Laddar annons
Bodegas Faustino i Rioja
15 Jun, 2017

Bodegas Faustino i Rioja

RIOJA. Fjärde generationen driver idag familjeföretaget Bodegas Faustino i Rioja som är en av världens mest kända vintillverkare. Vinproduktionen är koncentrerad till DOC Rioja där tre av familjens totalt sju vinerier finns.
Hos Bodegas Faustino i Rioja finns mer än 9 miljoner flaskor reservas och gran reservas i lager.

Drygt 150 års vinmakande har man hunnit med på Bodegas Faustino. Vinproduktionen inleddes 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono, huvudstad i Rioja. Familjeföretaget drivs idag vidare av hans sonson, Don Julio Faustino Martinez, som har gjort Bodegas Faustino till den största privata bodegan i Rioja.

Vinet med samma namn lanserades 1968 och har sedan dess vunnit en mängd medaljer och fått oräkneliga utnämningar. Nyligen (1 juni 2017) belönades Faustino I Gran Reserva 2005 med en guldmedalj i International Wine and Spirits Competition i London. Det visar att kvalitetstänkandet är på topp, ännu efter att vinet producerats i snart 50 år.

Största producenten i Rioja

Faustino är Riojas största ägare av vingårdar i Rioja och de är också Spaniens största producent av reserva och gran reserva. De odlar alla sina druvor i egna vingårdar och köper inte in något av andra. Totalt äger de 2 000 hektar vingårdar i DOC Rioja.

Faustinos vd Faustino Martinez brukar säga att de använder traditionella metoder i vingårdarna och toppmoderna i vineriet. 80 procent av produktionen är röda viner, 10 procent vitt och resten rosévin. Vinerna jäses i temperaturkontrollerade ståltankar. Ca 80 procent blir rött och vardera 10 procentblir rosé och vitt. Totalt äger man drygt 40 000 ekfat och av dessa är 10 000 franska.

Tidigare lagrades många riojaviner på nya amerikanska ekfat och fick därmed en påtaglig vaniljkaraktär. Idag används äldre fat och mer franska fat och resultatet blir mer eleganta viner.

Definition av riojavin

Flaggskeppsvinet Faustino I Gran Reserva görs bara av bra årgångar. Den aktuella årgången på Systembolaget är 2005 och en av dessa toppårgångar. Vinet är gjort på i huvudsak tempranillo med tillägg av graciano och mazuelo, det har legat 26 månader på fat. Detta vin är själva definitionen av hur ett riojavin av den klassiska typen ska smaka.

Som kuriosa kan nämnas att mannen som pryder etiketten på Faustino I Gran Reserva är Nicolaes Van Bambeeck. Han var en nederländsk köpman och bilden är målad av Rembrandt.

Läs mer om Rioja

Riojaviner Topp 10 – Bäst i test

Rioja en klassisk vinregion