Laddar annons
2 Dec, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa rödvinet | vinköplistan #48

BÄSTA RÖDA VINET. Veckans vinköplista rankar de just nu, godaste rödvinerna bland senast provade ny årgångar och bland andra viner vi provat

En djupdykning i provningsanteckningarna visade på fler röda vinval bland de smakrika och mustiga röda har jag valt att fokusera enbart på denna grupp, de fruktiga friska röda recenseras framöver.

Smakrika rödviner


Rött vin vin - upp till 90 kr

Org de Rac 2016 (2073), Swartland Sydafrika, 85 kr
Druvor: Shiraz, cabernet sauvignon, merlot
Smak: Medelfyllig, mörk fruktsmak med insalg av svarta vinbär, strama tanniner ger viss kärvhet, lätt örtig och balanserad syra. Fin eftersmak.
Omdöme: producenten har "snitsat" med blandningen druvor och måste säga, gillade tidigare men än bättre nu! Härligt, smakrikt vardagsvin med aningen söta undertoner.

Rött vin - upp till 170 kr

Allesverloren Shiraz 2014 (29002), Allesverloren Wine Estate, Western Cape Sydafrika, 100 kr
Druvor: Shiraz
Smak: Fyllig, mörk bärsmak av björnbär och hallon, inslag av lakrits, tobak, vanilj och fat. Lång eftersmak, balanserad.
Omdöme: Toppvin!


TIPS: du kan även välja producentens Tinta Barocca 2014 (12002), 129 kr. Mer om det vinet i kommande inlägg.

Marqués de Riscal Reserva 2012 (2573), Rioja Spanien, 139 kr.
Druvor: 80% tempranillo, 10% mazuelo och 10% graciano
Smak: Medel/fyllig Rioja med en lätt söt-koncentrerad körsbärssmak, inslag av fat, kryddor och örter och med utvecklade noter i eftersmaken som drag av russin och kärnigare körsbär.
Omdöme: Skönt drickvänlig och mustigt, god smak som håller stilen, för novis och nörd.


Domaine du Pesquier  Gigondas 2014 (2836), Gigondas Frankrike, 149 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre
Beskrivning: Fyllig, fruktigt tät smak med söt undertoner, inslag av viol, lakrits, örter, kryddor som lagerblad och peppar i en mustig eftersmak med fatton.
Omdöme: Kraftfull och tät, rock n roll trevlig, och typisk för sitt ursprung med de tydligt kryddiga smakerna.


Barolo Villaforte 2012 (76420), Mare Magnum, Barolo Italien, 169 kr
Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Rödmogen fruktsmak av körsbär, inslag av nypon, tobak och örter med lätt krydda och fatsmak. Bra längd.
Omdöme: Välprisad Barolo, bara genom väl genomtänkt tillverkning och för "smart" nytänk (inhyrning på befintligt vineri etc)

Fylliga, fatlagrade röda viner passar till

Grytor och kötträtter, beroende på tillbehör och övriga ingredienser. För association till vilt lagar du rätter med lagerblad, grönpeppar och liknande eller enbär och lingon. Svamp gör sig bra till i stort sett alla viner (även vita) och använder man sig av rosmarin är lamm ett givet val. Plocka upp en smak som finns i vinet och förstärk den i receptet. Alla kötträtter som tillagats i ugn, på låg temperatur passar med Rioja - alltid (eller mogna rödviner)!

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!