Laddar annons
Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 19 augusti
17 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 19 augusti

Lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälliga sortimentet 19 augusti bjuder på en lysande Champagne signerad Charles Heidsieck, Bland de stilla vita vinerna tar Tesch Königsschild hem fyndplacketten. Men det finns mer med hög prisvärdhet. Gå in på tabellen och läs texten.

I lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment 19 augusti hittar vi bland annat flera bubbliga nyheter.

Champagne

Charles Heidsieck Blanc de Millènaires 2007 (93317), 1699 kr

Charles Heidsieck har något som gör att man blir glad bara av att se etiketten. Det är delvis kopplat till att huset allt som oftast levererar en standardchampagne som ligger i topp (just nu är det den absolut bästa champagnen för under 500 kronor). Cuvée de Millénaires är Heidsiecks prestigebubbel gjort på enbart chardonnay. Årgången 2007 är inte den bästa i Champagne men för chardonnay var den ändå hyfsad. Charles Heidsieck har knåpat ihop en riktigt bra Cuvée de Millénaires 2007. Den är slankare och med strömlinjeformad än den gudomliga 2006:an men det blir inte fel den här gången. Mer mineraler, mer citrus och mer lime kombinerat med grapefrukt, kalk och mineraler så mynnar det här ändå ut i något som är nära formidabelt och det är svårt att inte önska sig någon referensbutelj i källaren. Servera till gratinerade ört- och vitlöksmarinerade havskräftor.

Charles Heidsieck - champagnehuset som gör succé igen

Frankrike

Cremant de Savoie Extra Brut André et Michel Quenard (93754), 189 kr

Stram, frisk och busigt pigg med gula äpplen, blommor, grapefrukt och spettekaka. Bra ryggrad med energi, rökiga mineraler, grapefrukt och läskande fina syror med bra sälta. Snyggt. Gjort på den lokala druvan jacquère.

Le Naturel Vouvray Pet Nat Sebastien Brunet (93341), EKO, Loiredalen, 189 kr

Stramt med gula äpplen, citrus, grapefrukt, lite krutrök, grapefrukt, blommor, krispiga mineraler, bra syra och sälta.

Italien

Susumante 2021 (94045), L’Archetipo, Apulien, EKO, 179 kr

Ett ungt och uppiggande friskt mousserande vin som bjuder på en sprakande rödfruktig bärbomb som består av smultron, hallonbåtar och blommor. Allt detta helt utan antydan till sötfruktig kladdighet istället kommer en fin krispighet med syror, bra sälta och längd. Som namnet antyder är vinet gjort på den lokala druvan susumaniello.

Frankrike

Domaine Weinbach Pinot Blanc 2020 (93730), EKO, Alsace, 235 kr

Ung frisk och stram med grapefrukt, vita blommor, citrusskal, mineraler, sälta, balans och längd.

Tyskland

TESCH Königsschild 2020 (93571), Nahe, 189 kr

Ung frisk, gula äpplen, bommor, värme päron, persika, timjan stram snygg och ren med bra syra läskande trevlig välgjord balans, elegans

Wehlener Sonnenuhr Kabinett Joh Jos Prüm 2020 (94594), Mosel, 329 kr

Ung och karakteristiskt elegant med gula äpplen, päron, blommor, örter, skiffer och våta stenar. Underbart ren smak med elegans, finstämd syra med lite restsötma. Snyggt, välgjort och klingande rent.

Wehlener Sonnenuhr Spätlese Joh Jos Prüm 2018 (94595), Mosel, 399 kr

Ung och lätt aromatisk med blommor, äpplen, honungsmelon, grapefrukt, citrus, viss restsötma. Den förväntade elegansen finns där men ytterligare lite syra hade lyft vinet ett par steg till.

Graacher Himmelreich Auslese Joh. Jos. Prüm 2013 (94596), Mosel, 449 kr

Stor och aromatisk doft med begynnande mognadstoner av petroleum, äpplen, vita blommor, vita päron, underbar längd, komplexitet och elegans med bra syra, mineraler och sälta.

Spanien

Raig de Raïm 2020 (96028), Celler Piñol, EKO, Katalonien, 109 kr

Ungt, friskt och lite stramt med päron, äpplen, passionsfrukt, blommor, bivax bra balans och med lite sälta i eftersmaken. Servera till en sommarsallad med rödbetor, gulbetor och haloumi.

[drinklist id="101523"]