Laddar annons
Tenuta San Guido och Sassicaia
16 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tenuta San Guido och Sassicaia

Tenuta San Guidas förstavin Sassicaia rankas som ett av världens bästa och mest kända viner. Ett vin som vände vinutvecklingen i hela Italien då det var det första som fick namn om sig som, ett Supertuscan.

Vinet Sassicaia görs på Tenuta San Guido i Bolgheri och skapades av markisen Mario Incisa della Rocchetta under tidigt 1940-tal. Att Sassicai är känd råder ingen tvekan om men kännare har genom åren periodvis ifrågasatt om en av 'världens bästa'. Att ambitionen är uppskruvad till tänderna igen råder ingen tvekan om, vi håller koll och utkik, Sassicaia är under bevakning!

Redan från begynnelsen började markisen experimentera med vin gjorda av cabernetdruvor, som då var lika ovanliga i Toscana som sedda på med skeptisism. För inte kunde 'man' väl göra vin av cabernet i detta Italiens kronjuvelområden Toscana, ett område som sedan Hedenhös vigt sitt liv till sangiovesedruvan. Denne 'man' var dock ingen mindre än markis så visst, det visade sig vara ett lysande genidrag.

Det tog trots allt lång tid innan Sassicaia fann sin rätta form och minns att det inte var 'tillåtet' att göra vin av utländska druvsorter som cabernet sauvignon.

Allt vände när Sassicaia blev världsberömt över en natt i den blindprovning med viner av årgång 1972 som den engelska vinidningen Decanter arrangerade.  Sassicaia slog som okänt namn ut 33 toppviner från samma årgång. Bland motståndarna i provningen fanns flera av de bästa Bordeauxslottens viner.

Nuvarande ägaren, Niccoló Incisa della Rocchetta, har vidareutvecklat vinet. Efter några svåra år i början av 90-talet Sassicaia blivit allt bättre. Från 1995 anses vinet ha kommit genom skärselden för att återigen påbörja klättringen mot den absoluta toppen. Idag är det dottern, Priscilla Incisa, som pekar ut färdriktningen.

I alla år har man nöjt sig med att producera ett enda vin – Sassicaia – men nu finns även vinerna Guidalberto och Le Difese. Husets andravin, Guidalberto, produceras av druvor från vingårdar som gränsar till lägena där druvorna till Sassicaia växer. Marken ägs av greve Federico Zileri di Bolgheri som är kusin till Sassicaias ägarfamilj.

Vertikalprovningar med viner från Tenuta San Guido

1. Sassicaia 2012

Röd färg. Koncentrerad, ungdomlig örtig doft. Smaken är fyllig, rik, koncentrerad av röd frukt, vinbär, med inslag av tobak, örter och fat. Tanninerna är fruktiga, vinet ger ett elegant intryck och är när jag provar (22/9-15), ungt! Ser gärna fram emot en provning om något år igen för att se 'hur landet ligger'. Smaken är ren och fruktig vilket lovar gott framöver. Betyg: 4

2. Sassicaia 2009, magnumflaska

Utmärkt årgång. Färgen är röd och doften sammansatt. Fyllig smak, koncentrerad av röd och blå frukt med inslag av örter. Ett under av balanserade fat och tanniner. Mycket elegant!
Betyg: 4+

3. Sassicaia 2006, magnumflaska

Röd. Fyllig, rik och koncentrerad smak med tydligt örtiga influenser.
Betyg: 3+

4. Sassicaia 2004, magnumflaska

Mycket bra årgång i Bolgheri. Rödblå färg och fyllig smak med hög koncentration och dito hög syra. Detta vin känns som 'på tok för ungt' och allmänt, tonårstjurigt läge. Att smaken har potential, fruktkoncentration och syra, råder ingen som helst tvekan om. I dagsläget är betyget, 3 vilket kan tyckas vara snålt men jag poängsätter inte framtida utveckling utan utgår från 'nu'.
Det är ett mycket bra vin, men inte i optimalt drickläge nu, vilket jag hoppas att ni som läser är med på!

5. Guidalberto 2013

Rödblå mörk färg. Medel/fyllig smak av mörk frukt, plommon och mogna körsbär, inslag av fat, örter - nästan kryddigt sting och tät eftersmak. Tanninerna är fruktig, stora och långt ifrån hårda - men de är på plats. Bra potential, gärna spara något år eller två-tre.
Betyg: 4

6. Guidalberto 2009, magnum

Rödblå färg. Doften är utvecklad, stor och härlig, bl a med viol. Fyllig smak, nyanserad, mörk frukt, viss mognadssötma, markerade tanniner, kryddig och fat. Stram tappning. Skönt vin som jag dricker nu, till mat!
Betyg: 4

7. Guidalberto 2000, magnum

Röd utvecklad med dito doft. Medelfyllig smak av körsbär, en hint av moreller och en nypa läder, tobak och örter samt fat. Trevlig. Passar söndagsmiddag med familj och vänner.
Betyg: 3+

8. Le Difese 2013

Medelfyllig, rödfruktig, kärnig och aningen söt fruktsmak av mogna körsbär, smak av örter, lakrits och fat. Trevlig, superhärlig som uppgraderat vardagsvin.
Betyg: 4

Läs mer om appellationen Bolgheri och vinerna som produceras där