Laddar annons
Fössta tossdan i mass – vintips till massipantåta
3 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fössta tossdan i mass – vintips till massipantåta

I dag är det Smålands inofficiella nationaldag. Det ska givetvis firas med massipantåta, och till det har vi på Vinbanken tagit fram två vintips.

Att smålänningar har svårt att uttala bokstaven R har gjort att första torsdagen i mars blivit lite av Smålands inofficiella nationaldag. För på småländska uttalas det helt enkelt fössta tossdan i mass och då ska det givetvis firas med massipantåta. Även om man i Småland också har olika dialektala skillnader, där det till exempel är stor skillnad mellan jönköpingska och kalmaritiska, så har hela Småland gemensamt att bokstaven R är sällsynt i uttalet.

Detta har på senare år lett till att man helt enkelt firar första torsdagen i mars, då den ordföljden leder till att man får höra på riktigt bred småländska i form av fössta tossdan i mass, och det ska firas med tårta. Passande nog så ska detta firas med en typ av tårta där R.et är viktigt, nämligen marsipantårta som uttalas massipantårta. Då blir det att man ska äta massipantåta på fössta tossdan i mass.

Stor spridning för fössta tossdan i mass

Dagen har fått stor spridning i både Småland och bland exil-smålänningar ute i landet. Man beställer massipantåta från konditorier i hela landet och man är inte sen med att lägga ut det på sociala medier.

Varifrån kommer fössta tossdan i mass?

Det hela grundar sig i en facebook-sida som startades 2010 av en smålänning vid namn Jonas Svenningsson. Sidan fick namnet ”fössta tossdan i mass”. Trots att sidan inte alls är gammal så har dagen blivit lite av Smålands inofficiella nationaldag på senare år.

Vintips till massipantåta

Vi på Vinbanken vill givetvis vara med och hylla den här fantastiska småländska dagen med att ge två vintips som passar till massipantåta.

St Stephan's Crown, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 2014, (12905) 185:-

Ett ungerskt Tokaji-vin med tydliga inslag av marsipan som kompletterar massipantåtan på ett utmärkt sätt. Servera kylt och njut av den tydliga sötman i vinet som passar bra med allt från grädden till marsipanen.

Château Grillon, 2015, (4115) 129:-

Här möts vi av ytterligare ett vin med inslag av marsipan i sig. Ett suaternes-vin som kommer komplettera gräddigheten på ett riktigt bra sätt. Till skillnad från Tokaji-vinet får vi här ett aningen fylligare vin med lite mindre sötma. Helt och hållet en fråga om tycke och smak när man ska välja mellan båda dessa viner.

Vin till tårta och bär

Hitta fler vintips här