Laddar annons
7 Dec, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Julklappstips vin | Julklappsvin ur beställningssortimentet


JULKLAPPSVIN. Julklappstips vin bjuder in till spännande vinförslag som är lika trevliga vinupptäckter oavsett jul eller vardag. Årets julklappsvin hittar man i Systembolagets beställningssortiment.

Vin att ge bort i julklapp och till vem de kan tänkas passa allra bäst, kräver lika mycket omtanke som andra klappar. Fast tänk också på att vinvänner är en härlig grupp folk som gillar smak, oavsett. Se därför "passar till vilken vän" som en grädde på moset rekommendation.

Vita viner

Pouilly-Fuissé 2014 (72892), Domaine Ferret, Mâconnais Bourgogne, 279 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medel/fyllig fruktig med en lätt aromatisk touch, rökig-puff, en frisk fruktsmak med hintar av citrusblommor, tropiska gula smaknoter, balanserad syra och dito, rostade fat. Smaken är mycket ung. Koncentrerad och mineralstinn!
Betyg: 4 med stor utvecklingspotential

Mâconnais ligger södra delen av Bourgogne. Familjen Ferret började tidigt arbeta med och för kvalitet. Således var de först med en helt egen vingårdsindelning, inspirerade av de stora, välkända egendomarna i Côte d’Or (Cote de Nuits och Cote de Beaune) som Premier Cru och Grand Cru. 2008 köpte Maison Louis Jadot egendomen som är 18 hektar, de har renoverat utrustningen i vinkällaren och arbetssättet är något förändrat, bland annat sker skörden tidigare.

Denna Pouilly-Fuissé är en blandning, det vill säga att druvorna kommer från olika platser i södra Mâconnais (sand och granitjord)= ger en skön nerv av rökig mineralitet, den friska frukten är klockren (ståltankslagring möjligen och bland annat) och fat-tonen kommer av att vinet jäst på fat. Otroligt intressanta delar som alla kan "kännas och smakas" tydligt samt med förväntad och spännande smakutveckling. Superkul julklapp för "white-wine-lovers"!

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs (75878), Champagne Frankrike, 329 kr
Druvor: chardonnay (blanc de blancs betyder bara vitt, vitt vin av vita druvor ungefär)
Smak: Torr, medelfyllig, smakrik av äpplen, citrus och päron. Champagnen är välbalanserad, den har struktur och smakar friskt och fruktigt (precis som champagne ska vara!) med en lång eftersmak.
Betyg: 4

Ett bra julklappsbubbel för den som vill gå till kapitel 2 på vinupptäckar-stigen när det gäller champagne. Blanc de blancs innebär vanligtvis, men inte alltid, att champagnen smakar än friskare och stramare. Gott tillbehör är exempelvis ostron som du sprinklar citronstänk över. Dock, ska man veta att dosagen (socker-smakjustering, ungefär) här är 8 gr/liter vilket är helt i sin ordning och "normalt", men det gör att denna skumpa ändå är "tillgängligt smaklig". Mycket vana vinvänner, som dessutom inte vill ha någon som helst rondör till smaken, föredrar oftast champagne med beteckningen 0 dosage (mycket fruktsyrlig, stram smak).

Röda viner

Gagliasso Barolo Tre Utin 2012 (74329), Azienda Agricola Gagliasso, Piemonte Italien, 249 kr
Druvor: Nebbiolo
Smak: Stor, fyllig smak av mörkt röd, spänstig fruk som samtidigt är kärv (jaja-nebbiolo är sig lik när så koncentrerad som i Barolo) med isnlag av nypon, kakao, läder, tobak och örter samt kryddor. Tight och fräck! Detta vin bara "vill" man lägga undan, glömma bort några år och sedan servera till rätt där svamp eller helst, tryffel är med på ett hörn.
Betyg: 5

Vinet kommer från norra Italien och distrikt Piemonte. Passar som julklapp till moderna, unga kvinnan eller mannen som hittat sina smaklökar och redan skaffat favoriter, kanske ännu inte Barolovin. Här är ett bra tips med stil av modern vinmakning utan krusidull och lull-lull och med klockren ursprungstypicitet i behåll.

Savigny-Les-Beaune 1er Cru Lavières 2014 (90247), Domaine Louis Jadot, 275 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig, rödfruktig smak med härliga bärtoner, en fin värme som solmogna bärsmak, fint örtig och kryddig smak med balanserad rostade fat-noter. Lång eftersmak som förvisso är ung (kan lagras) samtidigt härligt generös och inbjudande!
Ett rött vin av druvan pinot noir, från ädelt ursprung och med en smak som kan få den mest förhärdade cabernet sauvignonvän att mjukna. Bra tips för vinvän som är i början av sin upptäcksfärd!
Betyg: 4+

Vinet kommer från appellationen Savigny-Les-Beaune som ligger mellan Aloxe Corton och Pernand Vergelesses, i norra Côte de Beaune. Här odlas och produceras nästan bara röda viner. Vingårdarna ligger förhållandevis högt, jorden är mager och består av sten och grus. Vinet är lagrat mellan 12-15 månader i ekfat (rostade inslagen). Kan lagras några år men god redan nu och passar utmärkt till ugnstekt lamm.