2 Feb, 2016

Brioche | Desserter med Tea

BRIOCHE & DESSERTER. Desserter, din steg för steg guide till lyckade efterrätter är titeln på Tea Malmegårds bok. Inledningen startar med 'tio goda råd innan du börjar', vidare till grundrecepten för bakat, fryst, krämigt och krispigt till Teas indelning som utgår från två, tre, fyra eller fem komponenter. Och tårtor.

Grundrecepten är naven som du bygger vidare på när du tar ditt dessert-lagande till nästa nivå. Kombinationerna. Tea säger att hon talar om komponenter, vilket låter lite tekniskt men förståeligt då hon är konditor. En komponent är en del av desserten och vissa moment är enkla, andra mer avancerade. Indelningen gör det ändå superenkelt för hemmabagaren att välja ett recept efter egen smak och tid.

Författaren vill få oss att kombinera olika smaker och konsistenser till något nytt. Och det lyckas med hjälp av denna bok som pedagogiskt guidar dig från det enkla, där du är safe, till insikten att du helt plötsligen längtar efter att gå vidare till nästa nivå. Där lagandet är lite svårare med fler moment men du vet också att fler intryck ligger runt hörnet och väntar på att bli upptäckta.

Boken ser ut som 'alla' andra böcker egentligen och det finns ingenting som signalerar att 'hey, här är dessertboken som är unik'. Fascinerande helt enkelt. 

Fakta

Bonnier Fakta
Desserter! : Tea Malmegård
Foto: Stefan Wettainen
ISBN: 978-91-742-4514-1
Betyg: 5 av 5

 

Vinbanken har plockat ett recept ur boken. Brioche, som är brödet för våra läsare och därför helt 'perfekt'. Dels att vi ofta använder ordet brioche som en beskrivning av smak eller doft. Framförallt när vi recenserar champagner, för att det doftar eller smakar brödigt. Men också, för att brioche passar till många rätter och framförallt, till många viner av chardonnaydruvan. Champagne är bara ett förslag.

 

Recept | Brioche

30 g (2 msk) mjölk
9 g torrjäst
400 g (7-8 st) stora ägg
72 g (3/4 dl) strösocker
610 g (10 dl) vetemjöl
14 g (i msk) salt
365 g rumstempererat smör, tärnat
1 äggvita, uppvispad
 

 

Ha lite tålamod med det här brödet och det blir gudomligt gott!, - Tea Malmegård i boken, Desserter!

 

Gör så här:
  • Dag 1
    Värm mjölken till fingervärme. Häll den i en bunke, tillsätt jästen och rör om. Knäck ner äggen och vispa sönder dem. Häll i sockret och därefter mjölet. Arbeta degen för hand i 3 minuter eller i köksassistent med degkrok, 1 minut.Häll i saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Tillsätt smöret och arbeta degen i ytterligare 5 minuter tills smöret har blandats ut.Häll degen i en bunke och täck den med plastfolie. Låt stå över natten i kylen.

  • Dag 2
    Förbered två avlånga brödformar med varsitt tillklippt bakplåtspapper i botten. Ta ut degen ur kylen. Dela den i två bitar (750 g styck). Kavla frösiktigt ut degen med lite mjöl så att den blir fyrkantig. Vik över en fjärdedel av degen mot mitten. Vik sedan över andra halvan så att du får ett så kallat fyrslag. Lägg ner degen i formen. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek (i 3-4 timmar).Värm ugnen till 165 grader, varmluftsfunktion.Pensla brödet tunt med äggvita och ställ formarna i mitten av ugnen med ordentligt avstånd från ugnens väggar, och varandra. Baka i 60-70 minuter. Om brödet får för mycket färg, sätt en plåt straxt över utan att den ligger emot. Stjälp ut brödet ur formarna och låt svalna på galler.

 

Thanks for the picture: Britishlarder.co.uk