Laddar annons
20 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Samos Vin Doux till glasstårta med hallon ǀ Måndagsmatchen

Samos Vin Doux är ett läckert dessertvin som även passar till kakor och tårta samt ost. Nu är det fruntimmersvecka så gör en fin tårta och bjud damerna på lite sött vin till.

Maten
Ett mycket användbart dessertvin som även passar till ost. Det är ett vin till sommarens alla härliga desserter med bär och vaniljglass. Går också bra att servera på kaffekalaset till småkakor och gräddtårta. Och nu är det fruntimmersvecka så varför inte ställa till med ett traditionellt kaffekalas. Grattis på namnsdagen Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina!

Vi gör en glasstårta med philadelphia, grädde och äggulor. Som en slags fryst cheescake. Den gör jag om och om igen. En favorit! Tips: spara äggvitorna och gör maränger till kaffekalaset.

RECEPT | Glasstårta med philadelhiaost och färska hallon

150 g philadelphiaost
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 äggulor
8 digestivekex

Gör så här:
Rör ihop ost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden, inte alltför fast. Rör ner äggulorna i ostmassan och blanda sedan med grädden.
Smula kexen och strö hälften på botten av en form med löstagbara kanter. Tips: lägg kexen i en plastpåse och banka.

Häll smeten i formen och strö på resten av kexsmulorna. Frys i minst fyra timmar. Garnera tårta med färska bär, exempelvis hallon som det är säsong för nu. Servera direkt.

Variera tårtan genom att strunta i kexen, då blir den dessutom glutenfri.

Vinförslag till maten

Samos Vin Doux 2013 Union des Coopératives Samos (4633), Samos, Grekland, 82 kr

Det här läckra dessertvinet kommer från den grekiska ön Samos som ligger i Egeiska havet, ett ”stenkast” från Turkiet. Det är Vin Doux Naturel vilket innebär att man tillsätter druvsprit, oftast under jäsningen men ibland före, för att jäsningen ska avstanna vilket gör att sötman finns kvar. Ju tidigare jäsningen avbryts, ju mer socker finns det kvar i vinet.

Vinet är gjort på druvan muskat som ger aromatiska viner med ton av russin. Doften är lätt att känna igen. Detta är ett riktigt sött vin med 200 gram restsocker per liter. Ett vin att smutta på. Servera gärna lite svalt.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Gyllengult vin med rejält söt smak av torkade aprikoser och persikor med inslag av russin. Fin, balanserad, söt eftersmak.
Betyg: 4+

Här hittar du en variant på denna dessert och ett recept på Eton Mess, en ljuvlig engelsk marängsviss.

Länk till annat dessertvin och recept på mandelskorpor.