Laddar annons
Bolgheri - vinområde i Maremma, Italien
16 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bolgheri - vinområde i Maremma, Italien

Denna Medelhavets Italienska guldkust för vin är ett mindre, naturligt begränsat område i provinsen Livorno söder om Pisa. Bolgheri ligger mer exakt mellan två mindre städer, Bibbona i norr och Castagneto Carducci i söder och med Medelhavet i väster och bergen i öster. De är del av massivet Collina Metallifere. Bolgheri är verkligen skyddat vilket också verkar gälla för turister, förvånande få har hittat hit.

Det inte svårt att greppa innebörden av ordet terroir när på plats i Bolgheri. Bra utkikspunkter är under den stora eken på en av Ornellais äldsta vingårdslägen. Eller på berget, i staden Carducci Castagneto där utsikten är lika vacker som att man har full koll för en skolbokstydlig överblick.

Bolgheri är området som kan liknas vid en gryta. Har man inte förstått vad ordet ”mikro” innefattar kan man åka till Bolgheri på studiebesök. Enligt vetenskapliga forskning är mikroklimat och jord, bevisligen på plats. På högsta utkikspunkten ser man även vinvägen, den 22 km långa Località Pineta, som sträcker sig från norr till söder där berömda vinhus som Le Macchiole, Ornellaia, Poggio al Tesoro, Ca´Marcanda, Grattamacco med flera har sin adress.

För inte så många år sedan sa de som visste hur man gör att det var omöjligt att producera bra vin så nära havet. Men redan 1944 planterade Sassicaia sina första vinstockar. Sedan dess har det gått undan. Från utskrattad outlaw till att rankas som ett intressant vin 1968, snabbt upphaussat till super Tuscan och till att från skörden 1994 bli det fösta vinet i Bolgheri med DOC klassificering.

Då var Sassicaias världskändisstatus redan ett faktum. Producenten var stark och etablerad och man kan bara konstatera att huset gjort en utvecklingsresa som är svårslagen. Det oavsett vad man tycker om vinerna. För även Sassicaia har haft sina dipper och kört i diket men så är det väl ofta för ett äldre syskon som röjer väg, för yngre systrar och bröder. Småsyskon åker räkmacka, ett tag i alla fall innan äldsta barnet fattat att man inte behöver göra saker varken komplicerade eller svåra.

Angelo Gajas intresse för Sassicaia och husets framgång i Bolgheri var på det personliga planet, han gillar Sassicaia.

- Jag är intresserad av att köpa land här, här och här meddelade herr Gaja samtidigt som han pekade på den geologiska kartan som områdesansvariga på kommunen visar honom.

- Tyvärr, det är omöjligt för där ligger Sassicaia.

Okej - här då, Gaja gör nästa nedslag på kartan. "Sorry, det är Ornellaia!"

Svar lika nedslående som omöjliga att förbereda sig på om man är entusiastentreprenör och på gång in i ett område som vinmakare. Men Angelo Gaja är inte en man som ger upp varför han snabbt pekade ut en ny plats. Svaret han fick då skulle förmodligen avskräcka de flesta företagare,

- Den marken har alltid ägts av en Italiens mest välbärgade familjer och den är absolut inte till salu.

Så vad hände så småningom, marken i fråga såldes till Gaja och Ca'Marcanda grundades 1996.

Klimat i Bolgheri

Klimatet i Bolgheri är Medelhavsklimat. Havsbrisen svalkar såväl som fläktar i vingården, alltid med precisionsliknande upprepning. Druvklasarna är därför i stort sett alltid mycket friska och befriade från diverse angrepp. Bergen i nord och öst skyddar från kalla nordanvindar och dito luftströmmar. Det finns två naturliga nord-öst-ingångar genom dalgångarna vars flodfåror fungerar som korridorer för de svala, nordliga luftströmmarna.

Avkylningen som de nordliga vindarna står för är viktig för Bolgheri under sommarmånaderna om inte lika lyckade under vintern. Som tur är de riktiga kalla perioderna korta och havet fungerar som backup eller termos, snö är sällsynt och förekomma bara periodvis. En liknande luftkorridor som den från bergen löper till havs i syd-nordlig riktning.

Det är den vatten- och vindkorridor som uppstår mellan fastlandet och Sardinen och till viss del även når ön Elba. Havsvinden tvingar upp fukt som ger nybildade moln vid bergskammen vars nederbörd sedan faller, som på Alsacevis, ner på andra sidan. Inte i Bolgheri med andra ord. Även ljuset i Bolgheri är unikt och det är märkbart ”synligt”. Medelhavet fungerar som en reflekterande spegel och adderar mer ljus till redan direkt solljus varför solglasögon känns som ett måste även mulna dagar.

Alex Heinz, vinmakare på Tenuta dell'Ornellaia

Terräng och jordmån

Den naturliga stigningen från havet fram till bergmassivet ger en topografin vars höjdskillnad ger druvodlingarna olika förutsättningar. Geologin skiftar i motsvarande grad. Närmast Medelhavet är jorden sandig och lerig i olika variation eller koncentrerat, var för sig. Här behåller jorden fukt och vätska bra varför känsligheten under torrperioder inte är alarmerande.

Högre upp dominerar småsten, pebbles på engelska eller som på italienska, sasso som också återkommer i namnet Sassicaia. Sten dominerar tillsammans med sand och lite lera, allt i olika grad på olika ställen men ändå-samma. Abrubta skiftningar mellan alla jordarterna inom mindre landytor är regel och en indikation på tidig vulkanisk aktivitet. Inblandning av mineralen järn hittar man högre upp medan de fossila (kalkrika) inslagen är mer frekventa närmare havet, såklart. En jordmån med så många variationer inom ett så snävt område är svår att hitta jämförelser till. Det skulle möjligen kunna vara Cape Agulhas i Sydafrika, mig veterligen.

För producenterna är det lika mycket en utmaning, som sporre för tillfredsställelse att lära sig tyda tecknen i det som på franska är en del av terroir.

På Ca´Marcanda experimenterar och testar vi gärna, vi lär oss nytt om odlingarna hela tiden säger Valentina Montanari, marknadschef på Ca´Marcanda (2009) när vi står i en av vingårdarna där ena raden stockar löper i vit jord, medan de två nästkommande står på svart, lerig mark. Sedan kommer ett parti med mycket småsten varpå marken övergår i vit sandjord igen. Reflektionen är att om man inte gillar variation i sitt arbete som vinmakare kan Bolgheri inte vara en aktuellt plats att vara aktiv på.

En stor fördel är att jorden i Bolgheri är långt ifrån utarmad och överexploaterad från tidiga odlingar. Lägg till att den riktiga druvodlarhaussen först började på 1980-talet. Området har av tradition brukats av fattiga familjer för grönsaksodling vilket inneburit ett exemplariskt växelbruk med god mark-omvårdnad. Jorden ser helt enkelt ut som hälsan själv.

Alex Heinz i källaren hos Tenuta dell'Ornellaia

Producenter i Bolgheri

De bästa husen som Tenuta dell'Ornellaia, Tenuta San Guido, Guada al Tasso, Grattamacco samt nykomlingar som Ca´Marcanda och Poggio Al Tesoro hittar man cirka fem kilometer från havet, någon har vingårdslägen upp till maximalt 400 m ö H. Den blygsamma höjdskillnaden från havet fram till bergskammen till trots gör att mognadsperioden förlängs ju högre upp i vintegen man kommer. För de viktiga smaktriggarna i druvorna, polyphenolerna, kommer utvecklingen ske långsammare och därför (förmodligen) optimalt, ju högre upp stockarna växer.

Den välkända eken hos Tenuta dell'Ornellaia. Här har man en helt magisk blick över Bolgheri och kan se Medelhavet. Från denna plats är huvudbilden tagen.

 

Läs mer
Tidigare besök hos Ornellaia, 2009.

Ornellaia vertikalprovning 2011 - 2004

Hello, its me(rlot)!, om Masseto, bland andra merlotviner