Laddar annons
16 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndigt rött husvin

Det finns några riktigt bra kompletta röda viner redan för 69 kronor på Systembolaget. Den nya årgången av Ramos Reserva, 2012 är välbyggt och generöst med betydande längd och en just struktur och även lite komplexitet för detta kraschpris. Fungerar väl till nästan allt och alla. Finns även på 3 liters box för 219 kronor.

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett fyndigt rött husvin för 69 kronor, överkomlig utvecklad Barolo och en lättsam billig garnacha bland de röda, intressant gräddig chardonnay champagne och en stor lyxig bordeaux bland de vita.

Utvecklad Barolo

Den nya årgången av Barolo Albe G.D. Vajra, 2008 för 189 kronor är en ovanligt trevligt moget vin till riktigt bra pris för vintypen. Rikt och lite svartfruktigt med klassiska och lite kraftfulla barolotoner i kombination med mognadskomplexitet och måttlig kärvhet. Riktigt gott redan nu till en finare Osso Buco eller andra avancerade kötträtter.

Finstämd lättsam Garnacha

Ett Spaniens främsta vinhus, Torres har efter ett stort antal år fått fram ett nytt trevligt lättare rött vin på ren garnacha. Druvan är av spanskt ursprung men är kanske mer känd under sitt franska namn grenache. Vinet 5G Garnacha, 2012 för 69 kronor är en mörkfruktig bra lättsam välklingande med längd och trevligt ganska finstämt och milt innehåll till milt pris. Bra till lättare rätter.

Generös matriesling

Domaene Gobelsburg Riesling, 2012 för 99 kronor är den mest generösa och lättbegripliga matrieslingen kring hundringen. Med sitt friska och mjukare innehåll blir det en både generös och mycket andvändbar riesling till ett brett spektra av rätter och personer. Bra seriös struktur och fin längd utan att vara hårt i syran.

Gräddig chardonnay champagne

Efter att jag har provat alla mousserande visar sig Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée, NV för sina 279 kronor vara en ovanligt trevlig och generös champagne. Lätt gräddiga, lite mulliga fruktiga chardonnaytoner med måttlig mineralitet. Ändå delikat och balanserat i slutet med betydande komplexitet och riktig fina långa läckra slutsyror.

12årig Chateauneuf-du-Pape

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Bosquet des Papes Chante le Merle Vieilles Vignes, 2001 för 379 kronor. En stor elegant utvecklad 12 årig Chateauneuf-du-Pape med mognadskomplexitet bra struktur och mycket givande nu, men ingen brådska. Utvecklas länge till.

Vit lyxbordeaux

Vit torr bordeaux av klass är ovanliga viner numera i Sverige. För den som vill prova på en lyxig sådan rekommenderas Château Larrivet-Haut-Brion Blanc, 2010 för 372 kronor. Delikat finstämd läcker stor vit bordeaux i lovande tät stil med stor framtidspotential. Visar även i detta unga stadium upp en osedvanlig elegans.

Kultvin som vinner på lagring

Det finns en hel del viner i måttligt prisläge som är härliga att använda nu, men som också kan utvecklas och vinna en hel del på lagring. Ett sådant som jag själv många gånger har sparat och njutit av som en utvecklad 10-15 åring är det sydafrikanska kultvinet Jacobsdal Pinotage. Det gör på samma sätt nu som när man började på 1930-talet i ett numera K-märkt klassiskt enklet vineri med öppna lagarer. Vinet görs  i lite mildare stil än som är vanligt för druvan genom att slutjäsningen sker utan skal.Nuvarande årgång, 2011 är ett utmärkt trevligt vin redan idag. Vid långlagring växer det ut till ett stort finessigt vin med subtila nyanser.