Laddar annons
Bäst i test vecka 34 - Systembolagets beställningssortiment
23 Aug, 2022

Bäst i test vecka 34 - Systembolagets beställningssortiment

I bäst i test vecka 34 har vi valt fyra viner där de två vita har sina ursprung i Tyskland och de röda i Frankrike. Precis som i förra veckans artikel behöver ett av vinerna privatimporteras. Krångligt? Nix - icke alls! Läs hur ni går tillväga i slutet av artikeln.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 34 - Systembolagets beställningssortiment

Philipp Kuhn Riesling Tradition 2021 (75591), Pfalz, EKO, 159 kr 16,5 poäng (++)

Stor djup doft med gula och gröna äpplen, gråpäron och vita blommor. Smaken är frisk och koncentrerad med bra fokus, lime, grapefrukt, krispiga mineraler, underbar syra och elegant sälta. Det är stramare, elegantare och har en mer nyanserad syra än tidigare årgångar vilket gör det till ett solklart fynd. Servera till smörstekt panerad abborrfilé med skirat smör färskpotatis och pesto på gröna ärtor. Drick 22-27. Notera att importören har lagt en minsta kvantitet på sex flaskor på det här vinet. Anledningen till detta är att kostnaden för hanteringen för viner i beställningssortimentet är så hög och detta är ett sätt att kunna hålla priset på en låg nivå. Philipp Kuhn importeras av Tryffelsvinet.

Philipp Kuhn finns i Pfalz i Rhendalen och drivs av just Philipp som tog över ansvaret från sina föräldrar 1990. 60 % av de 40 hektaren vingårdar utgörs av vita druvor och de övriga 40% är röda. Philipp är en hängiven bourgogneentusiast och har också blivit känd för sina pinot noirviner. Kuhn har vingårdar i fem grosse lagen och tre erste lagen. Vinerna är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN” och sedan 2018 är de även veganskt certifierade.

Axel Pauly Riesling Trocken 2021 Tres Naris (PIVATIMPORT), Mosel, 199 kr 17,5 (++)

Ung och pigg doft med päron, persika, vita blommor och flinta. Smakrikt med intensitet och underbart läskande, rena, friska syror, massor med mineraler, havssälta, balans längd och underbar struktur. Superläckert och långt ifrån ett försiktigt trippande moselvin. Det här känns kraftigare mer extraktrikt men fortfarande med bibehållen elegans. Drick 22-27. Servera till ett skaldjursfat. Axel Pauly importeras av Vinovativa.

Familjen Pauly har sitt säte i byn Lieser i Mosel. Företaget drivs av Rudolf och sonen Axel men även farfar Peter finns med i bakgrunden. Pauly har troget följt den traditionella moselstilen med halvtorra viner men sedan 2004 har Axel ansvar för källaren och har börjat fokusera mer på torrare viner. Vinet ”Tres Naris” är instegsvinet i den nya given och det imponerar. Min spaning är att vi kommer att höra mer från Axel Pauly.

Xavier Vignon Arcane Le Diable 2015 (51634), 249 kr 18,5 poäng (++)

För fem veckor sedan skrev vi om Xavier Vignons Arcane L´Eotoile. Jag blev så förtjust i vinet att jag beställde både det och några andra viner i Arcaneserien och förtjusningen har inte blivit mindre efter att efter att ha provat mig igenom närapå hela serien. Förutom att vinerna är extremt beskedligt prissatta är det extra roligt att följa Vignons ”pit-stops” i mindre bekanta delar av Rhônedalen. Xavier Vinon importeras av Philipsson & Söderberg.

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varmt mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin. Den här gången har vi provat Arcane Le Diable. Det geografiska ursprunget är Vaucluse i närheten av Vinsobres i Rhônedalen. Druvblandningen utgörs av mourvedre från gamla vinstockar där många är över 100 år. Likt de andra vinerna i serien rekommenderas seriös luftning. Ni kommer märka hur vinet lägger på mer vikt och får mörkare frukt när det får tid att utvecklas. Enda problemet är att det tenderar att vara slut innan luftnigen är klar - nöj er inte med en flaska.

Cornas Empreintes 2018 (73910), Domaine Eric & Joel Durand, 335 kr 18,5 (++)

Ung och tät mörk frukt med björnbär, blåbär, violer, lavendel och fat. Fyllig och härligt mörk koncentrerad smak med choklad, svarta oliver, svartpeppar, mörka körsbär, fokus, längd och balans. En lysande ung Cornas med en eftersmak som ligger kvar i en liten evighet. Drick 22-30. Servera till grillad biff med ugnsstekta potatisklyftor, sparris och hemslagen bearnaisesås. Domaine Eric & Joel Durand importeras av Spring Wine.

Domaine Eric et Joël Durand är ett familjeägt vinhus som ligger 10 km söder om den lilla staden Tain l´Hermitage, på Rhôneflodens östra sida. Fram till 1991 sålde familjen sitt vin till andra producentter. Från 1991, då Eric och Joël började ta över driften, började man successivt producera och buteljera själva. Vingårdarna ligger på flodens västra sida, på branta kullar med granitberggrund, och omfattar totalt 20 hektar, varav 8 i St-Joseph och 9 i Cornas. De äger även 1,5 hektar i St-Péray och 1,5 hektar i Collines Rhôdaniennes.

Privatimport

Om ni inte har ett konto på Systembolaget registrerar ni ett sådant. Ni hittar länken till det här.
Därefter går ni in på följande länk och registrerar er privatimport. Det är inte alls så krångligt som det kan se ut i Systembolagets beskrivning och processen kan vara mycket snabb. Har ni namnet på importören och vet vilket vin ni vill ha kan det gå på 7-10 dagar. Det enda ni behöver ha koll på är att gå in på ert konto och acceptera offerten om ni tycker att priset är rimligt. Notera att importören kan lägga på ett fraktpåslag. Alternativet till att fylla i blanketten är att gå in på er lokala butik. Har de tid hjälper de er med processen.