Brown Brothers Shiraz är ett rött vin från Australien. Det passar fint till allt grillat. Måndagsmatchen matchar med marinerad och grillad tonfisk.
Maten
Det här är ett rött vin som passar fint till allt grillat! Prova till grillad tonfisk för omväxlings skull. Tonfisk är ganska ”köttigt” både i smak och konsistens, med marinad blir den ännu mera smakrik och då behövs ett kraftigt vin till.
Marinerad, grillad tonfisk
4 bitar färsk eller fryst tonfisk
Marinad:
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl bra soja
1 msk hoisinsås
1 msk limejuice
3 msk bladpersilja, hackad
2 klyftor vitlök, finhackade
Gör så här:
Blanda allt i en plastpåse och lägg i tonfisken. Lägg i kylskåp i minst 12 timmar. Grilla på hög värme och max en minut per sida, beroende på tjocklek. Tonfisk blir torr om den grillas/steks för länge. Håll koll, det går fort.
Servera med sallad på risnudlar, gröna bönor, hackad salladslök, sesamfrön och dressing på rapsolja, lite sesamolja, limejuice, chiliflakes och soja.
Vintips till maten
Brown Brothers Shiraz 2013 (6383), Brown Brothers Wines, Australien, 115 kr
Skotten John Brown lämnade sitt hemland för Australien. 1857 köpte han ett stycke land i Milawa i Victoria i södra Australien och 1889 grundades Brown Brothers Wines, ett bolag som fortfarande är privatägt. Det drivs idag av fjärde och femte generationen Brown, pappa med söner.
Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:
Fylligt vin med smak av mörka bär och frukt, inslag av örter, smak av fat, viol och kakao. Lätt drag av mynta. Fruktsyran är balanserad, tanninerna mjuka.
Betyg: 3+
Enligt WWF är det okej att äta denna tonfisk:
Gulfenad: fiskad med handlina i nordvästra Stilla havet eller Indiska oceanen
Skipjack/bonit: fångad med lina eller selektiv ringnot i västra Stilla havet
Vit: fiskad med handlina i Stilla havet
Är du sugen på rosévin till fisken hittar du rosévinstips här.