Laddar annons
Tillfälligt sortiment 26 augusti - röda viner
24 Aug, 2022

Tillfälligt sortiment 26 augusti - röda viner

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 26 augusti bjuder på en härlig samling prisvärda viner och några fynd. Bäst i klassen är Valtuille Cepas Centenarias med den spanske vingurun Raúl Pérez vid rodret. Totalt har vi skrapat fram inte mindre än tre fynd och en del andra godsaker.

Den 26 augusti når flera nya röda viner hyllorna på Systembolaget. Det handlar om lanseringen i tillfälligt sortiment 26 augusti, och i vanlig ordning har vi recenserat de röda vinerna som lanseras. På grund av att vi provade Brewer-Clifton Pinot Noir när den här artikeln redan var publicerad finns den inte med i tabellen men ni hittar all information om detta vin i texten nedan.

Frankrike

Côte-Rôtie Blonde du Seigneur 2018 (93796), Domaine Georges Vernay, 699 kr

Varmt mogen underbart djup frukt med björnbär, blåbär, violer, tranbär, skog och rökiga fat. Lika underbar smak men ännu mer koncentration i frukten som fylls på med mörka körsbär och asiatisk kryddblandning. Oxfilé med karljohansvamp direkt från skogen och hasselbackspotatis.

Côte-Rôtie Brune et Blonde 2018 (93432), E Guigal, 539 kr

Snyggt och välbalanserat med viol, björnbär, blåbär, svartpeppar, kryddor och fat. Medelfyllig till fyllig mogen frukt med svarta vinbär, mörka körsbär, choklad och bra längd.

La Piade Vinsobres 2020 (95628), Dom. C. Arnaud, EKO, 149 kr

Ung frisk och tät frukt med björnbär, vildhallon, violer, lagerblad och salvia. Medelfyllig rik smak med lakrits, kaffe, kryddor och örter. Mycket vin pengen och trevligt vin för pengen. En cuvée på 50% grenache, 30% syrah, 10% cinsault och 10% mourvèdre.

Italien

Benanti Etna Rosso 2020 (95445), 169 kr

Ung doft med karaktärsladdad och etnatypisk vulkanisk frukt av slånbär, blodgrape, vildhallon, rosor, och fat. Välbalanserad smak med elegant och spröd frukt med intensitet, rökiga mineraler, charkuterier, blodapelsin och fina körsbärssyror. Ett av veckans fyndviner!

Produttori del Barbaresco 2018 (92446), 349 kr

Ung frisk och tät Barbaresco med vildhallon, violer, blodapelsin, körsbär och kryddor. Smaken är koncentrerad med nypon, tallskog, rökiga mineraler och blodgrape.

Fontanafredda Barolo Proprietà 2016 (92389), 599 kr

Ultratraditionell Barolo med rosor, nypon, kryddor, soja och nötter. Eftersmaken är elegant och silkigt len med lite blodgrape och körsbärssyror.

Spanien

Valtuille Cepas Centenarias 2019 (93563), Viñedos Castro Ventosa, Bierzo, 379 kr

Ungt och karaktärsladdat vin som bjuder på en doft av varmt mogen frukt med blommor, mörka körsbär, plommon, blyerts, örter, kryddor och fat. Stor smak med, ceder, körvel, stall, längd, balans och en lysande struktur. Vinet är en field blend men gjort huvudsakligen på druvan mencia från hundraåriga stockar. Castro Ventosa är den spanska vinmakargurun Raúl Pérez familjeegendom som han sedan några år tillbaka åter är delaktig i. Samtidigt fortsätter han att göra viner runtom i Spanien med en aldrig sinande energi. På något magiskt sätt lyckas han hitta en stil och en inriktning som är unik för varje etikett och så även med detta vin. Ett litet mästerverk och lansringens bästa vin som trots prislappen klarar en fyndmarkering.

USA

Santa Rita Hills Pinot Noir 2019 (94554), Brewer- Clifton, Kalifornien 18,5(+)

Brewer-Cliftons , Santa Rita Hills Pinot Noir, börjar lite oförlöst stram i glaset och kräver rejält med luftning. Med lite tid öppnar den sig och framförallt i smaken blir det en tät och rik pinot packad till bredden med djup rödbärig frukt av vildhallon, tranbär, jordgubbar björnbär, lite rökig ek och mineraler. Ge den två år i vila så kommer den öppna sig och vara mer integrerad både i doft och i smak och dessutom ackompanjeras av en hel del charm. Drick 24-29

Australien

Lodge Hill Shiraz 2019 (93707), Jim Barry, Adelaide, 159 kr

Ung frisk och koncentrerad varmt mogen frukt med violer, björnbär, blåbär, kaffe, svarta oliver, peppar och engelsk lakrits. Passerade målsnöret som fynd med hästlängder.

[drinklist id="101565"]