Laddar annons
Bodegas Valdemar i Rioja
14 Jun, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bodegas Valdemar i Rioja

RIOJA. Bodegas Valdemar i Rioja gör både klassiska riojaviner och helt nya satsningar. Alla ska kunna hitta sin favorit, förklarar vinmakaren och ägaren Ana Martinez Bujanda.

Vinproducenten Bodegas Valdemar i den spanska regionen Rioja är ett familjeföretag med anor från 1800-talet. Familjen Martinez Bujanda har sin bas i den lilla orten Oyòn som ligger strax utanför Logrono, ”huvudstad” i La Rioja. Här har de producerat vin sedan 1889 och det familjeledda företaget har på många sätt varit med och lett utvecklingen i Rioja.

Bodegas Valdemar var exempelvis bland de första i Europa att temperaturkontrollera jäsningsprocessen samt den första Riojaproducenten att producera ett fatlagrat vitt vin. Idag uppgår den totala vingårdsarealen till cirka 300 hektar.

Klassiskt riojavin

Bodegas Valdemar har tre bodegor i Rioja; Bodegas Conde Valdemar, Bodegas Inspiración och Finca del Marquesado. Dessutom äger man Fincas Valdemar som ligger i regionen Ribera del Duero, sydväst om Rioja. Bodegas Conde Valdemars viner är i det närmaste referens till hur ett klassiskt vin från Rioja ska smaka. Prova en Conde de Valdemar Gran Reserva och upptäck ett ”skolboksexemplar” av kryddigt, komplext och smakrikt riojavin.

I klassisk rioja är det framför allt druvan tempranillo som gäller men i nya serien Inspiracion gör man helt andra viner som exempelvis ett endruveviner på de blå druvorna maturana och graciano, druvor som tidigare använts mest som blanddruvor.

Idag drivs Bodegas Valdemar av syskonen Ana och Jesús Martinez Bujanda som kompletterat de klassiska vinerna med nya projekt och som vill att alla konsumenter ska hitta sin favorit bland vinerna från Bodegas Valdemar.

Femte generationen leder Bodegas Valdemar

– Hemma pratade vi alltid om vinerna och vineriet, det var en del av vår uppväxt och jag och min bror brukade besöka bodegan på helgerna.

"Jag tänkte aldrig att jag skulle arbeta med något annat. Att ta över arbetet med Bodegas Valdemar var självklart helt naturligt för mig, säger Ana Martinez Bujanda, som är den femte generationen av ägare och vinmakare på Bodegas Valdemar i Rioja och fortsätter:

– Grunden till ett bra är vingården. En välskött vingård och bra druvor är avgörande för kvaliteten. Vi arbetar hela tiden med små förbättringar i varje steg. Förbättring och noggrannhet under hela produktionsprocessen är det som utgör skillnaden mellan ett bra vin och ett fantastiskt vin.

Riojaviner Topp 10 – Bäst i test

Rioja en klassisk vinregion