Laddar annons
Bästa röda boxen 2023 på Systembolaget – topplista
21 Aug, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa röda boxen 2023 på Systembolaget – topplista

Har du sett ovanligt mycket marknadsföring för boxviner generellt den senaste tiden? Då är du långt ifrån ensam, för på senare tid har det ploppat ut en hel del nya boxviner, både i det fasta sortimentet och i beställningssortimentet.Vi har listat det som enligt oss är de bästa röda boxvinerna 2023 i det fasta sortimentet på Systembolaget.

Att utse den bästa röda boxen 2023 på Systembolaget är inte enkelt. Utbudet av bra rött boxvin blir bara större och större, och kvalitén höjs för varje år som går. Det har på senare år dykt upp många så kallade premiumboxar som även kostar en bit mer än vad vi kanske är vana vid när det kommer till bra bag in box-vin. På Systembolaget i dag finns det ett stort utbud av bra röda boxviner, såväl i det fasta sortimentet som i beställningssortimentet.

Vi har här nedan listat det som enligt oss är de tio bästa röda boxvinerna 2023 i det fasta sortimentet. Det vill säga att när du är ute efter någon av nedanstående röda boxviner så ska det vara enkelt att få tag på dem i många av Systembolagsbutikerna. Det går att få tag på bra rött boxvin på Systembolaget i dag, och det känns som att det bara blir fler och fler importörer och producenter som tar den här kategorin allvar. Här nedan hittar du med andra ord vår topplista över bästa röda boxen 2023 på Systembolaget.

Bästa röda boxen 2023 på Systembolaget – topplista


Belguardo Maremma, Marchesi Mazzei, 2021 (2335) 359:-

Ett av de dyraste röda boxvinerna på Systembolaget, men samtidigt det allra bästa också. Det här är definitionen av en premiumbox ut i fingerspetsarna. Du får ett oerhört bra rött boxvin som levererar allt man kan önska sig av en bag in box. Du får ett intensivt och fruktigt vin med en liten diskret ton av fat i doften. Du får även en rejäl portion av härliga bär där framförallt körsbären kommer fram på ett snyggt sätt. I smaken är det en fin och intensiv fruktighet och kryddighet i form av körsbär, blåbär, plommon, choklad, kaffe och svartpeppar. Om man får använda sig av det uttrycket så skulle jag nog säga att detta är ett väldigt regiontypiskt toscanskt vin på många sätt och vis. Ett välbalanserat vin som imponerar på alla sätt och vis. Från den ansedda producenten Marchesi Mazzei i de sydvästra delarna av Toscana. Förtjänar definitivt epitetet som bästa röda boxen 2023.


Merino, Organic Red Wine, 2022 (2289) 199:- för 2000 ml

Känner du doften av grillat? Det gör definitivt vi när vi plockar fram en box av Merino. I denna kompakta tvålitersbox får du det absolut bästa grillvinet på box du kan få tag på, vilket gör det extra smidigt när man inte orkar eller vågar ta med sig tunga glasflaskor till grillplatsen. Med den fina illustrationen av ett merinofår på själva boxen är den lätt att känna igen. I doften möts du av mörk frukt, röda bär och lite rökiga toner. Det är skogshallon, det är björnbär, det är lite fat och det är färska örter. I smaken är det frukten som spelar förstafiol och det man märker av tydligast. Det är en liten mognad i tonen utan att för den delen rucka på det fräscha. Ett fräscht grillvin!


Lynx, Petite Sirah Zinfandel, 2021 (72675) 289:-

Det här är amerikanskt ut I fingerspetsarna. Det finns en anledning till att vi i Sverige uppskattar druvan zinfandel, eller primitivo om man så vill, och det är för att druvan ger oss relativt okomplicerade och lättillgängliga viner. I Lynx Petite Sirah Zinfandel får man ännu ett utmärkt grillvin men på ett mer amerikanskt sätt. Frukten finns här men här finns även en tydligare vaniljton. Det är mörk frukt, choklad, kaffe, vanilj och kryddor. Snyggt paketerat och imponerande. Ett riktigt bra rött boxvin signerat Lynx.


Côtes-du-Rhône, Reserve, 2021 (6018) 299:-

Ett stiltypiskt Rhonevin där man får ett doftrikt vin där violtonerna smyger sig fram och växer. Det är örtigt, kryddigt och mörkfruktigt. Det är intensivt och smakrikt i kvadrat. Ett imponerande rött boxvin som har hyllats av diverse experter, vilket är lätt att förstå med tanke på att man faktiskt får ett riktigt bra boxvin för under 300 kronor.


Sibaris, Pinot Noir, 2022 (4016) 175:- för 1 500 ml

Chile är på frammarsch på flera olika sätt, även om jag misstänker att det kommer ta ett tag innan bilden av chilenska viner förändrats helt. Men det här är ett utomordentligt bra sätt att visa att landet faktiskt kan producera vin, boxvin i det här fallet, av riktigt hög klass. Här får du en ung, pigg och härligt intensivt bärig pinot noir med bra energi och imponerande längd. En halvbox som är komfortabel att ta med sig och som imponerar.


CHILL OUT, Cabernet Sauvignon Australia, 2022 (6873) 219:-

Det finns en anledning till att Chill Out är ett av de viner som år efter år är ett av de bästsäljande röda boxvinerna på Systembolaget, och den anledningen stavas prisvärdhet. I det här fallet får du en strukturerad, välbalanserad och bärig cabernet sauvignon från Australien. I doften är det fattoner där du även bjuds på blåbär, björnbär, svartpeppar, örter och en gnutta vanilj. I smaken är det de mörka bären som står längst fram och sjunger högst, men där bakom kommer de eleganta kryddiga och chokladaktiga tonerna fram. Man vet vad man får av Chill Out och det är mycket vin för pengarna.


Piemonte, Barbera, 2021 (59304) 299:-

Detta vin finns i ett 50-tal butiker runtom i landet och bjuder på en intensiv och pigg fruktighet med tydliga fattoner i doften. Ett josigt och klunkvänligt boxvin som påminner en hel del om flaskvinet med samma namn och som länge gjort succé på hyllan. I boxen får du även en tydlig kryddighet bredvid den uppenbara rödfruktigheten som gör att den här boxen kommer passa galant till en rad rätter, som till exempel den napolitanska pizzan med tomatsåsbaserad botten, eller varför inte till charkbrickan.


Santa Vittoria, Langhe Rosso, 2021 (2008) 359:-

En regiontypisk doft där man nästan blint kan känna att man befinner sig i trendiga Piemonte och de idylliska kullarna vid Langhedalen. Här får du ett vin som är gjort på den klassiska piemontesiska blandningen av barbera, dolcetto och nebbiolo. Det är stort och intensivt med den där typiska rödbärigheten som kommer fram direkt i doften. Här samsas även rosmarin och svartpeppar på ett snyggt sätt. Hög syra, medelfylligt, örtigt och imponerande. Från producenten Borgogno som gör flera imponerande flaskviner.


Chateau Ste Michelle, Washington State Syrah, 2020 (2562) 259:- för 2 000 ml

Stor, varm, mogen doft av mörka bär och mörk frukt. Det är intensivt, kaffeaktigt, kakaoaktigt, kryddigt och rejält fruktigt. Det är lite typiskt amerikanskt på ett sätt, men det går inte att gilla. Det är mycket av allt, men det blir aldrig så där jobbigt att man inte tycker om det. Det finns en charm i den här oförlösta kraften som finns i vinet. En syrah med en rejäl portion fat och extra allt.


Lynx, Pinot Noir, 2021 (2452) 315:-

Ett bärigt något utvecklat vin med lite mognadstoner i doften där de mogna jordgubbarna spelar en framträdande roll. Det här är ett lite varmare och kraftigare pinot noir-vin än den andra pinoten på listan. Här är även kryddigheten lite mer framstående och kraftig. Det vi gillar med det här Lynx-vinet är framförallt att allt sitter där det ska och att de små vaniljaktiga tonerna som kommer fram i avslutet är ganska charmiga och förhöjer upplevelsen.

Håll gärna utkik här för fler nyheter kring bra röda boxviner och diverse topplistor, som till exempel vår återkommande artikelserie Bäst i test där vi varje vecka går igenom viner som enbart finns i beställningssortimentet.