Pago de los Capellanes | lyxig tempranillo signerad Paco Casas
Ribera del Duero, Spanien
På samma sätt som producenten Vega Sicilia symboliserar en mer traditionell stil av vinregionen Ribera del Duero symboliserar Pago de los Capellanes en mer modern. Vinmakaren Paco Casas är ansvarig för Capellanes viner sedan 1996 och producerar lyxigt smakande rödviner på 100 procent tempranillo-druva.
Ett vinslott – den rika mannens dröm
Otaliga är de läkare, advokater och affärsfolk som köpt sig ett vinslott efter ett långt och lyckat arbetsliv. En tendens som går tillbaka till Nathaniel de Rothschilds inköp av Château Brane Mouton år 1853 (som döptes om till Château Mouton Rothschild). Det spelar ingen roll om vi talar Bordeaux, Napa Valley, eller Ribera del Duero, har man privat kapital vill man ofta göra vin på högsta nivån. Men inte för att det är mer lönsamt att sälja dyrt vin, för det är det i regel inte. Jag misstänker att man gör det för statusen. Ett känt exempel är Vega Sicilia som köptes av den förmögna familjen Álvares år 1982 för rabattpriset 650 millioner pesetas (motsvarande 3.9 millioner euro utan korrektion för penningvärde).
1996 – Paco Rodero grundar Pago de los Capellanes
Pago de los Capellanes ägs sedan starten 1996 av makarna Paco Rodero och Conchita Villa. Paco Rodero tjänade ihop sina pengar i modeindustrin, och hade ingen tidigare erfarenhet i vinbranchen. Projektet döptes Pago de los Capellanes (ungefär: kaplanernas vingårdar) för att anknyta till det faktum att kyrkan ägde marken till mitten av 1800-talet.
Pedrosa de Duero – Ribera del Dueros rikaste by
Vineriet byggdes precis utanför den nyrika byn Pedrosa. Här har många av de lokala vineriernas ägarfamiljer sina lyxvillor, såsom Carmelo Rodero och Hnos. Pérez Pascuas. Sömnigt pompösa stenhus anmärkningsvärt högt byggda, bara marginellt lägre än byns medeltidskyrka.
– Pedrosa måste vara bland Spaniens rikaste byar, här finns inget direkt uteliv för ungdomarna har råd att flytta härifrån, säger Rebeca Villacorta Lozano som sköter kommunikationen på Pago de los Capellanes.
Vingård i Chateau-stil
En stor del av Pago de los Capellanes vingårdar ligger runt själva vineriet, precis som hos de kända slotten i Bordeaux. Det är intressant att många av de vinegendomar som byggdes på 1990-talet utformades med Bordeaux som förebild. Pago de los Capellanes planterade i början, likt många andra vinproducenter i Ribera del Duero, cabernet sauvignon och merlot. Men resultatet blev inte så bra som väntat, sedan millenieskiftet finns bara tinto fino (lokalt namn för tempranillo) på de 100 hektar stora ägorna. Vinrankorna är uppbundna enligt modern standard.
Vinprovning på Pago de los Capellanes
På vinresa i Ribera del Duero är Capellanes inte ett dumt stopp. Ägarnas bakgrund i modeindustrin syns tydligt och hela vineriet är mycket välplanerat. Paco Casas är ansvarig vinmakare sedan starten år 1996, han har med åren kommit att bli ansedd som en av Ribera del Dueros skickligaste vinmakare.
Joven Roble 2013 (83205) 169kr
Pago de los Capellanes enklaste vin görs inte uteslutande på druvor från de egna vingårdarna, en del inköpt tempranillo är nödvändigt då produktionen är vineriets enskild högsta. Det är ett detaljerat och friskt tempranillo-vin med en svag anstrykning av ekfatskaraktär. En perfekt introduktion till det moderna Ribera del Duero som i denna årgång är lite lättare än vanligt. Produktion: 400.000 flaskor.
Poäng: 3.5 av 5
Crianza 2011 (83144) 244kr
Betydligt mer utvecklad och kraftfull än Joven Roble. Utan tvekan en av mina lokala favoriter i crianza-segmentet, som betyder att vinet fått en längre ekfatslagring än föregående vin. Det är mjukt och intensivt i munnen med lång kryddig eftersmak av torkade körsbär och lakrits.
Poäng: 3.5 av 5
Reserva 2011 (82152) 384kr
Den långa ekfatslagringen har resulterat i att vinet utvecklat en viss såkallad ”volatilitet” i syrorna, det hjälper upp aromerna och gör vinet till en stor aromatisk upplevelse. Pago de los Capellanes Reserva är en djup och mycket seriös tempranillo för personer som inte har tid eller lust att ”söka” efter nyanser i vinet. Konversera istället med din middagsgäst och låt vinet smaksätta munnen mellan orden. Kan med fördel lagras vidare i många år. Produktion: 60.000 flaskor.
Poäng: 3.5 av 5
El Nogal 2010
Ett pago-vin (vin från enskild vingård) från den 7 hektar stora El Nogal. Mitt absoluta favoritvin från Capellanes är nu inne i sin sjunde årgång och har hittar precis rätt. Visst har den lite tydligare ekfatskaraktär än Reserva efter sina 22 månader på nya franska ekfat men även ett större djup och en fräschör som du inte finner i de lägre prissatta vinerna. Paco Casas berättar att det förr växte granar där vingården idag står, vilket kan förklara den tydliga och vansinnigt eleganta tonen av just barrskog som kan upplevas i vissa årgångar. Produktion: 22.000 flaskor.
Poäng: 4 av 5
El Picón 2009
Firmans toppvin ”El Picón” gjordes första gången år 1998 och är både tyngre, krämigare och mer senskördad än El Nogal. Vingården El Picón är två hektar stor och producerar ett vin som regelmässigt säljs tre gånger dyrare än El Nogal. Till årgång 2009 köpte Paco Casas in de minst sagt svindyra ekfatet ”T5” från den franska tunnbindaren Taransaud. El Picón 2009 är ett riktigt ”show me the money-vin” och skiljer sig dramatiskt från sin mer aristokratiska bror El Nogal. Jag tror att Paco Casas snarare försöker charma den amerikanska marknaden med detta enorma, och svårdruckna, ”mäklarvin.” Produktion: 2.200 flaskor.
Poäng: 2.5 av 5
Paco Casas
Pago de los Capellanes
Profil: Moderna viner i lyxsegmentet
Hemsida: Pago de los Capellanes
Vinodlare: Paco Casas
Vinmakare: Paco Casas
Importör: Carovin
I glaset hos: Eliten
Drickfönster: Allt över Crianza kan med fördel lagras vidare i 5-15 år beroende på årgång och vin
Värdelöst vetande: El Nogal och El Picón jäser med 30 procent stjälkar, Casas anser att det ökar lagringsdugligheten
Omdöme: "En absolut referens till det moderna Ribera del Duero"
Missa inte den premierade filmen om Pago de los Capellanes!
Un año en el Pago de los Capellanes
Söker du vin i mer traditionell stil från Ribera del Duero?
Vega Sicilia – única viner sedan 1874