Laddar annons
Château Bonnet | Vitt vin till fisksoppa med aioli
15 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château Bonnet | Vitt vin till fisksoppa med aioli

VITT VIN TILL FISKSOPPA MED AIOLI. Ta en sväng förbi fiskdisken, välj fritt av vit fisk som exempelvis marulk, torsk, sej eller havskatt. Laga fisksoppa eller mustigare variant, till fiskgryta.

Soppan blir bara godare med olika sorters fisk och du kan laga receptet som mer eller mindre matigt i konsistensen. Fisksoppa går gryta? Till passar ett franskt vitt, klassisk vin från distrikt Bordeaux. Servera soppan med en surdegsbröd.

Château Bonnet 2014 (4151), André Lurton, Entre-Deux-Mers Frankrike, 96 kr

Det här vinet finns också i liten flaska 375 ml för 54 kr som i magnumbutelj 1,5 L för 194 kr.

Druvor: Sauvignon blanc, semillon och muscadelle.

Torrt, medelfylligt, friskt vitt vin som smakar av vinbär, äpplen och citrus med lätt drag av krusbär och örter. Balanserad eftersmak. Ett trevligt och användbart vitt vin vid matbordet. Till fisk och framförallt skaldjur gör sig Château Bonnet till en stilsäker och klassisk kombo.


Vinbankens motivering

Soppan är inte het men har lite sting av sambalen och den är smakrik. Passar bra till gör en vinsmak som ”svalkar”. Ett frisk vin med balanserad syra av citrus och gröna äpplen är perfekt. Den lilla touchen av örter i Château Bonnet sätter fint fokus på soppans örtkryddor.

Vinöst vetande

Entre-Deux-Mers, landet mellan haven syftar på den kilformade landtunga som ligger mellan de två floderna Garonne och Dordogne i region Bordeaux. Appellationen är känd för, främst, vita viner och har setts på som ett distrikt för basviner. Kvaliteten har utan tvekan skruvats upp under senare tid och inte ovanligt idag är även röda viner från ursprunget.

Som ni ser ovan är vinet en blandning olika druvsorter. Det är mycket vanligt att göra vin som blandas av flera druvor i Bordeaux men också på andra platser i världen. Ser ni vin som är av ”röd bordeaux-blend” ’ är sorterna ofta alla eller valda bland cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot och malbec. Är vinet vitt är den vita bordeauxblenden delar eller en mix av sauvignon blanc, semillon och muscadelle. Alla slott har egna "recept" vilka också kan variera beroende på årgången. Vilka druvor blev bra, vilka druvor blev få eller angreps av diverse och så vidare är några anledningar till vad som avgör vilken "blend" slottet slutligen gör.

Recept | Sopprecept – fisksoppa med saffran och aioli

6 personer

3 gula lökar i strimlor
1-2 burkar hela tomater
timjan, mejram, oregano, körvel, sambal oelek och saffran
pressad vitlök och ev aromat
ca ½ kg vit, fast fisk av blandad sort. Torsk, marulk eller havskatt, skär i bitar.
räkor och musslor
finhackad persilja

Fiskfond | Cirka 1 L god fiskbuljong

Gör fonden på avkokt fiskrens med lite lök, salt och pepparkorn, timjan, persiljestjälkar, vatten och en skvätt torrt vitt vin. Kokas cirka 15 minuter, silas och reduceras (koka ihop). Tillsätt ev lite musselspad.

Gör såhär:
Smält ner lök i smör tillsammans med kryddorna.

Tillsätt en skvätt vin och tomaterna. Häll på 1 L fiskbuljong. Koka ihop cirka 15 minuter innan du lägger ned de råa fiskbitarna. Koka i cirka 2 minuter. Pudra eventuellt med saffran om du väljer bort aiolin.

Tillsätt räkor och musslor samt finhackad persilja. Smaka av.

Servera med aioli och vitt surdegsbröd. Här hittar du ett toppbra recept på aioli. Själv serverar jag gärna aioli till en fin köttbit som till fisksoppa eller fiskgryta. En universal-majjo (smaksatt)!

Fler goda sopprecept

Morots och ingefärssoppa - passar till vin av pinot grisdruvan

Svampsoppa - extra lyx