Laddar annons
Bäst i test vecka 4 - Italien i familjen Allegrinis fotspår
24 Jan, 2023
Uppdaterad:
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 4 - Italien i familjen Allegrinis fotspår

I bäst i test vecka fyra tar vi ett språng till stöveln och låter en vinproducerande familj av rang få veckans utrymme. Följ med Allegrini till Valpolicella, Bolgheri och Montalcino!

I flera hundra år har familjen Allegrini producerat vin i Valpolicella. Idag drivs företaget av Marilisa Allegrini och hennes familj. Sean 70-talet har familjen varit drivande i att sätta Valpolicella på den internationella vinkartan. Allegrini har alltid haft en spikrak linje där kvalitet har varit ett ledord de aldrig har vikt en tum ifrån. Utöver egendomen med vingårdar runt Fumane har Allegrini också verksamhet i superheta Bolgheri med vingården Poggio al Tesero och ytterligare en vingård i Montalcino – San Polo.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Vi börjar i Fumane i Valpolicella

Allegrini

Allegrini Palazzo della Torre 2018 (74997), 201 kr 16,5 poäng (+)

Stor doft med mogen frukt av körsbär, plommon, tranbär, salvia och violer. Välbalanserad smak med intensitet, balans, kraft och fina toner av kaffe, torkade hallon, medelhavskryddor och en fin lång eftersmak. Ett väldigt prisvärt, smakrikt och piggt vin som passar till vegetarisk lasagne, pasta bolognese eller pizza. Gjort på en blandning av corvina, corvinone och rondinella. Drick 23-28.

La Grola

Allegrini La Grola 2019 (42334), 221 kr 17,5 poäng (++)

Stor, mörk doft med plommon, björnbär, svartpeppar, kaffe, körsbär och tjära. Stort och smakrikt med underbar balans, torkade mörka körsbär, enbär, violer, tobak, salvia, kaffe, choklad och en härligt lång och rik eftersmak. Klockrent och ett tveklöst fynd! Drick 23-30. Gjort på 90% corvina och 10% oseleta.
I det fasta sortimentet finns Allegrini Valpolicella Superiore som med god marginal är ett fynd för 131 kronor: (6010), 131 kr 16,5 poäng (++)

Sedan tar vi oss till Bolgheri för veckans vita rekommendation

Poggio

Poggio al Tesoro Solosole 2020 (51000), 191 kr 17 poäng (++)

Ungt och friskt med päron, physalis, nektariner, passionsfrukt, mandlar och nötter. Ren och pigg smak med djup, balans, grapefrukt, mynta, bra syra och fina mineraltoner. Kan lagras men jag väljer att dricka det här ungt och för att njuta piggheten och de friska och läskande syrorna. Gjort på en klon av vermentino som har sitt ursprung på Korsika. Drick 23-27. I Systembolagets fasta sortiment finns Poggio al Tesoro Il Seggio 2020 (2547), 201 kr 17,5 poäng (++)

Och sist ut är Montalcino

Allegrini

San Polo Brunello di Montalcino Podernovi 2016 (56862), 1 201 kr 19 poäng (+)

Stor, elegant och precist definierad doft med aromatiska kryddor, rosor, plommon, tranbär, torkade mörka körsbär och fat. Oväntat och imponerande tät, rik och mörk smak med tobak, läder, lakrits, underbar struktur och en imponerande kombination av kraft, elegans och harmoni. Sen är det tyvärr så att Brunello när den är som bäst kostar en slant! Drick 23-35.