Huvudbild för artikel Vitt vin i tillfälligt sortiment - 20 januari
18 Jan, 2023

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 20 januari

Årets första lansering av mousserande och vita viner i det tillfälliga sortimentet är till antalet beskedligt men det blir inga pengar sparade trots det. Lanseringen bjuder både på fynd och prisvärda spännande viner - och vad är bättre än att börja året med kombon av hög prisvärdhet och intressanta smaker?

Veckans enda Champagne, Larmand Bernier, är lysande för pengen. Vad gäller de vita vinerna är veckans absoluta hit en riesling från Philipp Kuhn i tyska Pfalz som det sprakar livlig energi kring. Men missa inte Arinto dos Açores, Brundlmayer och Katharina Wechsler. All information om vitt vin i tillfälligt sortiment 20 januari hittar du längst ner i tabellen. Där finns bland annat antal flaskor och betyg på vinerna.

Champagne i tillfälligt sortiment - 20 januari

Champagne

Longitude Blanc de Blancs 1er Cru (91313), Larmandier-Bernier, EKO, 599 kr

Pigg lite utvecklad doft med äpplen, citrus, persika, aprikos, gula plommon och färska mandlar. Välbalanserad smak med vinteräpplen, kvitten, grapefrukt, mineraler och fina spänstiga syror. En trevlig, smakrik och ekologisk champagne som kombinerar strama och eleganta drag med smakrikedom och mognadstoner.

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 20 januari

Frankrike

Vitt vin 20 januari

Château Rahoul 2019 (90629), Vignobles Dourthe, Graves, 201 kr

Snyggt, rent och lätt aromatisk fint mogen frukt av gula äpplen, nässlor, vinbär, krusbär, nötter och mandlar. Elegant smak med citrusskal, fina syror, kalk, sälta och bra balans. Mycket vit Bordeaux för pengarna. Servera till vegoburgare med hemmagjorda pommes frites.

Pouilly Fume

Pouilly Fumé 2021 (93678), Chateau de Tracy, 265 kr

Aromatiskt och snyggt balanserad doft med vita vinbär, krusbär, fläder, citrus och örter. Smakrikt med gröna äpplen, citronzest, fina mineraler, bra syra och längd. Servera till ugnstekt piggvar med gaffelmosad potatis och beurre blancsås.

Vitt vin 20 januari

Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four 2021 (95317), Domaine Cordier, 239 kr

Härligt mogen varm och ren doft med gula äpplen, persika, grillad citron, smör, nötter och fat. Smakrik och snyggt balanserad chardonnay med äpplen, päron, citrus, mineraler, bra syra och fin sälta i eftersmaken. Servera till sötpotatissoppa med limeslungade räkor.

Tyskland

Wechsler

Riesling Trocken 2021 (94092), WG Katharina Wechsler, EKO, Rheinhessen, 169 kr

Ungt och stramt med fortfarande outvecklade, drag av gröna äpplen, citrus, vita blommor och färska örter. Stram och återhållen smak med massor av mineraler, krossad sten, kalk, bra syra, citronzest och blodapelsin. Som alltid en riktigt bra riesling från Katharina Wechsler och ett snäpp upp från 2020 men fortfarande ung och outvecklad - här krävs några månaders vila innan den börjar öppna sig. Ett bra köp till sommaren 2023 och 2024.

Vitt vin 20 januari

Riesling Kirschgarten GG 2020 (94849), Philipp Kuhn, EKO, Pfalz, 369 kr

Rent friskt och stramt med gröna äpplen, persika, blommor, örter och citrus. Stor, rak, ren och definierad smak med fantastisk struktur och bra grepp, packad med mineraler, krossad sten, rökiga mineraler, kalkstint med sälta och underbar syra. Lanseringens hit och en starkt lysande polstjärna som bara gör det ännu tydligare vilket exceptionellt värde tysk riesling levererar: ett Vinbanks-WOW till Philipp Kuhn!

Österrike

Brundlemayer

Riesling Heiligenstein 1ÖTW 2020 (94845), Weingut Bründlmayer, EKO, Kamptal, 299 kr

Ren, ung, frisk och lite aromatisk riesling med varmt mogen frukt av äpplen, persika, päron och örter. Smakrikt med krossad sten, mineraler, kalk, underbar syra och bra längd. Initialt känns frukten nästan väl rund och varmt mogen men Bründlmayers rieslingviner tenderar att dra ihop sig och bli lite stramare med ett par års vila. Det här kommer att vara lysande om två år. Bründlmayers Heiligenstein visar sig som torra viner i tre ”skepnader” där det här är den välgjorda ”basvarianten”. Ett steg upp på skalan pryds etiketten av den extra texten: ”Alte Reben”= gamla stockar. Precis som det låter är vinet då gjort på gamla stockar från samma vingård och får normalt mer extrakt och ytterligare djup. Den tredje varianten har tillägget ”Lyra”. Frukten är då från en del av vingården där vinstockarna är uppbundna efter en metod som kallas lyra där vinstocken kan utveckla ett kraftigare lövverk som dels har fördelen att det vindar kan lufta och torka lövverket men det leder också till ökad fotosyntes vilket gynnar plantans frukt.

Portugal

Vitt vin 20 januari

Arinto dos Açores 2021 (93661), Azores Wine Company, Azorerna, 249 kr

Ett ungt, piggt och stramt vin med äpplen, citrus, grapefrukt, massor av mineraler, havssälta, aska, pinglande rena syror och spikrak och krispig struktur. Ett häftigt vin med väldigt mycket personlighet. Arinto dos Açores kräver luft för att öppna upp.

Läs mer om vinet och dess spännande historia i Elkes artikel "vin från Azorerna och odlingslotterna currais" och "Azores Wine Company" (där har ni er anekdot). Servera till linguine frutti di mare med bläckfisk, scampi och musslor marinerade i olivolja, chili, vitlök och citron.

Orange vin

Vitt vin 20 januari

Grauer Burgunder "S" Orange Trocken 2021 (94245), Bassermann-Jordan, EKO, Pfalz, 251 kr

Stramt med toner av körsbär, vinteräpplen, granatäpplen och persika. Smaken har en svag spritzighet med äppelskal, blodapelsin, lite kärva tanniner och blodgrape. Ett välgjort vin med fin frukt, elegans och smakrikedom.

[drinklist id="103803"]