Laddar annons
15 Oct, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Allesverloren – älskade viner från Sydafrika

ALLESVERLOREN. Vinmakaren Danie Malan från Sydafrika älskar rött vin men nu ingår både vitt vin och rosévin i sortimentet. Kvaliteten är hög och jämn. Det här är prisvärda viner som älskar mat.

Danie Malan älskar också mat. "Och vin därtill förstås", säger han och klappar sig på den runda magen. Men han har diabetes, så det får inte bli för sött. Danie Malan som driver Allesverloren Wine Estate, är femte generationen på gården. Som ansvarig vinmakare är han stolt över att just ha lanserat sitt allra första vita vin.

”Britt tvingade mig”, säger han skämtsamt och pekar på sin importör sedan 25 år tillbaka, Britt Johansson på Janake Wine Group.

– Jag gjorde faktiskt ett tappert försök för några år sedan men det blev rosévin, säger Danie Malan och håller upp ett glas Allesverloren Tinta Rosé framför sig.

Rosévinet från Allesverloren är gjort på tinta barocca med en liten skvätt cabernet sauvignon. Skalkontakten är noll eftersom Danie vill ha en ljus rosé, ”som de är i Provence”.

Första vita vinet från Allesverloren

Nu har rosén alltså fått sällskap av ett vitt vin gjort på druvan chenin blanc. Det var nära att han fick bakläxa även på det vinet eftersom Britt Johansson önskade sig ett vin på druvan sauvignon blanc. Men där blev det stopp. Allesverloren ligger i Swartland och där passar det bättre med chenin blanc, slog Danie fast. Resultatet är ett riktigt gott, fruktigt, medelfylligt vitt vin med potential att matcha smakrik mat.

– Så här smakar chenin blanc från Swartland. Syran är tillräckligt kraftig för att smaken ska stanna länge i munnen, trots att druvorna var rejält mogna vid skörden, säger Danie Malan, med nöjt tonfall.

Trots att han helst dricker rött vin har han just planterat 15 hektar med chenin blanc. Och just nu går det bra för sydafrikanska vita viner på Systembolaget. Landet ligger i topp med en marknadsandel på knappt 18 procent i försäljningsstatistiken. Värre är det på rödvinsfronten. Där har Italien tagit en stor ledning med en cirka 40 procentig marknadsandel. Medan Sydafrika gått tillbaka och nu ligger på cirka 8 procent.

Allesverloren Shiraz är en bestseller

Allesverloren har många röda viner och alla är bra matviner. Bästsäljaren i Sverige är Allesverloren Shiraz. Sydafrika har en lång tradition av att producera portvinsliknande viner, ”Cape Port”, av typiska portugisiska druvor som tinta barroca, touriga nacional, souzão med flera. Alla dom druvorna finns därför kvar på många vingårdar, som hos familjen Malan. Danie Malan har valt att göra endruveviner på tinta barroca och touriga nacional samt ett vin i en spännande blandning av alla tre sorter.

– Vi har många olika portugisiska druvor på gården, min pappa var noga med att de skulle behållas. Att blanda tre av dem, som vi gör i vinet Tres Vermelhos (betyder ”tre röda”), är kanske galet. Tre druvor i ett glas slåss om uppmärksamheten och det skulle kunna hända att alla ”dör” (han menar att man inte kan känna sorternas unika karaktär). Men jag blandar dem redan i fatet och låter dom göra upp där, berättar Danie Malan lite halvt på skämt och fortsätter:

– Fast å andra sidan... Precis när jag börjar tro att jag kan producera vin så brukar det alltid hända något hemskt och jag misslyckas och får börja om.

Just nu är torkan ett stort problem i stora delar av Sydafrika, den värsta på 100 år. Men precis innan Danie och hans fru Juanita flög till Sverige kom ett regn som ingav hopp.

– Jag tror att vi klarar den här skörden bra nu, trots allt.

Bra förhållanden för de anställda

Allesverloren är certifierad av WIETA som är en icke vinstdrivande, frivillig organisation som kontrollerar att allt sker enligt regler och lag för bland annat rättvis handel. På gården arbetar ett team av 13 fast anställda som i genomsnitt varit där i 15 år eller mer. Danie Malan och hans familj tar ett stort socialt ansvar för sina arbetare. Alla betalas mer än minimilön och de anställdas barn får skolgången betald.

– Arbetsförhållandena kan vara tuffa, särskilt på sommaren när det blir upp emot 40 grader varmt, på vintern är det mer behagligt. Alla arbetar hårt tillsammans på gården och det är viktigt att mina anställda är nöjda med sin situation. Systembolaget gjorde en oanmäld inspektion i slutet av förra året och hade inga anmärkningar, säger Danie Malan och tillägger:

– Jag hyr in duktig arbetskraft och jag betalar bra. Har du kunskap så erbjuder jag ett bra arbete och jag låter mina anställda utvecklas.

På frågan om hans jordbruk är hållbart på lång sikt svarar han att det som vi i Sverige kallar för hållbart är det normala för honom.

– Jag är en enkel bonde. Det är mitt liv att bruka jorden på ett sätt som gör att den mår bra, ger bra skördar och att jag kan lämna över gården till nästa generation. Jag ska inte ens begravas i jorden, det är bättre att det odlas druvor på den platsen, avslutar Danie Malan med ett leende.

Prova vin med Allesverloren

1. Allesverloren Chenin Blanc 2016 (75986), 99 kr

Vitt vin med frisk och fruktig doft med exotiska inslag. Härligt fruktig smak av aprikos och mango. Medelfylligt med viss fetma som klarar smakrika rätter. Servera till laxpasta med gräddig sås eller till smörstekt torsk med potatisstomp. Eller drick det bara som det är med en bit mild ost. Vinet finns just nu beställningssortimentet men kommer från 1 december att finnas i det fasta sortimentet.


2. Allesverloren Touriga Nacional 2016 (2005), 135 kr

Ett vin gjort på den portugisiska druvan touriga nacional, en viktig druva i portvin. Det här vinet är en favorit och det håller en hög och jämn kvalitet, år från år. Gott nu men kan lagras utan problem. Kryddig doft av mörka bär, peppar och fat. Medelfyllig smak av mörka bär, choklad, kryddor, ett uns tobak och fat. Servera till långkoket eller till en bit biff med potatisgratäng.


Läs mer

Recept på två goda grytor med högrev och chili på fläskkött 

Recept på höstens gulaschgryta hittar du här

Allesverloren Chenin Blanc med på #Vinköplistan september 2017

Krönika av Janåke Johansson Highways for creeping insects