Laddar annons
Vita viner i tillfälligt sortiment - 27 januari
25 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita viner i tillfälligt sortiment - 27 januari

Den 27 januari klockan 10:00 är det dags för årets andra lansering av vita viner. Tio viner ska ut på hyllorna och trots det låga antalet finns det både fynd och hög prisvärdhet.

Veckans tydligaste fynd är en supersnygg grauburgunder från Wagner Stempel för futtiga 147 kronor. I övrigt imponerar den anrika moselproducenten Max Ferd Richter med två härligt rena rieslingviner med underbara syror som båda får fyndstämpel. Vi avslutar med ytterligare två högintressanta spanjorer i form av Zarates Albariño och en rosé med personligt stuk från Rioja. All info om samtliga vita viner som lanseras i tillfälligt sortiment 27 januari hittar du i tabellen längst ner.

Frankrike

Trimbach

Riesling Cuvée Frédéric Emile 2014 (95708), Trimbach, Alsace, 477 kr

Ren och frisk doft med begynnande mognadstoner, varmt mogen frukt, grillade citroner, bergamott och färska örter. Smakrikt och välbalanserat med citronzest, grapefrukt, kalk och fina syror. En av de bättre Frédéric Emilerna på länge.

Tyskland

Wagner

Grauburgunder 2021 (92676), Wagner Stempel, Rheinhessen, EKO, 147 kr

Rent och snyggt med frisk frukt av gula äpplen, blommor, päron, äpplen, bivax och vita persikor. Härligt smakrikt med apelsinskal, citrus och oväntat snygg syra för en grauburgunder. En bra början på sommarsamlingen. Passar utmärkt till smörstekta abborrfiléer.

Vita viner 27 januari

Geheimrat J Riesling Trocken 2020 (93394), Weingüter Wegeler, Rheingau, 269 kr

Varmt mogen frukt med gula äpplen, päron, vita persikor, kalk, fina syror och varma citrustoner. Ren, smakrik och snygg riesling från Rheingau där värmen från årgången ger en rik och karaktärsladdad stil.

Max Fred

Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2021 (92698), Max Ferd Richter, Mosel, 191 kr

Underbart rent och friskt med äpplen, persika, citrus, limeblad, färska örter härliga mineraltoner och klockrena citrusinspirerade syror med fin sälta som ger en imponerande elegans.

Vita viner 27 januari

Braunerberger Juffer-Sonnenuhr Spätlese 2021 (93654), Max Ferd Richter, Mosel, 250 kr

Härligt friskt med gula äpplen, lemon curd, vita persikor, timjan, citrusolja, mineraler, klingande rena och läskande syror med en fin avlutande sälta. Ett snyggt välbalanserat moselpaket med en beskedligt låg alkoholhalt på 7,5 % - så magnifikt!!! Servera till musslor snabbt kokade i vin, schalottenlök, grädde och chili.

Spanien

Vita viner 27 januari

Albariño 2021 (94851), Bodegas Zarate, Rías Baixas, 196 kr

Ungt, piggt och lätt aromatiskt med äpplen, melon, citrusskal, blommor, grapefrukt, fina mineraler och rena pigga syror med lätt sälta. Imponerande prisvärt från en av de starkast lysande stjärnorna i Rías Baixas.

Raul Perez

Vizcaina la del Vivo 2020 (93656), Raúl Pérez, Bierzo, 281 kr

Rent och snyggt med gula äpplen, melon, grillade citroner, citrusskal, mandlar, örter, rund och rik frukt med fina mineraler, bra syra och lite havssälta.

Ripa Vino Rosado Cosecha 2018 (90181), José Luis Ripa Sáenz de Navarrete, Rioja, 299 kr

Ren och pigg rosé med ett djup utöver det vanliga och massor av energirik frukt av körsbär, röda vinbär, mandlar, nötter, kryddor och ett avslut där fatlagringen sätter sina spår men enbart som en snygg ryggrad som får stöd av en fin syrastruktur, paranötter och lite sälta. Ingen vanlig standardrosé och därför ett par snäpp kostsammare men så mycket roligare det kan bli när rosé smakar så här. Gjort på 60% garnacha och 40% tempranillo.

[drinklist id="103877"]