Laddar annons
1 Dec, 2016

Snaps till mat & jul med snapssommelieren

SNAPS. Sommelier och restaurangchef Bodil Andersson arbetar på Långbro Värdshus i södra Stockholm. Bodil är också diplomerad snapssommelier sedan länge och hon hyser, inte oväntat, en alldeles extra omtanke för de skandinaviska kryddade brännvinen. Vinbanken har frågat Bodil om hennes bästa snaps-tips.

Snaps eller kryddade brännvin är unika drycker för de skandinaviska länderna Sverige, Norge och Danmark. Ett kulturarv många tar för givet och kanske inte ägnar den extra smak-omtanke de olika snapsarna förtjänar. För snaps smakar olika och passar därför mer eller mindre bra till olika maträtter. Bodil berättar att hon lagt märket till ett ökat intresset för våra starka drycker från utlandet. Att det lanseras allt finare destillat och smaksättningar är också ett tecken som visar på en förändring och ökande medvetenhet.

Det är hög tid att låta snapsen flytta i i finrummet, att njuta olika smaker till dito, olika maträtter och börja tänka precis som med vin och mat i kombination: att 1+1 blir 3 när snapsen hittar en perfekt kombo.

Bodil Anderson, restaurangchef på Långbro Värdshus i Stockholm är även snapssommelier!

Snaps till mat

Absolut kan man servera snaps till mat och framförallt till det svenska, klassiska köket säger Bodil Andersson som menar att hon verkligen såg möjligheterna 2007 när Långbro Värdshus serverade vad de kallade, fyra assietter svensk husmans.

"Jag tycker att man ska ha fler snapsar med mindre mängd i vardera, förslagsvis tre olika med 2 cl i varje. Bara för det stora nöjet att få prova olika kryddningar till olika maträtter".

Snaps till Jul = tre olika



  • Snaps till sill

    Här passar snaps med traditionella kryddor som kummin, anis och fänkål. Gärna lite lättare i stilen. Prova lokalproducerade Aquavit Classic (30849), 195 kr för 350 ml som tillverkas i Gnesta, Sörmland eller O.P. Anderson Aquavit (42), 264 kr för 700 ml.




  • Snaps till kött

    Smakerna är överlag rikare och inte sällan serveras rökt kött till julbordet. Snapsen måste matcha och mitt val finns bland de fatlagrade snapsarna. Förslag är Aalborg Jubilæums Akvavit (78), 249 kr för 700 ml., eller fina Lysholm Linie Aquavit (59), 264 kr för 700 ml.




  • Snaps som avec

    Gilde Taffel (finns i små-packet a 12 flaskor Norsk Aquavit (23), 229 kr för 500 ml) eller O.P. Anderson Limited Edition 2012 – Single Barrel 12 yo (slutsåld redaktörs anm. dock finns O.P. Anderson Limited Edition Whisky Cask (10145), 299 kr för 500 ml.)


Serveringstemperatur snaps



  • Till mat

    Snapsarna till maten serveras svala och kalla, men inte frysta.




  • Som avec

    Snaps efter maten eller till något sött och gärna mörk choklad smakar som bäst rumstempererad.


Snapsglas, vilka är bäst

Bodil rekommenderar spetsglas, vilket är ett traditionellt snapsglas och hon säger att det är supertrevligt med olika, udda glas. Utforska gärna loppis för att hitta egna favoriter.

Bodils snapstips till Vinbankens läsare

Prova att krydda din egen snaps. Använd färska kryddor, låt dra några timmar i ett brännvin med lägre alkoholhalt (Brännvin Special exempelvis).

LÄS MER

https://vinbanken.se/2016/11/06/glogg-2016-arets-basta-glogg-julsnaps-och-julmust/