Laddar annons
12 Jun, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rioja | klassisk vinregion med nya traditioner

RIOJA. Den spanska vinregionen Rioja är mest känd för sina röda viner, men där produceras även vitt vin, rosévin och till och med cava. Tempranillo är huvuddruva i röda riojaviner medan man kan hitta unga vinmakarna som låter andra druvor ta huvudrollen eller använder franska ekfat vid lagringen.

Spanien är världens tredje största vinproducent med många kända vinregioner. Den mest kända är Rioja som för övrigt är en av världens fem mesta kända, ligger i norra Spanien. Rioja var den första spanska vinregionen som fick DO-status (Denominación de Origen) 1925 vilket är en skyddad ursprungsbeteckning. Det dröjde fram till 1991 innan Rioja uppgraderades som landets första vinområde med DOC (Denominación de Origen Calificada) status.

DOC Rioja ligger i en dalgång mellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda. På så sätt skyddas området både från kyliga vindar från norr och från hög sommarvärme söderifrån. Det skapar ett klimat som gjort för jordbruk och här odlas förutom druvor även mycket frukt och grönsaker.

Regionen är uppdelad i tre distrikt; Rioja Alta och Rioja Alavesa ligger på något högre höjd till följd att de har ett svalare klimat medan Rioja Baja ligger i den varmare östra delen. Mitt i Rioja finns regionhuvudstaden Logrono.

Druvor i Rioja

Röda klassiska riojaviner görs av tempranillo med inblandning av garnacha (grenache), graciano och mazuelo (carignan). Tillåtna maturana tinta används sparsmakat, i syfte att ge vinet färg. Varje Bodega har sitt recept med vilka proportionerna ska vara, som också kan ändras beroende på årgång. Man kan träffa på unga vinmakare som tar ut svänagarna från de mer vedertagna och bland annat kan man se endruveviner av bland andra garnacha. Tempranillo, Spaniens vanligaste blå sort, har i Rioja som på andra platser en särställning.

Vita riojaviner tillverkas av viura (macabeo) av garnacha blanca (grenache blanc) och malvasia. Precis som för de röda riojavinerna är det Bodegan som bestämmer vilka druvorna i blandningen ska vara och proportioner. Mindre vanliga men tillåtna är tempranillo blanco, chardonnay, sauvignon blanc, maturana blanco, turruntés (ej att förväxla med Argentinas torrontés) och verdejo.


Klassificering av viner i Rioja

DOC klassificering i Rioja, Denominación de Origen Calificada är skyddad ursprungsbeteckning och vinerna från Rioja har den högsta spanska kvalitetscertifieringen. DO-beteckningen kommer sedan närmast efter.

Under de senaste månaderna har det skett flera uppjusteringar av klassificeringen:
Det är numer tillåtet att skriva ut by eller område på etiketten. Nu är också OK att ange "enskild vingård". Uppgradering har skett kring regelverket av Riojas mousserande viner, vita och rosé. Det är tillåtet att skriva ut druvan på vita viner, om den är en av distriktets godkända sorter.

Vinerna i Rioja delas in i joven, crianza, reserva och gran reserva

Vin  som gjort av druvor  från en ung vingård (vinstockarna är unga) märks som "Rioja”, ibland kan man se texten Vino Joven. De unga vinerna fatlagras sällan, om så är fallet är det alltid mindre än ett år. Crianza är ett vin som fatlagrats minst tolv månader. Det får inte säljas förrän tre år efter skörden. En crianza är vanligtvis, men inte alltid, den mest fruktiga riojan, självklart tillsammans med Vino Joven. Merparten, 90 procent, av Riojas vita och roséviner fasas in i kategori ”joven”.

Man kan se beteckningar: corta-crianza, semi-ciranza och roble på Riojavinernas etiketter. De är i stort sett förbehållna vinerna i ”joven” kategorin och som konsument kan man se det som en specificering av fatlagringstiden, ingen, kort eller lite längre. Roble betyder ekfat, endast joven innebär inga fat, corta-crianza en del fat…(luddigt, ja dessvärre). För att specificera tillverkningen ytterligare kan man också märka vinerna som ”fermentada en barrica, ”x” meses (månader) en barrica.

Reserva måste lagras tre år innan försäljning varav minst ett år på fat och vinet får börja säljas fyra år efter skörd. Slutligen är gran reservan vinet med längst lagring: fem år varav minst två år på fat och resten på flaska. Försäljning får ske efter sex år från vinets årgång. Reserva och gran reservavinerna smakar således mer nyanserade efter sin längre tid på fat och i flaska. För dem som är ute efter vin med mognadston är ett vin av gran reserva-kvalitet ett bra val.

Fatlagring av riojaviner

Det fanns en tid då många riojaviner lagrades på enbart nya amerikanska ekfat, med följden att de smakade mycket vanilj. Det kunde bli lite väl mycket av det goda och på 1980-talet inleddes en förändring mot mer fruktiga och friska viner.

Idag kan man hitta många olika stilar och man brukar prata om klassisk rioja kontra Det Nya Rioja. Det senare är en stil som står för mer frukt för att uttrycka det enkelt. Vad gäller faten är det numer även vanligt med franska fat, tonen kan fortfarande vara distinkt men smaken de franska faten ger är en annan.

Som vanligt är det en fråga om tycke och smak, båda inriktningarna är mycket intressanta att prova. Rioja är en av världens mest kända och klassiska vinregioner där det idag skapas moderna viner.

Senaste nytt i Rioja

Nya kvalitetsbenämningar har tillkommit och numer får även Bodegan skriva ut att vinet gjorts av druvor från en enskild vingård, så kallad single vineyard . En annan spännande nyhet är Rioja Sparkling som är mousserande vin, vitt och rosé.

Se senaste topplistan med Riojaviner här – Rioja Topp 10 – Bäst i test

Huvudbild lånad från Winetourism Spain