Laddar annons
Roy Fares tipsar: Drick cava till desserten
25 Apr, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Roy Fares tipsar: Drick cava till desserten

När det blivit dags för den avslutande rätten på middagen, nämligen desserten, så väljer många i dag ett sötare vin. Men enligt konditorn och profilen Roy Fares så kan en cava funka minst lika bra, om inte bättre, om man bara väljer rätt dessert.

Det finns alltid plats för dessert. Så brukar många tänka efter att ha ätit sig mätta på förrätten och varmrätten. När man sedan ska välja dessert så brukar man kanske ofta blicka åt moscato-hållet eller åt suaternes-hållet när man ska välja vin till desserten. Det är absolut inte fel, men enligt Roy Fares, som driver Mr Cake, så kan en cava funka minst lika bra om man bara väljer rätt dessert.

– Om man väljer en chokladdessert så funkar cava inte alls bra, för då finns risken att både vinet och desserten blir sträv. Men om man däremot väljer någon mandelkaka, eller en lemoncurd, så passar cava alldeles utmärkt, säger Roy.

Lanserade egen cava

I mars förra året lanserade hans Cava Roy, en torr cava med nötiga inslag, hög syra och fina cítrustoner. Om han sjäklv får välja så dricker han hellre ett glas cava till en fin dessert än ett glas sött vin.

– I fallet med min cava så har den lite nötighet i sig och härliga citrustoner, vilket gör att den passar riktigt bra till just bakverk med nötter som mandelkaka. Eller varför inte en pavlova med bär, för där får man sötman från marängen. Min cava passar även bra till citronmarängpaj och andra desserter som har lite syrliga och söta inslag, fortsätter Roy Fares.

Annan dessertkultur

I flera års tid har Roy åkt till Barcelona och hälsat på producenten av vinet. Och enligt honom är det väldigt vanligt att man i Spanien dricker cava till dessert.

– Det finns en annan dessertkultur här än i Sverige. Här är det mycket mer desserter med just mandel och brödiga toner, vilket gör att en cava blir det naturliga valet när man ska välja vin till dessert, avslutar Roy Fares.

Cava Roy, Brut Nature, (50632) 149:-

En torr och frisk cava med tydliga brödiga inslag. Här får man även en tydlig citruston i både doft och smak. En fint balanserad cava som bjuder på en härlig fräschör och som garanterat passar fint i solen en härlig vårdag.

Läs mer om cava

Cava, Corpinnat och Conca del riu Anoia - här är skillnaden 

Pepe Raventos - vinmakaren som vågar gå sin egen väg