Vinjournalisten Andreas Grube gör deckardebut
Det började med att hans förläggare vaknade mitt i natten och fick en idé. Några månader senare sitter Andreas Grube med en över 300 sidor lång vindeckare och väntar med skräckblandad förtjusning på lanseringen av hans nya bok.
För 25 år sedan klev Andreas Grube in i en medievärld som såg väldigt annorlunda ut från vad den gör i dag. Då var det kvällstidningen Aftonbladets dörrar som stod på glänt och väntade på att öppnas av den nyexaminerade journalisten. Adrenalinet, tempot, journalistiken och det berömda tugget på redaktionen gav honom en journalistisk grund att stå på. Samma grund har han haft enorm nytta av när han nu ger sig in i en extremt nischad genre inom bokvärlden; vindeckare.
– Jag tror faktiskt inte att jag läst någon vindeckare förut. Jag vet inte ens om det skrivits någon sådan om jag ska vara helt ärlig, berättar journalisten i samband med en träff i Vasastan i Stockholm, bara någon vecka innan lanseringen av själva boken.
"Alltid lite nervöst inför en lansering"
Andreas Grubes namn är säkerligen välbekant för de allra flesta med ett vinintresse i Sverige. Han har de senaste decennierna figurerat i flertalet större publikationer och delat med sig av sin mångåriga kunskap om druvornas värld. Dock är varken vinskribentyrket eller journalistiken det enda som han hunnit med under sitt 51-åriga liv. Han har även gjort sig ett namn som såväl låtskrivare som kompositör. Just den här pressen, nervositeten och anspänningen som ofta kan infinna sig innan man ska lansera något nytt, det har han i dag nytta av att han har gjort det många gånger inom musikens värld.
Fakta om Amdreas Grube
Andreas Grube är journalist, vinskribent och utbildad sommelier. Han har tidigare skrivit vinboken Vin för en dålig dejt (utgiven 2023) tillsammans med Elin Grube, men nu debutterar han som skönlitterär författare.
Källa: Southside Stories
– Det är såklart alltid lite nervöst innan en lansering. Men jag har ändå gjort det så pass många gånger att jag lärt mig hantera det. Nu är det dock första gången jag någonsin skriver den här typen av bok, så självklart är det lite speciellt.
I vinet ingen sanning är namnet på Andreas Grubes skönlitterära debut. Centralt i själva handlingen hittar vi vinjournalisten Ramona Charles, och enligt Andreas Grube är hon delvis baserad på honom själv.
– Ja det finns delar av henne som är baserade på mig, men sen finns det väldigt många andra delar som till exempel är baserade på journalister som jag stött på under mina år inom journalistiken. Men framför allt är hon ju en påhittad karaktär.
"Några kanske kommer känna igen sig"
Själva storyn kommer handla om att Ramona Charles är något på spåren och att hon inser att allt inte riktigt står rätt till inom Vinsverige. Bland annat kommer monopolet och diverse vinregioner vara med i själva handlingen.
Eftersom vinskribentbranschen här i Sverige inte är den största, finns det inte en risk att någon eller några kanske känner igen sig i karaktärerna som du beskriver?
– Det är helt fiktivt, det är trots allt en skönlitterär berättelse. Men jag tror ändå att några kanske kommer känna igen sig, eller snarare vilja känna igen. Sen om det är monopolet, importörer eller enskilda skribenter, det låter jag vara osagt.
– Sen kommer man som vinskribent säkert känna igen sig i vissa miljöer, som till exempel Systembolagets provningsrum, den så kallade ”bunkern”. Men de flesta miljöerna är omgjorda och anpassade efter berättelsen.
23 september lanseras "I vinet ingen sanning"
Orsaken till att Andreas Grube nu ska ge sig in i den skönlitterära världen är till stor del hans förläggare. Efter att Andreas och hans fru Elin förra året gjort bokdebut med sin bok ”Vin för en dålig dejt” så väcktes en tanke på att även skriva en deckare med tema vin hos hans förläggare.
– Han berättade att han vaknade mitt i natten och fick den här idén och jag fick igång på den direkt. Jag insåg ju att den här världen har en massa inneboende intressanta element och att den fungerar bra som fond. I januari började jag skriva boken och i maj var jag klar med den. Sen är det alltid väldigt många korrekturrundor och sånt man kanske inte alltid tänker på.
Hur har det då varit att faktiskt skriva en deckare om ett ämne och en bransch som du är verksam inom?
– Man brukar säga att man ska gräva där man står, och eftersom jag älskar både vin och journalistik så var det både naturligt och oerhört roligt att faktiskt göra detta. Själva boken är ungefär 300 sidor lång och det roliga har faktiskt varit själva skrivandet och att man kommer på alla intriger och vändningar efterhand. Vissa dagar har jag kunnat vakna och själv vara spänd på vad som kommer hända härnäst i boken.
Den 23 september är det så äntligen dags för lanseringen av I vinet ingen sanning och enligt Andreas Grube så är det lite av en skräckblandad förtjusning, även om reaktionerna från omgivningen varit väldigt välkomnande.
– Det är många som hört av sig och tyckt att det är oerhört kul att jag gör detta, att jag skriver en vindeckare, med tanke på att det i princip aldrig gjorts förut. Många har sagt att de ser fram emot boken och att äntligen få läsa den, och jag är faktiskt ganska spänd och förväntansfull själv också.
Första delen i en serie
Om du som läser boken skulle fastna för den så pass mycket att du direkt vill ha en uppföljare så ska du veta att Andreas Grube i detta nu arbetar på bok nummer två i serien.
– Tanken är att det ska bli en serie men sen får vi se vad som händer och hur den här första boken tas emot. Jag skulle nog inte säga att den första boken har en cliffhanger på det sättet, utan det är en fristående bok. Men tanken är som sagt att det ska komma två uppföljare?
Hur känns det nu då, bara någon vecka kvar innan du kan titulera dig deckarförfattare?
– Det är verkligen en skräckblandad förtjusning. Det har varit bland det absolut roligaste jag gjort och jag har njutit av det, avslutar Andreas Grube.
Boken kommer finnas tillgänglig hos de flesta större återförsäljare.