Laddar annons
Drick vin till persisk mat
27 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Drick vin till persisk mat

Örtigt ris, tsatsiki, currysås och saffransmarinerad kyckling. Persisk mat är smakrik och spännande. Öl går förstås bra till, men om man vill ha vin till persisk mat, hur ska man tänka då?

Persisk mat och mat från mellanöstern är smakrik, kryddig och härligt färgglad. Numera hittar vi influenser i minsta lilla butik i form av hummus och tsatsiki med mera. Det enklaste valet av dryck till kryddig mat med många smaker kan vara öl förstås, men hur ska man egentligen tänka när man väljer vin till persisk mat?

Ny artikel: vin till persisk mat, juli 2018 för de senaste vinförslagen!

Vin till meze

En måltid med mat från mellanöstern börjar nästan alltid med meze, smårätter av olika slag. Det kan vara en rökig baba ganoush, det vill säga aubergineröra, citronfrisk tabouleh med färska örter, en brödsallad med citrusfrukter och ostfyllda bakverk. Efter mezen är det ganska vanligt att servera olika sorters grillat kött som lammkotletter, kebab och kyckling. Massor av läckra och spännande smaker på ett och samma bord som ska matchas med lämpligt vin.

Testa med rosévin

Det är en utmaning att välja vin till denna mix av smaker som meze är. Jag föreslår en test av rosévin. Ett friskt och fräscht rosévin från Provence exempelvis blir utmärkt. Välj fruktiga, friska och torra viner, undvik sötma. Het mat kan behöva lite sötma i vinet, men kryddig mat smakar bättre med en frisk fruktighet. Vill du prova ett mousserande vin till så välj ett torrt och friskt vin, gärna från nya världen. Till de örtkryddiga rätterna med persilja och koriander passar det bra med ett kryddigt vitt, typ vin på gewürztraminer om du gillar det.

Mer att läsa: till senaste artikeln från juli 2018 - Vin till persisk mat

Rosévin och vitt vin till meze

Budget
Mulderbosch Rosé 2014 (6077), Western Cape, Sydafrika, 79 kr
Den här rosén är gjord enbart på cabernet sauvignon. Vinet kommer från Sydafrika och är ett säkert kort när det gäller rosévin. Smakrik rosé med tydliga toner av svart vinbär och citrus. Denna klarar smakrik mat.

Mellan
Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve 2013 (5244), Alsace, Frankrike, 99 kr
Blommig doft och smak av ros, litchi, päron och honung. Ett väldigt bra vin på denna druva och ett prisvärt alternativ.

Torres Santa Digna 2014 (73986) BS, Valle Central, Chile, 89 kr
Fin, blommigt, kryddig doft av honung, rosor och citrus. Frisk och fruktig smak med inslag av vita blommor och citrus. Trevligt allroundvin.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (7889), Western Cape, Sydafrika, 99 kr
Torrt, lite brödigt bubbel med inslag av grape och äpple. Smakrikt till ett bra pris.

Fest
Maquis Rosé Gran Reserva 2014 (78778) BS, Colchagua, Chile, 119 kr
En rosé från Chile som är gjord enbart på druvan malbec. Lite otippat eftersom doften påminner en del om sauvignon blanc vid första sniffet. Vinet är ekologiskt och har fin syra och bra fräschör.

Pongrácz Rosé (77260) BS, Western Cape, Sydafrika, 129 kr
Lyxigt bubbel från Sydafrika till fyndigt pris. Friskt och bärigt mousserande vin som ger mezetallriken en festlig guldkant.

Vin till smakrika kötträtter

Ett fylligt rödvin gör alltid jobbet till grillat rött kött. Om det är kyckling som serveras så välj ett kryddigt vin med lagom kraft, typ en crianza från Rioja. Kött som kryddats med starkare kryddor kan behöva lite mer muskler så testa gärna nero d’avola från Sicilien eller en mullig cabernet från Kalifornien.

Rött vin till persisk mat

Budget
Réserve de la Condamine 2013 (12804) Frankrike, Languedoc-Roussillon, Fitou 69 kr
Fruktig smak med inslag av fat, blåbär, slånbär, örter och lakrits. Serveras vid cirka 16°C till inte alltför kraftiga rätter av fläsk- eller lammkött.

Conde de Valdemar Crianza 2010 (12659) Rioja, Spanien, 79 kr
En trotjänare som alltid brukar vara bra. Kryddig smak med inslag av körsbär, örter, choklad och fat. Passar de flesta kötträtter, även de kryddiga.

 

Mellan
Zensa Nero d'Avola , 2013 (71786), Sicilien, Italien, 89 kr
En fruktig doft och ett vin med trevliga smaker av körsbär, lakrits, choklad och örter. Lätt att gilla och blir toppen till det grillade lammet.

Château Pech-Latt 2014 (2233), Corbières, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 99 kr
Fruktig, lite örtig smak. Härliga toner av viol och hallon. Mycket bra till lammkött men sitter fint även till biffen.

 

Fest
Barra of Mendocino 2013 (22346) Mendocino County Kalifornien, USA, 121 kr
Cabernet sauvignon i lättdrucken och fruktig stil från Kalifornien. Smakar svarta vinbär, torkad frukt, kakao och fat. Ett ekologiskt vin som passar suveränt till den blandade grilltallriken.

Zisola (71912) BS, Sicilien, Italien, 155 kr
Mullig nero d’avola från producenten Mazzei. Lyxvin med kraft och finess. Kryddigt och fruktigt med lång eftersmak. Väldigt trevlig köttvin som fungerar väl till kryddiga rätter.