Laddar annons
Blodad tand efter deckarsuccén – nu släpps uppföljaren
27 Apr, 2025

Blodad tand efter deckarsuccén – nu släpps uppföljaren

I höstas gjorde vinjournalisten Andreas Grube deckardebut med boken ”I vinet ingen sanning”. Nu släpps den andra delen i den planerade trilogin och enligt Grube själv är ”Falsk som vin”, som är namnet på uppföljaren, ännu tätare och mörkare än den första. 

Det var något som ingen annan hade gjort tidigare. När vinjournalisten och musikern Andreas Grube för drygt ett år sedan valde att vässa pennan och skrida till verket för att ge sig in i den skönlitterära djungeln så gjorde han det genom att i princip skapa en helt ny genre inom bokvärlden; vindeckare. Hans deckardebut ”I vinet ingen sanning” följer journalisten Ramona Charles smått kaotiska liv där man slängs mellan ett privatliv i spillror och de mörkaste sidorna av den svenska vinindustrin. Nu, drygt sju månader senare, kommer uppföljaren ”Falsk som vin”.

– I mina ögon är nummer två uppskruvad ännu mer: snäppet tätare, snabbare, mörkare och mer komplex, säger Andreas Grube bara några dagar innan den nya boken släpps.

"Hade mer prestationsångest"

Det var minst sagt blodad tand efter den första boken och det dröjde alltså inte ens sju månader innan bok nummer två i den planerade trilogin var färdigskriven och redo att se de svenska bokhyllorna. Enligt författaren själv så var uppföljaren enklare att skriva än debuten då han kände sig mer trygg med det skönlitterära hantverket och därmed vågade ta ut svängarna ännu mer. 

– Hela den här världen och de flesta karaktärerna var redan skapade. Det var liksom som att öppna dörren och kliva in, och framför allt fokusera på hur utvecklingskurvorna för alla karaktärer skulle se ut, vilka nya karaktärer som skulle in och vilka som skulle bort. Sedan hade jag väl lite mer prestationsångest precis när jag skulle börja skriva tvåan, eftersom jag såklart vill att den ska vara vassare än ettan. 

Hur har reaktionerna varit efter den första boken?

– Inte minst inom Vinsverige har den fått bra uppmärksamhet, och från kollegorna i branschen har det kommit många kommentarer och igenkänning av miljöer och karaktärer. Samtidigt är det väldigt glädjande att boken nått läsare även utanför den ”inre kretsen” av vinnördar, och att den verkar kunna läsas och uppskattas även av dem som inte bryr sig eller kan något om vin. 

Hur är känslan så här några dagar innan ”Falsk som vin” släpps?

– Å ena sidan en blandning av lättnad, förväntan, nervositet och glädje skulle jag säga. Det är alltid en pärs när något man lagt ner själ och hjärta i ska tas emot av läsarna och, i många fall, bedömas. Å andra sidan har processen varit så lång att det nästan känns lite overkligt och som att ”jaha, är det dags nu?”. Jag känner mig ändå hyfsat lugn, kanske för att jag varit i den här sitsen ganska många gånger tidigare, om inte med böcker så med skivor, föreställningar och tv-serier bland annat. 

Kommer släppas en tredje bok 2026 

Även om ”I vinet ingen sanning” blandade humor med vinkunskap och karaktärer som förknippas med specifika druvor så känner Andreas Grube inte att vinintresset från läsarna ökat något nämnvärt.

– Det finns absolut läsare som hört av sig och sagt att de googlat vissa av vinerna som nämns, eller att de beställt ett exakt likadant vin på någon av vinbarerna som karaktärerna i boken suttit på, och det är ju väldigt rörande och kul. Men framför allt har reaktionerna handlat om att det är spännande att få inblick i den här världen, och att det är kul att läsa en deckare som utspelar sig i miljöer som är rätt unika i genren. 

Redan i samband med debuten i höstas nämndes att det troligtvis skulle bli tre böcker i den här Vin & Noir-serien, och den planen har inte ändrats. 

– Inget är skrivet i sten, men just nu tänker jag att det ska bli tre totalt. Nästa bok kommer däremot inte komma riktigt lika snabbt inpå som nummer två, utan tanken är väl någon gång under 2026. Däremot kommer jag inte lägga ner pennan utan jag har så smått börjat fila på en hel fristående thriller som inte har något alls med vinvärlden att göra, och utöver det är jag inblandad i två kul projekt som kommer dyka upp redan i höst, avslutar Andreas Grube.