Laddar annons
12 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bonneau du Martray en ung bourgogneklassiker

Webblanseringen i förrgår på Systembolaget innehöll ett antal flaskor av Corton Charlemagne, 1998 från Bonneau du Martray. Ett namn bakom några av mina största upplevelser av delikat stor vit bourgogne. Att det ännu finns 69 flaskor kvar kan delvis bero på att Systembolaget på webben hävdar att det är ett rött vin. Det kan inte vara mer fel.

Corton Charlemagne

Corton Charlemagne är en avgränsad del av Cortonkullens sydsluttning och en fantastisk Grand Cruvingård för vita viner på chardonnay. Vid sidan av Montrachetfamiljen av vingårdar lite längre söderut är det Bourgognes bästa vingård för vitt vin. Den har sitt namn av att den en gång i tiden (ca 1 200 år sedan) anses ha ägts av Karl den store (det är han som heter Charlemagne på franska). Exponering och jordmån ger här möjligheter att göra magnifika delikata mineraliska bourgogner.

Bonneau du Martray

Bonneau du Martray har bara buteljerat eget vin sedan 1969, vilket i denna trakt är rätt sent. Firman ligger i den lilla byn Pernand-Vergelesses med några hundra invånare som ligger på sydvästsidan av Cortonkullen, nära Corton Charlemagne. Kompromisslöst kvalitetsarbete med biodynamiska inslag har idag gett en fantastisk kvalitet på stockar och druvor. Medelåldern är idag ca 45 år på stockarna (gamla stockar ger större komplexitet och finess än unga). All deras chardonnay odlas i 9,5 ha av Corton-Charlemagne i 16 olika parceller som genom sina olika lägen ger extra komplexitet till det färdiga vinet. Varje parcell vinifieras separat på klassiskt sätt med fatjäsning.

Jean-Charles le Bault de la Morinière

Idag drivs firman och kvalitetsutvecklingen av Jean-Charles le Bault de la Morinière. Han gör också ett rött vin från Corton Grand Cru. Där äger man 1,5 ha. I övrigt gör man inga fler viner, utan koncentrerar sig på att göra dessa två så långsiktigt bra, man bara kan. Man låter avsiktligt årgångsvariationerna visa sig i vinerna. Jean-Charles le Bault de la Morinière vill förlösa det naturen åstadkommit istället för att göra vin efter någon mall. Det är en rätt naturlig ståndpunkt med sådana unika högklassiga vingårdar. Bonneau du Martray är en unik bourgognefirma i många avseenden. Det är den enda som bara gör Grand Cru viner. De har också den största arealen i ett Grand Cru läge av alla bourgognefirmor. De gör en av de allra mest långsiktigt utvecklingsbara mineraliska vita bourgognen.

Vit bourgogne med långt tidsperspektiv

Deras Corton Charlemagne är ett vin som behöver lång tid att realisera hela sin stora potential. Jean-Charles kompromissar inte för att göra vinet mer intagande som ungt och snabbmognande. Även ett vekt år som 1987 gav viner med stor behållning även som tio åringar och därefter. De bättre årens bästa tid i min smak är när de nått 20-30 år. Då kommer den sammanvävda komplexa doften och smaken fram och syrorna bär vinet mot en ljuvlig mognad.

Tusenlapp för en femtonåring

Just nu finns i webbutiken några flaskor kvar av 1998 års upplaga, som är ovanligt långsiktig. Med sina femton år på nacken har den en stor utvecklad mineralitet och den nästan eviga eftersmaken som hör till mogen stor vit bourgogne. Helt betagande idag och jag tror den växer ytterligare i minst tio år till. Denna 15 åring kostar nu 1 098 kronor flaskan. Det är mycket pengar men jag tycker den är ovanligt prisvärd bland viner i detta prisläge. Den 1:a november lanseras 2011 på systemet. Den kommer bara bli en hundring billigare. Just nu är ett fantastiskt tillfälle för den som har budget att skaffa några utvecklade vita bourgogneflaskor, om man nu glömde att lägga ned några för 13 år sedan i källaren. Också ett ovanligt delikat vin att spara från någons födelseår.

 

Läs även:
Grapeselection before the clones
Bourgogne 2012, första intrycken