2012, 99 kr (2707)
2012 är Jonas första årgång som assisterande vinmakare. Aventino Old Vine är Hammeken Cellars vin från Bierzo, alltså gjord på den lokala druvan mencia. Ett ovanligt rikt vin för pengarna (dyrare på andra marknader) som görs på det välutrustade vineriet Dominio de Tares. Bröderna Tofterup är i regel altid försiktiga med för mycket ekfatskaraktär i vinerna, därför lagrades det enbart på gamla fat. Detta aromatiskt rödtonade vin upplevs rent och modernt, ett vin som är lätt att gilla.
Poäng: 4 av 5

Aventino 200 Barrels 2011, 169kr (2505)
Aventino 200 Barrels får min starkaste rekommendation. Det är en balanserat och smakrik Ribera del Duero som nu börjar komma in i sin första mognadsfas. Druvorna köps av odlare i regionen och vinet får sedan jäsa på ett lokalt kooperativ. Därefter förs vinet över till ett lagringsutrymme där det får mognadslagra i andra årets franska ekfat köpta från Vega Sicilia. Stort vin för små plånböcker.
Poäng: 5 av 5

En av vingårdarna i Peñaranda de Duero som används till Aventino 200 Barrels

Hammeken Cellars
Profil: Kundanpassade viner i låg till mellanpris
Hemsida: Hammeken Cellars
Vinodlare: David Tofterup, Jonas Tofterup
Vinmakare: David Tofterup, Jonas Tofterup
Importör: Enjoy Wine
I glaset hos: Miljontals konsumenter värden över
Drickfönster: De två rekommenderade vinerna är klara att njutas, men kan lagras vidare för de som gillar mognare viner
Värdelöst vetande: Hammeken Cellars äger hela 20 olika varumärken
Omdöme: ”Aventino är det perfekta insteget till Ribera del Duero”