Laddar annons
9 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fin Shiraz med mognad

Bra röda viner vinner på att få några år i flaskan för att utveckla mer av sin potential i doft och smak. Därför är det riktigt kul när man kan få tag i sådana viner utan att det kostar något extra i tid eller pengar. Ett bra exempel är Stellenzicht Golden Triangel Shiraz, 2009 för 100 kr. Riktigt läcker delikat Shiraz med utveckling och stort slut.

Nya vintips denna vecka är bl.a. en charmig vit bourgogne, 12årig söt Mosel och ett par utmärkta storsäljande premiumboxar, samt Systembolagets bästa ”fuskchamapagne”.

Charmig vit Bourgogne

Bourgogne Les Sétilles, 2011 för 143 kronor är en utmärkt överkomlig vit bourgogne som passar till alla och allt. Det är det betydande vitvinhuset Olivier Leflaive’s delikata basbourgogne med friska rika toner i aningen återhållen stil med komplexa toner och äkta charm av vit bourgogne i den lättare stilen.

12årig söt Mosel

Då och då dimper det ned ett parti med gamla tyska söta viner. Nu i oktober kom Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese, 2001 på halvflaskor. En tolvåring för bara 69 kronor. Mogen just söt moselauslese med mycket kul pris och rätt bra moget innehåll, något klen syra nu, men håller ihop väl.

Bästa ”fuskchampagnen”

Det mest champagneliknande och bästa bubblet kring hundringen är nu Sydafrikanska Pongrácz Brut för 109 kronor. Har hela fräschören och innehållet hos en enklare champagne som ändå kostar dubbelt så mycket.

Storsäljande röd premiumbox

En av de absolut bästa storsäljarna på Systembolaget är röda premiumboxen Barone Ricasoli Formulae, 2011 för 229 kronor per 3l. Lätt kryddighet bra struktur, längd och genomklang. Bra till nästan all mat för rött och veckans röda premiumbox på Röttorps Bästa.

Storsäljande vit premiumbox

En vit box i samma kategori är Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2012 för 217 kronor per 3 liter. Har nu i många år varit i toppen både i försäljning och i kvalitet. Nuvarande årgång är en verkligt friskt SB med gräsighet och lätt krusbärston med en tuch av de för nya zeeländarna typiska 110% av druvkaraktären. Fungerar bra både med mat och som drink.

Fin Dão för källaren

Det nya källarvinet denna vecka på Röttorps Bästa är Julia Kemper Tinto, 2009 för 159 kronor. Rikt och mycket intressant med lätt köttig koncentration och betydande lovande långt innehåll med stor struktur. Den här typen av bättre välbyggda Dãoviner utvecklas ofta mycket väl med lagring. Då får man ett stort vin för mycket rimliga pengar.